Ποιοί και γιατί “ηρωοποιούν” τον εθνικιστή τουρκοπράκτορα Μεχμέτ Χιλμή;

24 Ιουνίου 202423:11

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σύμφωνα με την τρέχουσα ειδησεογραφία την 25/6/2024 θα τελεσθεί επιμνημόσυνη εκδήλωση για την 93η επέτειο από τον θάνατο του Μεχμέτ Χιλμή στην Ξάνθη (κοιμητήριο και παρακρατική παράνομη ΤΕΞ) και στην Ιζμίτ (Νικομήδεια) στο πάρκο όπου βρίσκεται η ομώνυμη κρήνη και αφιερωματική στήλη υπό την αιγίδα του αλυτρωτικού συλλόγου BTTD.

Ποιός ήταν όμως ο Μεχμέτ Χιλμή και γιατί είναι τόσο σημαντικός για το τουρκικό παρακράτος και την μειονοτική σέκτα που απειλεί την κοινωνική συνοχή της Μειονότητας στην Θράκη;

Ο Μεχμέτ Χιλμή ήταν ένας εκ των βασικών στρατολογηθέντων στελεχών των τουρκικών εθνικιστικών κρατικών υπηρεσιών με έντονη ανθελληνική δράση , θεωρείται ως ο καταστροφέας των Πομάκων και Αλεβιτών ως ένας από τους πρώτους δασκάλους που εισήγαγαν τον κεμαλισμό στη Θράκη ενώ είναι ο ιδρυτής των “Συλλόγων Νέων Τούρκων” σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

Ο Μεχμέτ Χιλμή γεννήθηκε το 1902 στο χωριό Γονικό του Σουφλίου, έμεινε ορφανός και υπό την επιμέλεια συγγενή του έζησε στο Διδυμότειχο όπου και ολοκλήρωσε την φοίτησή του στο δημοτικό σχολείο. Λόγω του Α’ Βαλκανικού Πολέμου μετανάστευσαν στην Μακρά Γέφυρα όπου και συνέχισε τις σπουδές του. Στα χρόνια των λυκειακών σπουδών του και με την στήριξη του Κυβερνήτη της Αδριανούπολης Hacı Adil Bey, συνέχισε την φοίτησή του κι αποφοίτησε ως δάσκαλος.Η εμπειρία του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε από τη σχολική του ζωή. Ήταν συγγραφέας και ρεπόρτερ της εφημερίδας Trakya που εκδόθηκε στην Αδριανούπολη το 1919 . Επέστρεψε στην Ξάνθη όπου και υπηρέτησε στο Κεντρικό Σχολείο Ξάνθης και στην Γενισέα. Εκτιμάται ότι τότε είχε στρατολογηθεί και αυτό φάνηκε από την δράση του την περίοδο 1922-1926, όπου ξαφνικά εμφανίζεται ως δημοσιογράφος εκδίδοντας διαδοχικά τρία έντυπα με ανθελληνικό κι εθνικιστικό περιεχόμενο ( Yeni Ziya, Yeni Yol ,Yeni Adım) μιλώντας “για την σκληρότητα και την αδικία που επιβλήθηκε στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης από την άνομη διοίκηση, τους μετανάστες από την Ανατολία και τους πρόσφυγες” με καταγγελίες κατά της ελληνικής διοίκησης και της παλαιομουσουλμανικής ηγεσίας, για υποβάθμιση των όρων ζωής της μειονότητας. Οδηγήθηκε 15 φορές στα δικαστήρια, φυλακίστηκε και εξορίστηκε (Λήμνο, Λάρισα, Κύθηρα) για δράση υπονομευτική της εθνικής ασφάλειας.Η σύνδεση του Mehmet Hilmi με το τουρκικό προξενείο και την τουρκική πρεσβεία της Αθήνας, η συνεργασία του και η στήριξη του από αυτούς, αποδεικνύεται από τη μελέτη του αρχειακού υλικού.Πέρα από την προσωπική του δράση στα χωριά της περιοχής της Ξάνθης, ο Ηilmi ίδρυσε το 1927 και το 1928 στην Ξάνθη και την Κομοτηνή τις «Ενώσεις Τούρκων Νέων», οργανώσεις που προσέφεραν με την δράση τους σημαντικό έργο στην κατεύθυνση της αφομοίωσης των Kεμαλικών μεταρρυθμίσεων και άσκησαν παράλληλα σημαντικό προπαγανδιστικό έργο¨.Ο Μεχμέτ Χιλμί πέθανε στην Ξάνθη στις 25 Ιουνίου 1931, από οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Αυτόν τον στρατολογημένο πράκτορα ο τουρκικός εθνικισμός προσπαθεί να το ηρωοποιήσει και να τον καταστήσει σύμβολο στο χώρο της Θράκης, κάτι που ανέλαβε η γνωστή οργάνωση ΠΕΚΕΜ/BAKES (διευθύντρια η Εγκάθετη Περβίν Χαϊρουλάχ) που έχει εκδώσει και σχετικό βιβλίο του συγγραφέα Ραχμί Αλί με τίτλο Mehmet Hilmi: Με αναμνήσεις και ιστορίες, ( Rahmi Ali ,“Anı ve Hikayeleriyle Mehmet Hilmi 1902-1931, Κομοτηνή 2021), Το τουρκικό παρακράτος της Θράκης προσπάθησε μέσω του Συλλόγου ΧΙΛΙΑ (SECEK) να τον επιβάλει και στο χώρο των Αλεβιτών με την ανέγερση παράνομου μνημείου.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η αναφορά του Επετειακού Τόμου του Δήμου Κομοτηνής για τα 100 χρόνια της Απελευθέρωσής της και της Επανένωσής της με τον Εθνικό Κορμό όπου σημειώνεται ο “εθνισμός” του Μεχμέτ Χιλμή και του αφιερώνονται δύο σελίδες !! (βλ. «Διαβάζοντας» την πόλη: Κουμουτζηνά, Γκιουμουλτζίνα, Κομοτηνή, –Πρόσωπα και Κείμενα σελ. 286-287, εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ)

Αντί Επιλόγου

“Μειονοτικό επετειακό φολκλόρ” εντός κι εκτός Ελλάδας με την κάλυψη της τουρκικής κυβέρνησης

Οι Αλεβίτες της Θράκης στόχος των εγκαθέτων της Άγκυρας με την στήριξη αιρετών (Ρ. Αχμέτ, Ε. Χουσεΐν, Τ. Μουλταζά)

Οι εγκάθετοι του Προξενείου συμμετείχαν σε εκδήλωση Ασούρας στον Κέχρο

    

Αρθρογράφος