Ποιοί ενοχλούνται από την συνεργασία Μητσοτάκη – Κοβάτσεφσκι ;

30 Νοεμβρίου 202221:35

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε παλαιότερο άρθρο μας στο Komotinipress, στις 13/5/2021, με αφορμή μία άστοχη απόφαση του ΥΠΠΟΑ που αργότερα ανεκλήθη, είχαμε αναφερθεί εκτενώς στην Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) με την επωνυμία «Krste Misirkov – Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» που ιδρύθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018, με στόχο την προώθηση της «μητρικής γλώσσας» και την ανάδειξη των «περιφερειακών ή μειονοτικών γλωσσών».

Το ΥΠ.ΠΟ.Α. αναγνώρισε την “Μακεδονική Γλώσσα”;

Επίσης, οι αναγνώστες του Komotinipress θυμούνται ότι στις 5/2/2022 είχαμε επικεντρωθεί στις σχέσεις δίγλωσσων Ελλήνων που φέρονται ως εγκάθετοι ενός παρακρατικού συστήματος της πρώην ΠΓΔΜ με το ακροδεξιό ισλαμοφασιστικό ΚΙΕΦ/DEB και την κ. Τσιγδέμ Ασάφογλου, τη Νο1 διώκτη του Komotinipress κι εμού του ιδίου. Τότε είχαμε αναρωτηθεί “μήπως πίσω από αυτή την επίσκεψη κρύβεται και μία ενδεχόμενη εκλογική σύμπραξη στις προσεχείς εθνικές εκλογές;”

Τσιγδέμ Ασάφογλου και παπά-Τσαρκνιάς σε “στενές τουρκοσκοπιανές επαφές”

Τον Ιούλιο 2022 κι ενώ βρισκόταν σε κλιμάκωση ο υπόγειος υβριδικός ε/τ πόλεμος με έντονες διεργασίες στο εσωτερικό της Προξενικής Μειονότητας υπό τον συντονισμό του Μουράτ Ομέρογλου έκανε την εμφάνισή του διαδικτυακά το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» και ο ιστότοπός του που παρείχε υπηρεσίες “διδασκαλίας μακεδονικής γλώσσας”. Η έδρα του συγκεκριμένου κέντρου εκτιμάται ότι βρισκόταν εκτός Ελλάδας, σε χώρα με έντονη παρουσία μεταναστών από την πρώην ΠΓΔΜ/Βόρεια Μακεδονία.

Σήμερα,το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» στη Φλώρινα έχει εγγραφεί και έχει εγκριθεί επίσημα ως μη κυβερνητική οργάνωση από τις δικαστικές αρχές της Ελλάδας. Η αίτηση του Συλλόγου εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Φλώρινας στις 28 Ιουλίου 2022 και η απόφαση ανακοινώθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Εκδόσεων στις 7 Νοεμβρίου 2022.

Από το ρεπορτάζ του Komotinipress , προκύπτει ότι πρωτεργάτης του συγκεκριμένου κέντρου είναι ένας, κάτοικος Φλώρινας, που αυτοπροβάλλεται ως ένας από τους ακτιβιστές των “σλαβομακεδόνων στην Ελλάδα” ευθυγραμμιζόμενος με την παλαιογιουγκοσλαβική προπαγάνδα για το “Μακεδονικό Ζήτημα” και συνδεόμενος με στελέχη των εκπροσώπων της Προξενικής Μειονότητας στην Κομοτηνή που με δόλιο τρόπο προώθησαν και την υπόθεση του συνδέσμου φιλάθλων με τον διακριτικό τίτλο ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ για να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην περιοχή.

Σε εφαρμογή το “Δόγμα Κασάπογλου” στην Θράκη

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε σχετικά με το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» προήλθε από συγκεκριμένους παρακυβερνητικούς κύκλους της πρώην ΠΓΔΜ/Βόρειας Μακεδονίας που ενισχυόμενοι από τουρκικές υπηρεσίες προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις διμερείς σχέσεις αλλά και να πλήξουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην παρούσα φάση εντόνων γεωπολιτικών διεργασιών όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τις εξελίξεις στο Ρωσο-Ουκρανικό Μέτωπο.

Όπως έχουμε επισημάνει ήδη από το 2018, η διάλυση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την Κοινότητα των Πληροφοριών από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ. και οι άστοχες επιλογές συνεργατών του Κυρ. Μητσοτάκη, προφανώς δημιούργησαν κενό συντονισμού δράσης και ανάληψης άμεσων πρωτοβουλιών για την ανάσχεση υβριδικών απειλών και ψυχολογικών επιχειρήσεων χαμηλής ή μεσαίας κλίμακας.

Η αναγνώριση ενός σωματείου ή συλλόγου , όσο κι αν είναι μία τυπική διαδικασία, συνδέεται και με τις εγγενείς αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης αλλά και ενδεχομένως την ανεπάρκεια του Ειρηνοδίκη που στην μακρινή Φλώρινα δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάζει το καταστατικό του συλλόγου ή έστω την ιστοσελίδα του.

Η συνέχεια ήταν η αναμενόμενη με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να πλήττεται επικοινωνιακά από την Αντιπολίτευση που έπεσε θύμα ή αποτελεί μέρος μιας καλά σχεδιασμένης επιχείρησης της ΜΙΤ και του βαλκανικού δικτύου της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι τα τουρκόφωνα μειονοτικά έντυπα και οι εγκάθετοι δημοσιογράφου του Προξενείου ανέδειξαν πολλαπλώς το συγκεκριμένο θέμα για προφανείς λόγους.

Οι διπλωματικές πηγές του Komotinipress που ρωτήθηκαν σχετικά μας παρέπεμψαν σε μία παλαιότερη απάντηση του ΥΠΕΞ κ. Νίκου Δένδια για την περίπτωση της ΑΜΚΕ «Krste Misirkov – Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας»:

  •  1. Ως προς τη γλώσσα της βορείου γείτονος, η Συμφωνία των Πρεσπών σημειώνει ότι αυτή (η γλώσσα) ανήκει στην ομάδα των Νοτίων Σλαβικών γλωσσών και ουδεμία σχέση έχει με την ελληνική Μακεδονία και την ελληνική κληρονομιά της από την αρχαιότητα έως σήμερα. Αυτά ισχύουν για τη γειτονική χώρα και τους πολίτες της. Το ποιες γλώσσες διδάσκονται στη δική μας χώρα είναι θέμα που διέπεται από τους ελληνικούς νόμους.
  • 2. Στην περίπτωση που επιχειρηθεί διδασκαλία της ανωτέρω γλώσσας από ιδιωτικό φορέα, ο φορέας αυτός θα πρέπει να πληροί απολύτως, όπως και κάθε άλλος αντίστοιχος, τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία διατάξεις.
  • 3. Ως γνωστόν, στην Ελλάδα δεν υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».
  • 4. Η χώρα μας υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας, σύμφωνα με την τεθείσα από την Ε.Ε. αιρεσιμότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλήρης και συνολική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητη.
  • 5. Επιπλέον, η τήρηση όσων προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εργαλείο απαραίτητο, προκειμένου να απαιτούμε την πλήρη συμμόρφωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στις δικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν τη συμφωνία.

Αντί επιλόγου

Στο πνεύμα του παντουρκισμού η επίσκεψη Μ. Σεντόπ στην Β. Μακεδονία

Αρθρογράφος