Πληθαίνουν τα κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης στη Βουλγαρία- Συνάντηση Μ. Βορίδη με τη Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλογών Ελλάδας

26 Ιουλίου 201906:54

Ενημέρωση για την επιβεβαίωση νέας εστίας Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων στην περιοχή Burgas στη Βουλγαρία, εξέδωσε χθες η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων (Γ.Δ. Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ).

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, στις 12 Ιουλίου 2019 επιβεβαιώθηκε ακόμη μία εστία της νόσου σε οικόσιτους χοίρους (backyard) στη Βουλγαρία (η 9η εφέτος) στο χωριό Zidarovo του Δήμου Σωζόπολης (Sozopol) στην Περιφέρεια Burgas. Η εστία βρέθηκε μετά την ειδοποίηση των Αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών από ιδιώτη κτηνίατρο, ο οποίος παρατήρησε αιφνίδιους θανάτους. Ο Επίσημος Κτηνίατρος έθεσε αμέσως υποψία Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων, εφόσον είχαν πεθάνει 8 χοίροι από τους 14 της οικόσιτης εκτροφής και το κρούσμα επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς της Βουλγαρίας για την Αφρικανική και Κλασσική Πανώλη των Χοίρων (ASF/CSF). Αμέσως μετά, τέθηκαν σε ισχύ οι Ζώνες Προστασίας (3 χλμ.) και Επιτήρησης (10 χλμ.). Στο συγκεκριμένο χωριό, εκτρέφονται 105 χοίροι σε 29 οικόσιτες εκτροφές.

Παρατηρείται ότι το νέο κρούσμα ΑΠΧ βρίσκεται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση πιο νότια και ανατολικά από τα προηγούμενα κρούσματα στην περιοχή Pleven, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί και δηλωθεί από τις αρμόδιες Βουλγαρικές Αρχές, κρούσματα ενδιάμεσα. Διαπιστώνεται ότι το νόσημα έκανε ένα μεγάλο άλμα και βρίσκεται πλέον κοντά στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας και σε σχετικά μικρή απόσταση από τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο.

«Λόγω της μεγάλης αυτής απόστασης στην οποία εμφανίστηκε το νέο κρούσμα ΑΠΧ σε σχέση με τα προηγούμενα, επισημαίνουμε στις Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων ολόκληρης της χώρας και ιδιαιτέρως σε αυτές που βρίσκονται στα σύνορα με Βουλγαρία και Τουρκία, για την αναγκαιότητα αυξημένης επαγρύπνησης και τήρησης των μέτρων που αναφέρονται στην υπ. αριθμ. 3222/118256/03-09-2018 εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας.

Παρακαλείται επίσης, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος να ενημερώσει τις κατά τόπους Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και τους κυνηγετικούς συλλόγους, ώστε οι κυνηγοί να είναι σε επαγρύπνηση και να ειδοποιήσουν άμεσα τις Κτηνιατρικές Αρχές, σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα σε ζωντανό αγριόχοιρο ή σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρού» αναφέρει το έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, και καταλήγει καλώντας και όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της χώρας στα σημεία εισόδου από Τρίτες Χώρες αλλά και από άλλα Κράτη-Μέλη (ΣΥΚΕ, τελωνεία, αεροδρόμια, λιμάνια) να προβούν στις δέουσες ενέργειες.

Για την αφρικανική πανώλη των χοίρων συζήτησε ο Μ. Βορίδης με τη Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλογών Ελλάδας

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη με τη Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλογών Ελλάδας.

Ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του νοσήματος της αφρικανικής πανώλης στα ελληνικά χοίρεια.

Οι δυο πλευρές συζήτησαν επίσης για την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων, με τον κ. Βορίδη να επαναλαμβάνει τη βούλησή του για ουσιαστική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος προς όφελος της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας.

Σε ότι έχει να κάνει με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε πως θα υπάρξει επαφή με τις διοικήσεις των τραπεζών για την πολιτική παρότρυνσή τους για την ευμενέστερη δυνατή λύση προς όφελος των χοιροτρόφων.

Αρθρογράφος