Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Σε ένα ανέλπιστων διαστάσεων φαγοπότι και μουσικοχορευτικό γλέντι εξελίχθηκε μία από τις παράπλευρες εκδηλώσεις των Χριστουγέννων στις Φέρες., όπου με το σούβλισμα ενός μόσχου, βάρους 295 κιλών, αποχαιρέτησαν το 2017 οι κάτοικοι των Φερών Έβρου.
Στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων με κεντρικό σύνθημα «Στη γειτονιά μας Κάλαντα, σ’ όλη τη Βήρα Κάλαντα» για έκτη συνεχή χρονιά, ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης και ο Σύλλογος Επαγγελματιών των Φερών, σούβλισαν στην κεντρική πλατεία ένα ολόκληρο μοσχάρι, το οποίο αφού ψήθηκε για 24 ώρες, προσφέρθηκε, συνοδεία κι άλλων εδεσμάτων (λουκάνικα, σαλάτες, γλυκά, σουσαμόπιτες κοκ) στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, σ’ ένα καθιερωμένο πλέον γλέντι, συνοδεία και άφθονου τοπικού οίνου.
Στην στολισμένη πλατεία των Φερών όπου έχει τοποθετηθεί και μια ανθεκτική κλειστή τέντα για τις εκδηλώσεις, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο , από ντόπιους κάτοικους και επισκέπτες από όλη την Θράκη –κι όχι μόνον- που ήρθαν να δουν από κοντά το εντυπωσικό θέαμα του γιγαντιαίου σουβλιστού μόσχου από το Δέλτα του Έβρου.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι αφ ενός το γλέντι, αλλά και η διαφήμιση της ντόπιας βοοτροφίας μιας και το σφάγιο προέρχεται από τις εκτροφές του Δέλτα του Έβρου.
Ξαφνικά οι Φέρες μετατράπηκαν σε σημείο συνάντησης και διασκέδασης φίλων και αγαπημένων προσώπων από κάθε γωνιά που βρήκαν λίγο χρόνο να ανταλλάξουν εγκάρδιες και προεόρτιες ευχές.
Μεγάλο το ενδιαφέρον πολλών κεντρικών αλλά και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης που ήρθαν να καλύψουν αυτή την εντυπωσιακή δραστηριότητα των τοπικών φορέων που είχε και την στήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης αλλά και την υποστήριξη όλου του κρατικού μηχανισμού!
Νωρίτερα για το σούβλισμα «του μόσχου του σιτευτού» και την ανάγκη προβολής της κτηνοτροφίας της περιοχής μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, ο οποίος ήταν και η ψυχή της εκδήλωσης .
«Η εκτροφή του ζώου γίνεται στην περιοχή του Δέλτα του ποταμού Έβρου, από παραγωγό της περιοχής και το ψήσιμο διαρκεί 24 ώρες. Ο στόχος μας είναι διπλός. Αφενός να προσφέρουμε στιγμές χαράς και ξενοιασιάς σε όλο τον κόσμο, να ομορφύνουμε λίγο την καθημερινότητά τους γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η περιοχή είναι ακριτική και ο χειμώνας ιδιαίτερος και αφετέρου να δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν ότι έχουμε πολύ καλά ποιοτικά ντόπια προϊόντα, να διαπιστώσουν ότι το κρέας μας είναι αρίστης ποιότητας ώστε να εμπιστεύονται και να στηρίζουν την τοπική αγορά και τα τοπικά προϊόντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρής.
Την καλύτερη περιγραφή για τα όσα ζήσαμε χθες στις Φέρες, μας την έδωσε η αεικίνητη κ. Μελαχροινή Μαρτίδου σε ανάρτησή της στο facebook που συνοδευόταν και από πλήθος φωτογραφιών «τραβηγμένες» με την δική της ιδιαίτερη ματιά που ανασυνθέτει την πραγματικότητα: « E ρε γλέντια!!! Θρακιώτικα με μπαϊντούσκες, ζωναράδικους, με κέφι και καλό φαγοπότι. άψογο το ψήσιμο του μόσχου των 300 κιλών που δεν έμεινε κοκαλάκι… Και τα λουκάνικα Φερών απόλαυση. Οι ψήστες πήραν άριστα……Η έκπληξη να βλέπεις φίλους….»
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;