Ποιά μηνύματα στέλνει η “ψηφιακή διπλωματία” του Προξενείου;

24 Δεκεμβρίου 202308:49

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στο Komotinipress αρακολουθούμε διαρκώς την εξέλιξη της τουρκικής δημόσιας διπλωματίας στον βαθμό που αναλύουμε το εύρος αυτής αλλά και την δυναμική που αναπτύσσουν τα εργαλεία άσκησής της προς ευόδωση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής της γείτονος, την προώθηση της ιδεολογίας του νεο-οθωμανισμού, της διάδοσης του πολιτικού ισλάμ και των ιδεών της διπλωματίας στρατηγικού βάθους. Οι μηχανισμοί ήπιας ισχύος και οι φορείς πολιτιστικής διπλωματίας αποτελούν μία ενότητα ξεχωριστής φόρτισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε εστιάσει την προσοχή μας και στην “ψηφιακή διπλωματία” που προκύπτει από την ένταξη των τεχνολογιών επικοινωνίας και των άλλων ηλεκτρονικών εργαλείων στην τέλεση των διπλωματικών λειτουργιών” με την χρήση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας ως εργαλεία εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας στις διπλωματικές του σχέσεις.

Η σημειολογία της “ψηφιακής διπλωματίας” στέλνει σημαντικά μηνύματα με τους λογαριασμούς στα κοινωνικά μέσα, και ιδιαίτερα στο Facebook και στο Twitter,όπου ο χρήστης θα πρέπει να περάσει ένα εύληπτο μήνυμα μέσα σε 280 χαρακτήρες. Στο Facebook, όπου δεν υπάρχει όριο χαρακτήρων, θα πρέπει να βρει την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην έκταση και το περιεχόμενο του μηνύματος.

Αν υποθέσουμε ότι η “θετική ατζέντα των ε/τ σχέσεων” αναζητά την οικοδόμηση θετικού κλίματος με έμφαση στην περίοδο 1930 έως 1952 με διατήρηση των χαμηλών τόνων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, με ορόσημο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και την Διακήρυξη των Αθηνών, αξίζει να δούμε και τα μηνύματα που εκπέμπουν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της γείτονος στην Ελλάδα

Αν συγκρίνει κανείς τις ανακοινώσεις για την αργία των Χριστουγέννων, στα μκδ των τουρκικών προξενείων Θεσσαλονίκης και Ρόδου με αυτό της Κομοτηνής (που είναι Γενικό Προξενείο) εξάγει ορισμένα αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα ενώ στην κεντρική σελίδα της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα δεν υπάρχει καν σχετική αναφορά.

Η απαράδεκτη ανορθόγραφη ανάρτηση (αργεία αντί του αργία) του Γενικού Προξενείου Κομοτηνής με προφανή την περιφρόνηση τόσο στα τοπικά ήθη κι έθιμα των Θρακιωτών όσο και την Ελληνική Γλώσσα (σε αντίθεση με τις αναρτήσεις των Προξενείων Θεσσαλονίκης και Ρόδου) όπου αποσιωπώνται τα Χριστούγεννα καταδεικνύουν την στάση του σκληρού πυρήνα της παρακρατικής σέκτας που διευθύνει την Ιώνων.

Φαίνεται, ότι το Προξενείο της Κομοτηνής υπάγεται σε ένα βαθύ παράκεντρο του παραερντογανικού καθεστώτος που εξυφαίνει σχέδια για την Θράκη χωρίς ν’ακολουθεί την κεντρική γραμμή των ε/τ σχέσεων.

Άραγε τί θέλει να μας πει ο Αϊκούτ Ουνάλ;

Αϊκούτ Ουνάλ: Στα τζαμιά Ενάρετος, στις ελληνικές ταβέρνες Οινόφιλος, στην Τουρκία Ισλαμιστής;

 

Αρθρογράφος