Πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη

4 Μαρτίου 201409:33

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε βιώσει αρνητικά συναισθήματα όπως θλίψη, στενοχώρια, απογοήτευση για διάφορους λόγους και αιτίες. Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε έτσι μετά από κάποια απώλεια, πένθος, χωρισμό ή μια αλλαγή στην καθημερινότητα μας που δεν μας αρέσει. Αυτά μπορούμε να τα πούμε και εμπειρίες ζωής που μας διδάσκουν συνεχώς και μας σκληραγωγούν έτσι ώστε να είμαστε πιο ανθεκτικοί και έτοιμοι στις δυσκολίες της ζωής.

Τα παραπάνω μας επισημαίνει η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπεύτρια, ΜΑ Μίνα Κάνταρου, εθελόντρια στο Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Κ.Ε.Ι.) του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”, τονίζοντας πως «οταν όμως αυτή η θλίψη και διάφορα αρνητικά συναισθήματα επιβαρύνουν αρκετά το άτομο, είναι έντονα και με διάρκεια πάνω από δυο εβδομάδες με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινότητας του, πιθανόν να υποφέρει από κατάθλιψη. Η καθημερινότητα πνίγεται και γίνεται όλο και πιο δύσκολη κάνοντας το άτομο να είναι μη λειτουργικό. Αρχίζει και απομονώνεται από την κοινωνία και η συμπεριφορά του αρχίζει να γίνεται αντιληπτή από τους γύρω. Τα αρνητικά συναισθήματα γίνονται όλο και πιο έντονα, με την παρουσία διαφόρων ενοχλητικών συμπτωμάτων ρίχνοντας αρκετά το άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη. Εδώ να πούμε ότι η κατάθλιψη αγγίζει όλες τις ηλικίες και δεν παίζει μεγάλη σημασία το status (οικονομικό, επαγγελματικό, κοινωνικό, κτλ) που βρίσκεται ο καθένας. Να τονίσουμε ότι συναντάται δυο φόρες πιο συχνά στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες και συνολικά το 20% παγκοσμίως πάσχει από κατάθλιψη. Υπολογίζεται ότι στο μέλλον θα είναι η δεύτερη πιο συχνή διαταραχή μετά τις καρδιακές πάθησης».

Η κ. Κάνταρου σημειώνει πως «έρευνες των τελευταίων δεκαετιών υποστηρίζουν πως κυρίαρχο ρόλο παίζουν γενετικοί παράγοντες. Ακόμα όμως βρίσκονται σε πολύπλοκες μελέτες, ψάχνοντας να βρουν κάποιο συγκεκριμένο γονίδιο ή γονίδια που να ευθύνονται για την συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή. Η κατάθλιψη μπορεί να είναι μια κληρονομική πάθηση, π.χ. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό τότε οι πιθανότητες είναι πολύ περισσότερες. Προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα ο υποθυρεοειδισμός, η σκλήρυνση κατά πλακάς, ο καρκίνος και διάφορα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργιά των περιοχών του εγκέφαλου που ρυθμίζουν το συναίσθημα. Το ίδιο συμβαίνει και με την χρήση ουσιών, αλκοόλ, κτλ.

Μεγάλο ρόλο παίζουν επίσης οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και μάλιστα είναι και η αιτία που έχουμε όλο και περισσότερα άτομα να υποφέρουν από κατάθλιψη τα τελευταία χρόνια.

Ένα διαζύγιο, απώλεια, αρνητικά παιδικά βιώματα και κακές εμπειρίες που έχουν τραυματίσει βαθιά το άτομο και πολλές άλλες αρνητικές καταστάσεις ζωής μπορούν να επηρεάσουν έτσι ώστε να οδηγηθεί κάνεις σε μεγίστη απελπισία, αβάσταχτο πόνο, θλίψη, κτλ.

Η οικονομική κρίση, η ανεργία και οι δύσκολες συνθήκες ζωής και η αλλαγή ποιότητας της ζωής είναι από τα πιο κρίσιμα ζητήματα! Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αναζητήσει βοήθεια για την κατάθλιψη που νιώθουν με κοινό στοιχείο τους παράγοντες αυτούς. Είτε έχουν χάσει την δουλεία τους, είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές δυσκολίες, απατήσεις και πολλά αλλά. Όλο αυτό τώρα σε συνδυασμό με κάποιο χωρισμό ή απώλεια, δυσκολεύουν τόσο πολύ το άτομο που πλέον χάνει τον έλεγχο, την δύναμη να πολεμήσει αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα που συναντώνται σε αυτήν την διαταραχή είναι καταθλιπτική διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και καθημερινά, ανηδονία (έλλειψη άντλησης ευχαρίστησης), απώλεια της όρεξης για φαγητό ή υπερφαγία, δυσκολία στον ύπνο ή τάση για υπερβολικό ύπνο, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, τάσεις απομόνωσης, κοινωνική απόσυρση, αισθήματα ενοχής, αρνητικές σκέψεις (ακόμη και σκέψεις αυτοκτονίας), φόβος, άγχος, ματαιοδοξία. Δεν είναι απαραίτητο το να βιώνει όλα αυτά τα συμπτώματα συγχρόνως. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει τον δικό του συνδυασμό συμπτωμάτων αλλά τα πιο σημαντικά διαγνωστικά κριτήρια είναι να έχει έντονη καταθλιπτική διάθεση ή ανηδονία για τουλάχιστον δυο εβδομάδες».

Η θεραπεία

«Η θεραπεία της κατάθλιψης», εξηγεί η κ.Κάνταρου, «είναι ολοκληρωμένη και αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους. Είναι πολύ σημαντικό να ζητάμε την βοήθεια από κάποιον ειδικό με το που υποψιαστούμε ότι μπορεί να βιώνουμε αυτήν την διαταραχή. Είναι ανώφελο και λυπητερό να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να υποφέρουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα της κατάθλιψης! Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι σε περίπτωση που τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι πολύ έντονα και με μεγάλη διάρκεια, η παραπομπή σε ψυχίατρο κρίνεται αναγκαία. Είναι ο μόνος ειδικός για να βοηθήσει τον ασθενή με σωστή φαρμακευτική αγωγή που θα προσφέρει ανακούφιση και απαλλαγή από τα συμπτώματα. Ψυχολογικές θεραπείες, είτε ατομικές είτε ομαδικές, έχουν βοηθήσει άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη με μεγάλη επιτυχία. Πιάνει ένα βαθύτερο επίπεδο του προβλήματος περά από τα συμπτώματα και με την δύναμη της ψυχοθεραπείας και της επικοινωνίας στόχος είναι να αντιμετωπιστεί με ολιστική προσέγγιση, ενδυναμώνοντας και βελτιώνοντας το άτομο που υποφέρει. Μιλήστε ανοιχτά στους δικούς σας ανθρώπους αν επιθυμείτε επικοινωνώντας τους το πρόβλημα. Η κατάθλιψη θέλει αγάπη και υποστήριξη από άτομα που εμπιστεύεστε. Με την σωστή αντιμετώπιση μπορεί κάνεις να απαλλαχτεί από την κατάθλιψη και να ξανανιώσει την αισιοδοξία, την χαρά και την ελπίδα που χρειάζεται για να προσπεράσει τις δυσκολίες. Όλοι έχουν δικαίωμα στην ζωή, έχει πολλά καλά και πολλά χρώματα περά από το μαύρο…».

protothema.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr