petalwths_palio_dikastiko_megaro2

Επίσκεψη Πεταλωτή στο παλιό δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής

19 Σεπτεμβρίου 201118:25

petalwths_palio_dikastiko_megaro2Επίσκεψη στο παλιό δικαστικό μέγαρο πραγματοποίησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής.

Ο κ. Πεταλωτής συνοδευόμενος από τον Αργύρη Μπούμπα, Προϊστάμενο βορείου Ελλάδος της Κατασκευαστικής Εταιρείας «Θέμις», συναντήθηκε και συζήτησε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργο Κυμπαρίδη και την πρόεδρο εφετών Θράκης για την λειτουργία και την χρήση του παλιού δικαστικού μεγάρου.

Πέρα από την στέγαση κάποιων αναγκών του εφετείου Θράκης που καλύπτει όλη την περιφέρεια στις σκέψεις του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να αποτελέσει, λόγω και της ιστορικής του αξίας, ένα μουσείο δικαιοσύνης, το οποίο δεν υπάρχει στην χώρα μας.

Η «Θέμις Κατασκευαστική» είναι η εταιρεία του υπουργείου δικαιοσύνης για τα δικαστικά μέγαρα αλλά και τις φυλακές. Η εν λόγω εταιρεία θα αναλάβει την επισκευή και άμεση αποκατάσταση του κτιρίου.

Η επίσκεψη του κυρίου Πεταλωτή είχε διττό χαρακτήρα, αφενός την επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση αποκατάσταση του παλιού δικαστικού μεγάρου της Κομοτηνής κι αφετέρου τις κατευθύνσεις αξιοποίησης και λειτουργίας του.

Μιλώντας για το κτίριο αλλά και για την πολιτική βούληση που υπάρχει, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε πως «πρόκειται για  ένα δικαστικό μέγαρο μεγάλης ιστορικής σημασίας για την περιοχή της Θράκης και είναι ταυτισμένο με την περιοχή και την ιστορία της χώρας μας, μιας και φιλοξενούσε και την πρώτη διοίκηση της ελεύθερης Θράκης. Ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1880  από Ολλανδό αρχιτέκτονα και που από το 2004, οπότε και άνοιξε το νέο δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής, βρίσκεται σε φάση αναμονής η αξιοποίηση του και φυσικά χρήζει επισκευών».

«Είναι ένα διατηρητέο κτίριο και αυτό δημιουργεί και τυπικές δυσκολίες» τόνισε ο κ. Πεταλωτής και επισήμανε ότι «ήδη εκφράζουμε την πολιτική απόφαση να ολοκληρωθεί η επισκευή του με τα δεδομένα που θα πρέπει να τηρούνται λόγω της ιδιαιτερότητας του και της ιδιότητας του ως διατηρητέου κτιρίου. Θα πρέπει να δούμε άμεσα επίσης και την λειτουργία που θα έχει από εδώ και πέρα, εκεί που προσανατολίζεται και είναι μια πρώτη σκέψη του υπουργείου δικαιοσύνης είναι, πέρα από την στέγαση κάποιων αναγκών του εφετείου Θράκης που καλύπτει όλη την περιφέρεια και μάλιστα κάποιων ιδιαίτερων αναγκών, να αποτελέσει και λόγω της ιστορικής του αξίας ένα μουσείο δικαιοσύνης ,το οποίο δεν υπάρχει στην χώρα μας. Υπό την έννοια αυτή θα μπορεί να υπάρχει ένα αρχειακό υλικό και θα συγκεντρωθεί για να αποκτήσει την αξία που μπορεί να έχει ένα τέτοιο δικαστικό μέγαρο».

Αναφορικά με την χρήση του ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «εκείνο που έχουμε αποφασίσει ως υπουργείο δικαιοσύνης είναι να το συνδέσουμε και με την τοπική κοινωνία να είναι χρηστικό και για τους συμπολίτες μας, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και το έργο της δικαιοσύνης και η ιστορική αξία αυτού του κτιρίου, το οποίο θέλει άμεσα επισκευή».    

Όσον αφορά την χρηματοδότηση του ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «σε τυπικό επίπεδο πάρα τις πολύ γνωστές οικονομικές δυσκολίες που έχει η χώρα μας, υπάρχει ένα πρόγραμμα του υπουργείου δικαιοσύνης, κατασκευαστικό, υπάρχει χρηματοδότηση από τα ΔΙΚ την οποία θα αξιοποιήσουμε και σε συνεργασία με τα ΔΙΚ θα ολοκληρώσουμε και το παλιό δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής». Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως θα ολοκληρωθούν κι όλα τα άλλα δικαστικά μέγαρα στην Ελλάδα,  στα οποία έχουν μπει προτεραιότητες, όπως και οι φυλακές. Μάλιστα όπως ανέφερε την Πέμπτη «θα έχουμε υπηρεσιακό συμβούλιο στο υπουργείο δικαιοσύνης για να ολοκληρωθούν οι αποσπάσεις για το κατάστημα κράτησης των Σερρών, όποτε θα λειτουργήσει άμεσα γιατί είναι ήδη έτοιμο ως προς την υποδομή, μια πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Σερρών που θα φιλοξενεί περίπου 120 κρατούμενους. Φιλοδοξούμε μέχρι το 2012 να έχουμε ολοκληρώσει και το κατάστημα κράτησης Δράμας ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και εκείνος ο χώρος και να υπάρχει ελάφρυνση, όσο είναι δυνατόν, στα καταστήματα κράτησης όλης της χώρας. Φυσικά και με μια οπτική που δίνουμε μέσω της αναμόρφωσης των ποινών, θα σταματήσουν να μπαίνουν στην φυλακή άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική μεταχείριση, να εκτίουν εναλλακτικές ποινές  και η ποινική τους αντιμετώπιση να είναι τέτοια που να μην έχουμε υπερπληθώρα στις φυλακές, όταν γνωρίζουμε ότι είναι πολύ συγκεκριμένες οι συνθήκες και  οι τρόποι με τους οποίους μπαίνει κανείς στην φυλακή σήμερα».

Μιλώντας για τις συγχωνεύσεις ο κ. Πεταλωτής ανέφερε πως υπάρχει  απόφαση η «θέμιδα κατασκευαστική» να συγχωνευτεί με άλλες κατασκευαστικές δομές του ελληνικού κράτους, όπως τόνισε ο ίδιος  «είναι γνωστό ότι έχουμε διεσπαρμένες και έχουμε ακόμη, δομές κατασκευής σε πολλά υπουργεία με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη και αλληλοεπικαλύψεις  αλλά κυρίως να μην εκμεταλλευόμαστε ως ελληνικό κράτος το εξαιρετικό δυναμικό που υπάρχει και στην Θέμιδα και στην ΔΕΠΑΝΟΜ και σε άλλες κατασκευαστικές εταιρείες. Ως υπουργείο, εργαζόμαστε αυτό το διάστημα να κάνουμε τέτοιες συγχωνεύσεις  που θα είναι προς μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε ως χώρα αλλά και με μια κλίμακα οικονομίας που πραγματικά θα θεραπεύει το δημόσιο συμφέρον».  Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή τα κτίρια  της δικαιοσύνης δε θα θιγούν, όπως τόνισε«ίσα – ίσα με την καινούργια κατάσταση θα έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ακόμη περισσότερο έμπειρο δυναμικό».

Ο προϊστάμενος του γραφείου έργων βορείου Ελλάδος της εταιρείας «Θέμις Κατασκευαστική», Αργύρης Μπούμπας δήλωσε πως το κτίριο του δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής είναι γνώριμο στον ίδιο, όπως ανέφερε « το κτίριο το γνωρίζω από πολύ παλιά από τότε που έγινε η μετακόμιση στο καινούργιο το 2003- 2004. Ξανά ήρθαμε με τον κ. Πεταλωτή για να δούμε τους χώρους και πως μπορούμε  να τους αξιοποιήσουμε, να γίνει μια πρώτη επαφή και με τους δικαστές και με την τοπική κοινωνία και πιστεύω ότι, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση και απόφαση ,το κτίριο θα αποδοθεί στους δημότες και στο δικαστικό σώμα».

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα αλλά και για το πώς βλέπει το κτίριο  ο κ. Μπούμπας επισήμανε ότι «οι διαδικασίες αναστηλώσεων τέτοιων κτιρίων παραδοσιακών και διατηρητέων κτιρίων περνάνε μέσα από διαδικασίες εφοριών αρχαιοτήτων, τεκμηρίωσης του χώρου, τεκμηρίωσης του κτηρίου, ανάλυσης αντοχής, ανάλυσης υλικών και τελικά ανάλυσης με την μορφή που θα θέλαμε να γίνει. Είναι ένα από τα ποίο όμορφα κτίρια που υπάρχουν αρκεί να συντηρηθεί και να μην μείνει όπως έχει».

Ο κ. Πεταλωτης μετά την επίσκεψη στο παλιό δικαστικό μέγαρο σε δηλώσεις του τόνισε πως «υπάρχει πολιτική απόφαση για την ταχύτερη αξιοποίηση του δικαστικού μεγάρου, την επισκευή πρώτα από όλα ενός δικαστικού μεγάρου που έχει πολύ μεγάλη ιστορική αξία όχι μόνο για την περιοχή της  Θράκης αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, μιας και ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της διασυμμαχικής κυβέρνηση της Θράκης. Βέβαια είναι και ένα κτίριο που είναι συνυφασμένο με την Ιστορία που σημαίνει ότι έχει ταυτιστεί και με όλες τις ηγεσίες πολλών κρατών που πέρασαν από την περιοχή αυτή, για να φτάσει να φιλοξενεί τον χώρο του εφετείου Θράκης και των δικαστικών υπηρεσιών της Ροδόπης».

Όπως σημείωσε ο κ. Πεταλωτής , «εκτός από την κάλυψη κάποιων δικαστικών αναγκών  του εφετείου Θράκης, πρέπει να γίνει χώρος ό οποίος θα είναι και ωφέλιμος, επισκέψιμος και από τις τοπικές κοινωνίες ακόμη και φυσικά και ένα μουσείο δικαιοσύνης που θα είχε τον ρόλο του, μπορεί να στεγαστεί σε αυτό το κτίριο, μιας και η δικαιοσύνη είναι συνυφασμένη και με την ιστορία της χώρας μας. Υπάρχει αρχειακό υλικό, το οποίο υπάρχει εδώ στο Εφετείο και έχει  μεγάλη σημασία και για την εξέλιξη του δικαίου στην Ελλάδα αλλά και για την εξέλιξη του θεσμού της δικαιοσύνης και νομίζω ότι εδώ στην περιοχή δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο κατάλληλος χώρος από το να στεγαστεί μια τέτοια δραστηριότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος είναι «να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να δώσουμε και μια νέα πνοή όχι μόνο να στεγαστούν κάποια γραφεία αλλά να αποκτήσει τον ρόλο που πρέπει να έχει ένα τέτοιο δικαστικό μέγαρο. Φυσικά θα εξειδικευτεί με λεπτομέρειες μετά από μια επεξεργασία και μέσα από μια διαβούλευση, έτσι ώστε να έχουμε απόψεις  από την ιστορική πλευρά, την αρχιτεκτονική αλλά και από την πλευρά της δικαιοσύνης».

petalwths_palio_dikastiko_megaro 

PETALWTHS_KAI_KARASTAYROY_047 

petalwths_palio_dikastiko_megaro3

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr