Ελληνοτουρκική δημοσιογραφική προσέγγιση στην Αθήνα και παρακρατική δημοσιογραφία στην Θράκη – Οι παρακρατικοί της Θράκς γιορτάζουν την Τουρκική Ημέρα Δημοσιογραφίας – Αποσιωπούνται οι διώξεις των δημοσιογράφων στην Τουρκία
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Στις 10/1/2024 ο παρακρατικός ψευδομουφτής Ξάνθης κ. Μουσταφά Τράμπα δημοσιοποίησε συγχαρητήριο μήνυμα για την Ημέρα Εργαζομένων Δημοσιογράφων στην Τουρκία που καθιερώθηκε το 1961 στην Τουρκία.
Το γεγονός και μόνον ότι ένας παρακρατικός και παραθρησκευτικός εκπρόσωπος του πολιτικού ισλάμ της Θράκης αναμειγνύεται στο λειτούργημα της δημοσιογραφίας αναδεικνύει το επίπεδο της μειονοτικής δημοσιογραφίας που δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνία των πολιτών κι επιβάλλεται από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.
“Συγχαίρω όλους τους δημοσιογράφους που αναζητούν ειδήσεις και εργάζονται μέρα και νύχτα για να μεταφέρουν τις σωστές ειδήσεις, και ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους μας από τη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης , στις 10 Ιανουαρίου, Ημέρα των Εργαζομένων Δημοσιογράφων , και τους εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους. ” τόνιζε στο μήνυμά του ο εκπρόσωπος του πολιτικού ισλάμ στην Θράκη.
Την ίδια στιγμή η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» και η «Καθημερινή» φιλοξενούν αμοιβαία άρθρα των διευθυντών τους αναφορικά με την ελληνοτουρκική προσέγγιση, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο εφημερίδων στο φόρουμ εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε αρχικά στις 19 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη και στη δεύτερη αντίστοιχη διοργάνωση που έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.
Και στις δύο περίπτώσεις αποσιωπάται η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία για τους εργαζόμενους στον τύπο και τον κλάδο της δημοσιογραφίας, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά για τις παρακρατικές τακτικές στην Θράκη που έχουν μετατρέψει την μειονοτική δημοσιογραφία σε προπαγανδιστική μηχανή του τουρκικού προξενείου.
Δεν είδαμε, πάντως, κανέναν εκ των παρακρατικών του προξενείου αλλά και των θιασωτών της δημοσιογραφικής ελληνοτουρκικής προσέγγισης ν’αναφέρεται στα ακόλουθα:
- Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου κατατάσσει την Τουρκία στην 165η θέση από 180 χώρες με το κράτος να ελέγχει το 90% των μέσων ενημέρωσης
- Να επισημανθεί ότι στην Τουρκία 40 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι (στην πλειοψηφία τους πρόκειται για Κούρδους) ανάμεσά τους και οι Mercan Yanardağ και ο Barış Pehlivan.
- Από τους 40 δημοσιογράφους που τέθηκαν υπό κράτηση για το έργο τους στα τέλη του 2022, οι 25 ήταν Κούρδοι ή εργάζονταν για κουρδικά μέσα ενημέρωσης
- Η χώρα «κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως για τη βία κατά των γυναικών και οι περιπτώσεις που τεκμηριώθηκαν στην Τουρκία αντιστοιχούν περίπου στο 20% των 277 παραβιάσεων παγκοσμίως από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Ιουλίου 2023.
- Επιβάλλονται διαρκώς πρόστιμα διοικητικού χαρακτήρα (χρηματικά, απόσυρση δημοσιευμάτων κλπ): στα αντιπολιτευτκά μέσα επιβλήθηκαν 53 πρόστιμα ενώ στα φιλοκυβερνητικά 5.. Τα διοικητικά πρόστιμα ανήλθαν σε 17 εκατομμύρια 335 χιλιάδες TL για τα κανάλια της αντιπολίτευσης, ενώ τα φιλοκυβερνητικά κανάλια επιβλήθηκαν μόνο 1 εκατομμύριο 674 χιλιάδες TL σε διοικητικά πρόστιμα.
- Το 42,8%των δημοσιογράφων είχαν υποστεί λογοκρισία με διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της μη δημοσίευσης, τροποποίησης ή αφαίρεσης περιεχομένου ειδήσεων. Επιπλέον, το 25,3 τοις εκατό των δημοσιογράφων παραδέχτηκε ότι ασκούσε συχνά ή με συνέπεια αυτολογοκρισία, ενώ το 36,9 τοις εκατό υποστήριξε ότι δεν έκαναν ποτέ αυτολογοκρισία.
- Υπάρχουν παρεμβάσεις λογοκρισίας και διώξεις ακόμη και στις ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Netflix και η Disney+ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Επιχειρείται μία ευρείας κλίμας λογοκρισίας σε ιστότοπους και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι περισσότερα από 700.000 ονόματα τομέα και 55.000 tweets περιορίστηκαν. Τονίζεται ότι αυτοί οι αριθμοί σημείωσαν δυναμική, ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου.
- Μια συνολική επισκόπηση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσηςκατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 αποκαλύπτει αύξηση πιέσεων στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, ιδιαίτερα εν μέσω των σεισμών του Φεβρουαρίου και των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών του Μαΐου.Καθ’ όλη την περίοδο αναφοράς, σημειώθηκαν 136 περιστατικά στα οποία εμπλέκονται 172 άτομα ή οργανισμοί μέσων ενημέρωσης.
- Το 44,9% των υποθέσεων σύλληψης 22 δημοσιογράφων καταχωρείται στην προαναφερθείσα περίοδο.Ισχυρισμοί όπως «τρομοκρατία», «προσβολή δημοσίων λειτουργών», «προσβολή του προέδρου» και «υποκίνηση μίσους και εχθρότητας» χρησιμοποιήθηκαν συχνά σε κατασκευασμένες κατηγορίες εναντίον δημοσιογράφων.
Περισσότερα βλέπε εδώ https://freeturkeyjournalists.ipi.media/wp-content/uploads/2023/12/turkey-oct-2023-1.pdf
turkey-oct-2023-1
Αντί επιλόγου
Οι «17» του Τουρκικού Προξενείου που θέλουν να «λιντσάρουν» δημοσιογράφο στην Κομοτηνή – Ανάμεσα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ