Πώς έφθασαν τα τουρκικά όπλα στο Μικρό και Μεγάλο Δέρειο;

25 Δεκεμβρίου 202019:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. “Συνελήφθησαν χθες (21-12-2020) το πρωί, στον Έβρο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης εννέα (9) ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για παράβαση του νόμου περί όπλων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης οπλοκατοχής, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες στις οικίες των δραστών στην Αλεξανδρούπολη και σε οικισμούς του Έβρου, όπου εντόπισαν όπλα κρότου και φυσίγγια κρότου.
Αναλυτικότερα, κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 11 πιστόλια κρότου, 2 περίστροφα κρότου και 295 φυσίγγια κρότου.
Οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν θα υποβληθούν αρμοδίως, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης. “

Στις 22-12-2020 το πρωί, στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης δύο (2) ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες, διότι κατείχαν δύο (2) πιστόλια κρότου, τα οποία και κατέσχεσαν.

Οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν θα υποβληθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

 Επίσης, συνελήφθη στις 23-12-2020 το πρωί, σε οικισμό του Έβρου, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης οπλοκατοχής, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ορεστιάδας ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νόμων περί όπλων και περί βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων – φωτοβολίδων.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι εντόπισαν στην οικία του και κατέσχεσαν:

  • 1 πιστόλι κρότου
  • 38 φυσίγγια κρότου
  • 2 φωτοβολίδες
  • 1 εξαρτήματα εκτόξευσης φωτοβολίδων

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ορεστιάδας.


Η χρονική συγκυρία αυτής της σύλληψης δημιουργεί ερωτηματικά καθώς συμπίπτει με την απόπειρα διαλεύκανσης της υπόθεσης κατασκοπείας στην Ρόδο και τις αναζοπυρωθείσες φήμες για την σύνδεση μηχανισμών του τουρκικού προξενείου με ριζοσπαστικούς κύκλους της μειονότητας αλλά και δομές του οργανωμένου εγκλήματος που δρουν στην περιοχή συμπεριλαμβανομένων και των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών.

Να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται σε αμιγώς μειονοτικές περιοχές όπλα όπως είχε γίνει και στην υπόθεση της Ηλιόπετρας: οι υπηρεσίες ασφαλείας, κατόπιν ενδείξεων και πληροφοριών, είχαν προβεί στις 28/3/2017 σε έλεγχο σε τζαμί στο χωριό Ηλιόπετρα του δήμου Τοπείρου, όπου και εντόπισαν κρυμμένα, και μάλιστα μέσα στο μιναρέ του τζαμιού,  δύο πιστόλια, εκ των οποίων ένα με σιγαστήρα, καθώς και μεγάλο αριθμό φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων. 


 

Ενδέχεται τα ευρήματα στο Δέρειο να συνδέεονται με κυκλώματα λαθροδιακινητών που δρουν ανενόχλητοι στην περιοχή.

 


 

  Η όλη κατάσταση έχει δημιουργήσει ανησυχία και στις ευρωπαϊκές αστυνομικές αρχές και αυτό προκύπτει και από την Επιχείρηση Bosphorus όπου συνολικά 24 ευρωπαϊκές χώρες, ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Europol, ένωσαν τις δυνάμεις τους  στοχεύοντας όπλα τουρκικής προέλευσης που διακινούνται παράνομα στην ΕΕ μέσω της Βουλγαρίας και άλλων χωρών.

Για να αντιμετωπίσει την αύξηση των όπλων που μετασχηματίζονται και διακινούνται παράνομα, η επιχείρηση BOSPHORUS στήθηκε με την ηγεσία της Ρουμανικής Αστυνομίας (Politia Romana) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολυεπιστημονικής Πλατφόρμας κατά των Εγκληματικών Απειλών (EMPACT).

Μεταξύ 2 και 11 Νοεμβρίου, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με κοινές δράσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων αστυνομικοί από την Αλβανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία πραγματοποίησαν 81 έρευνες σε σπίτια.

Οι έρευνες οδήγησαν αρχικά σε 11 συλλήψεις, 191 κατασχέσεις πυροβόλων όπλων, 3 714 φυσιγγίων πυρομαχικών, μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης κάνναβης και κοκαΐνης, μη σφραγισμένων πακέτων τσιγάρων και πλαστών εγγράφων. Οι συμμετέχουσες στην επιχείρηση χώρες διεξήγαγαν επιπλέον και έρευνες που οδήγησαν στην επιπλέον κατάσχεση 1.585 πυροβόλων όπλων.

Τα τελευταία χρόνια, τα πυροβόλα όπλα έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή στους εγκληματίες και εμφανίζονται σε σημαντικές υποθέσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε θανατηφόρα όπλα και είναι φθηνότερα για προμήθεια, σημειώνει η Europol.

Οι συμμετέχουσες χώρες: Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, «Βόρεια Μακεδονία», Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

 
 
 
 
 

 

Αρθρογράφος