Πυρκαγιές: Ανεπιθύμητα Προβλήματα στο Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον

27 Ιουλίου 202313:50

Επιμέλεια: Έφη Βαλίλα – Kavala Portal

Με αφορμή τις τραγικές συνέπειες από τις πυρκαγιές που πλήττουν τη δεδομένη στιγμή πολλές περιοχές της πατρίδας μας, συνομιλούμε σήμερα με τον Καθηγητή στο τμήμα ΑΕΙ κο Καραγιάννη Στέφανο, επιθυμώντας να δώσουμε την επιστημονική διάσταση στην καταστροφή αυτή!!

Κύριε καθηγητά, το «KAVALA PORTAL» σας καλωσορίζει στη γνωστή σελίδα «Ακαδημαϊκοί Διάλογοι» που καλεί καθηγητές Πανεπιστημίου εγνωσμένου επιστημονικού κύρους» και συζητάει θέματα επιστημονικά όλων των κλάδων, με χρηστικές προτάσεις. Και χωρίς να χρονοτριβούμε, σας ερωτώ, υπήρξαν αρνητικές επιδράσεις του προϊστορικού ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον;

Βεβαίως, αν και δεν είμαι του ιδίου γνωστικού αντικειμένου, από δευτερογενείς πηγές πληροφόρησης, γνωρίζουμε ότι, οι συμπεριφορές του τότε Ανθρώπου επιδρούσαν αρνητικά, έναντι των άλλων ζώων. Γι αυτό και λέγεται ότι πολλές συμπεριφορές του ανθρώπου, προκάλεσαν ήδη από την προϊστορική περίοδο (και συνεχίζουν να προκαλούν μέχρι σήμερα) την εξαφάνιση άλλων ζωικών ειδών.

Για το σήμερα μπορείτε να μας απαριθμήσετε κάποια περιβαλλοντικά προβλήματα, για τα οποία ευθύνεται ο άνθρωπος;

Και βέβαια όπως:

Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου,

η Κλιματική αλλαγή,

η Τρύπα του Όζοντος,

η Ατμοσφαιρική Ρύπανση,

η Ρύπανση και η Εξάντληση των Υδάτων,

τα Πάσης Φύσεως Επικίνδυνα Απόβλητα,

η Πληθυσμιακή αύξηση,

η Καταστροφή των Δασών,

η Απειλή της Εξαφάνισης πολλών ζωικών οργανισμών,

η Υπερεκμετάλλευση των Φυσικών Πόρων

αλλά και οι Πυρκαγιές!!.

Την τελευταία εβδομάδα (και δεν είναι η πρώτη φορά) παρατηρούμε και στη χώρα μας καύσωνες και πυρκαγιές. Τι έχετε να πείτε επ’ αυτών;

Πολλοί ειδικοί εμπειρογνώμονας επί θεμάτων κλίματος ισχυρίζονται ότι, το φαινόμενο του θερμοκηπίου (που προαναφέρθηκε) καθώς και η μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος, συνδέονται με τους καύσωνες και με τις πυρκαγιές που πλήττουν σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το παράδειγμα ήδη υπάρχει: όταν πριν από κάποια χρόνια, η Ευρώπη, «ψήθηκε» σε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες αλλά και «κάηκε» από ανελέητες πυρκαγιές που έπληξαν: Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία αλλά και την Ελλάδα μας.

Την ίδια ώρα, η πύρινη λαίλαπα, κατέστρεψε ορισμένα από τα ωραιότερα πευκοδάση της Ευρώπης και του κόσμου στη Ν. Γαλλία, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και την Ιταλία.

Οι πυρκαγιές είναι σε πλανητικό επίπεδο;

Θέλω να σημειώσω ότι το 2020 ακόμα και στη Σιβηρία το φαινόμενο αυτό εκφράστηκε με πολλές ανησυχίες, μάλιστα για ολόκληρο τον κόσμο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το θερμόμετρο στη Σιβηρία έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 38 βαθμών Κελσίου στη ρωσική πόλη Βερκχογιάνσκ, μια θερμοκρασία δηλαδή που θα σήμαινε πυρετό για ένα άτομο – αλλά εδώ επρόκειτο για τη Σιβηρία…

Επανερχόμαστε στην Ελλάδα ζητώντας μία ενδεικτική αναφορά των συνεπειών στην Ελλάδα λόγω κλιματικής αλλαγής με επικέντρωση στις πυρκαγιές, που τη δεδομένη χρονική στιγμή ξεπερνούν κάθε προηγούμενο για τη χώρα μας.

Οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή θα θέσουν σε τρομερή δοκιμασία τους εθνικούς δρυμούς της χώρας, σύμφωνα με επιστημονική έκθεση που εκπόνησε από κοινού η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, με αντικείμενο την πρόβλεψη στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον (2021–2050).

Με άλλα λόγια, επιστημονική έκθεση, δείχνει για πρώτη φορά, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αστικές, τουριστικές, γεωργικές και δασικές περιοχές, δηλαδή σχεδόν το σύνολο της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ζωής του;

Μάλιστα σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα, η Ελλάδα κατά την περίοδο 2021 – 2050 θα βιώσει ιδιαίτερα έντονα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. (σύμφωνα με τον Χ. Γιαννακόπουλο, εντεταλμένο ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου και βασικό συντάκτη της έρευνας).

Κύριε Καθηγητά, υπάρχει αναγκαιότητα συμβουλών στην Ελληνική πολιτεία από επιστήμονες του χώρου;;

Μπροστά σε καταστροφικές αλλαγές, κρίνεται αναγκαίο η Ελληνική Πολιτεία να προτάξει πολιτική και παρέμβαση που θα περιλαμβάνει:

αναθεώρηση του συστήματος δασικής διαχείρισης

έμφαση στην προσαρμογή των οικοσυστημάτων

αλλαγή και ενίσχυση των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη προστασίας και διαχείρισης των δασών

δέσμη μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολλών πυρκαγιών όπως υποστηρίζει και το WWF.

Και κάτι ακόμα, αλλά όχι το τελευταίο, υπάρχουν κι άλλες απαισιόδοξες προβλέψεις;!!

Ως Πρόταση επί του θέματος, σύμφωνα με τις προβλέψεις η μεταβολή των κλιματικών συνθηκών αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ημερών με εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς, κατά 40 ημέρες το 2071-2100 σε όλη την Ανατολική Ελλάδα από τη Θράκη ως την Πελοπόννησο, ενώ μικρότερες αυξήσεις αναμένονται στη Δυτική Ελλάδα. Οι συνέπειες για όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας προβλέπονται αρνητικές και, σε πολλές περιπτώσεις, εξαιρετικά αρνητικές.

Οι συνέπειες π.χ. στα δάση ελάτης, οξιάς και πεύκης θα είναι σημαντικές, ενώ και η διόγκωση του κόστους λόγω της αύξησης του αριθμού και της έκτασης των δασικών πυρκαγιών είναι ουσιώδης. Επιπλέον, αναμένεται μείωση της αφθονίας των ειδών και της βιοποικιλότητας γενικότερα.

Τι έχετε να πείτε για τη μη χρήση του Ρωσικού αεροσκάφους στις πιο επικίνδυνες πυρκαγιές Ρόδου και Κέρκυρας και γενικότερα σε όλη τη επικράτεια;

Η Χώρα μας οφείλει να βοηθήσει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και τους πολίτες της με το βιός τους, από τις δολοφονικές πυρκαγιές. Οφείλει κατά την άποψή μου να λύσει τα πολιτικά της προβλήματα για το καλό όλων, αφού η εχθρότητα και η απαξία δεν οδηγεί πουθενά.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα καίγεται και τα Ευρωπαϊκά μέσα, δεν μπορούν να σβήσουν τις πυρκαγιές!!

Σύμφωνα με ειδικούς, το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί, με Ρωσικά αεροσκάφη Be-200, τα οποία, είχαν παλαιότερα σώσει την Ελλάδα, από τις καταστροφικές πυρκαγιές! Τώρα καίγονται οι δυο βασικότερες ναυαρχίδες του Ελληνικού τουρισμού ( Ρόδος και Κέρκυρα) και μπορεί η χώρα να μείνει αβοήθητη και να μην ζητήσει τη βοήθεια των Ρωσικών αεροσκαφών Be-200;;;!!

**Το KAVALA PORTAL ευχαριστεί δημόσια τον εγνωσμένου κύρους, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κο Στέφανο Καραγιάννη για την παρουσία του στους «Ακαδημαϊκούς Διαλόγους» της δημοφιλούς ηλεκτρονικής μας εφημερίδας.

**Η επιλογή του φωτογραφικού υλικού δίνει την πραγματική διάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής σε πλανητικό επίπεδο…

Αρθρογράφος