Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου: Τα εννέα Φαγητά της παραμονής των Χριστουγέννων και… άλλα εννέα θαύματα δράσεων – Ζωντανά η Παράδοση στο Λαογραφικό Μουσείο Ιάσμου

24 Δεκεμβρίου 201408:23

Τελικά όταν επιθυμείς κάτι πολύ, όντως το σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρεις!

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου και τα μέλη του αυτές τις μέρες πλέουν σε κύματα μεγάλης χαράς, καθώς ένας μεγάλος πόθος αλλά και στόχος τους, που ήταν η αναβίωση του παραδοσιακού τους εθίμου την παραμονή των Χριστουγέννων, το τραπέζι με τα εννέα φαγητά! Το τραπέζι του Μικρού Χριστού και της Παναγίας!

Το …όνειρο έγινε πραγματικότητα το περασμένο Σάββατο, μέσα στο Διαμάντι Λαογραφίας που διαθέτει ο Ίασμος και το οποίο είναι το λαογραφικό του μουσείο, που δεν είναι άλλο από την αναπαράσταση ενός κλασσικού Ιασμιώτικου Αρχοντόσπιτου!

Το τραπέζι στήθηκε και περιείχε εννέα φαγητά, λόγω του ότι ήταν 9 οι μήνες της κύησης της Παναγίας, με τον περίφημο κοφτό να πρωταγωνιστεί! Πρόκειται για βρασμένο σιτάρι, αλεσμένο σε χειρόμυλο, Χριστόψωμο, ειδικά ζυμωμένο για την ημέρα και για ολόκληρο το 12μερο. Το Χριστόψωμο, όπως και ο κοφτός περιείχε και καρύδια, αλλά το Χριστόψωμο το οποίο ζυμωνόταν χώρια, είχε και σημάδια από την καθημερινότητα και την εργασία των κατοίκων του Ιάσμου, όπως στάχυα, αλέτρι, ζωάκια, ένα νόμισμα τυλιγμένο στο κόκκινο χρώμα-πάντα- της χαράς! Το στόλισμα συμπληρωνόταν με κέντημα γύρω, γύρω με ένα πιρούνι. Στο τραπέζι υπήρχαν διαφόρων ειδών πίτες, ζερντέ , που ήταν κρέμα με κυδώνι, νισεστέ κράνα και το απαραίτητο πετιμέζι, που διέθεταν τα περισσότερα σπίτια, λόγω του ότι ασχολούνταν με την καλλιέργεια της αμπέλου! Στο τραπέζι με τα νηστίσιμα φαγητά συμπλήρωναν τα φασόλια ή ρεβύθια, σιμιγδαλένιος χαλβά, πετιμέζι με ταχίνι, κρασί,-κρατημένο καρπούζι από το καλοκαίρι- και το απαραίτητο ρόδι, το οποίο μετά την Εκκλησία την πρώτη μέρα του έτους, το έσπαγε ο νοικοκύρης στο σπίτι του μπροστά καλώντας τα μπερεκέτια να έλθουν ωσάν τα σπόρια του ροδιού!

Το τραπέζι δεν μαζεύονταν ποτέ, μετά το φαγητό καθώς θα περίμεναν να έλθει και δοκιμάσει από τα εννέα αυτά εδέσματα η Παναγία και ο Χριστός!

Το έθιμο αναβίωσε με τη συμμετοχή των παλαιότερων οι οποίοι έχουν ζήσει με βιωματικό τρόπο το έθιμο, τηρώντας άπταιστα την αγαπημένη τους ντοπιολαλιά, προσπαθώντας πάντα να μεταφέρουν όσο πιο αναλλοίωτα μπορούν στις νεότερες γενιές, τα πολύτιμα έθιμα τους!

Ο δρόμος άνοιξε και το βάπτισμα του πυρός για την αναβίωση των Ιασμιώτικων, Θρακιώτικων εθίμων ελήφθη!!!

Η αναβίωση των εθίμων δεν θα σταματήσει στο τραπέζι της Παραμονής των Χριστουγέννων, θα αφορά και άλλα έθιμα όπως τα νυχτέρια, τα έθιμα της αποκριάς, της Καθαρής Δευτέρας της Λαμπρής κ.α. Ο Ίασμος και ο Πολιτιστικός του Σύλλογος δείχνει το παράδειγμα για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν τα Μουσεία και δη τα λαογραφικά Μουσεία στην Ελλάδα! Ζωντανές δράσεις και όχι ως παγερές θήκες αντικειμένων από αλλοτινούς καιρούς!

Ειδικά για τον αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, Μόσχο Μυλωνά, που είναι το μάτι, το αυτί και η αποτύπωση της λαογραφίας του αγαπημένου του χωριού του Ιάσμου! Τα μάτια του στάζουν αγάπη, όταν μιλάει για τα έθιμα του Ιάσμου, σε όλες τις γιορτές και τις μεγάλες χαρές και λύπες…Θα θεωρούσε το χρέος του ξεπληρωμένο στην μεγάλη του αγαπημένη την Παράδοση, αν ολοκληρώσει το πόνημά του, που περιλαμβάνει καταγραφή όλων των εθίμων του Ιάσμου, σε γιορτές, πανηγύρια, Αρραβώνες, λεξιλόγιο, φωτογραφίες και πολλά πολλά τραγούδια!

Περιμένουμε με το καλό την έκδοσή του!

iasmos6 iasmos5 iasmos4 iasmos3 iasmos2 iasmos

Αρθρογράφος