Ανάρπαστο το Πετιμέζι από Ζαχαροκάλαμο στις αγορές του εξωτερικού και εσωτερικού, που παρασκευάζει ο σύλλογος γυναικών Γενισέας Ξάνθης, μέσω της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ) που ίδρυσαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύλλογος Γυναικών της Γενισέας, ο οποίος ιδρύθηκε το 1999. Ένας από τους σκοπούς του ήταν η αναβίωση ηθών, εθίμων και παραδοσιακών καλλιεργειών του τόπου μας. Από παλιά άκουγαν από τους γεροντότερους τον τρόπο καλλιέργειας και επεξεργασίας του ζαχαροκάλαμου(σ.σ. βλέπετε τα παλιά χρόνια δεν υπήρχαν στα σημεία αγοράς ζάχαρη…έπρεπε την απαραίτητη γλυκαντική ουσία να την παράξουν οι ίδιοι οι άνθρωποι) και αποφάσισαν να αναστήσουν αυτό το προϊόν και τη διαδικασία επεξεργασίας του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως γινόταν πριν από 50 ολόκληρα χρόνια. Ξεκινώντας με την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου, που έκαναν 13 χρόνια να βρουν την κατάλληλη ποικιλία για την εκλεκτή ποιότητα του παρελθόντος, μια και οι ντόπιοι σπόροι είχαν εξαφανισθεί…μέχρι που ένας μουσουλμάνος τους είπε ότι υπάρχουν στην Τραπεζούντα και ζήτησε συνεργασία μαζί τους καθώς ο σύλλογος διέθετε μηχάνημα για την αποχύμωσή τους, το ψήσιμο, τη συσκευασία και τυποποίησή του. Έτσι κατέληξαν στο τελικό προϊόν, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Χημείο του Κράτους και διατροφικά και διαβητολογικά από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Το τελικό προϊόν είναι το γνωστό σε όλους παραδοσιακό Πετμέζι, το οποίο και χρησιμοποιούμε ευρέως στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική, ως πιο υγιεινό υποκατάστατο της ζάχαρης.
Μάλιστα στην περασμένη έκθεση Τροφίμων(Δεντρόπ) στην Αθήνα, οι παραγγελίες έπεφταν βροχή από το εξωτερικό και ειδικά από τον πρέσβη του ΙΡΑΝ!!!
« Το προΐόν έχει γίνει ανάρπαστο και εμείς το προωθούμε σε εσωτερικό και εξωτερικό. Όμως δεν μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις παραγγελίες. Μπορούμε όμως σαν Χώρα να λύσουμε το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, με την επιστροφή στις παραδοσιακές καλλιέργειες και εφ’ όσον τις συνδυάσουμε με επιχειρηματικότητα δηλαδή: μεταποίηση-τυποποίηση-συσκευασία-προώθηση στις αγορές. Εγώ σαν πρόεδρος έστειλα μια επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του ζήτησα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την έναρξη ανάλογων προσπαθειών στη Χώρα μας η οποία διαθέτει λόγω του εδαφοκλιματολογικού της χαρακτήρα και του υπέροχου ήλιου της, τεράστιο πλούτο και ευρεία γκάμα σε ποιοτικά προϊόντα…Δυστυχώς με παραπέμπουν από την τάδε υπηρεσία και διεύθυνση στον δείνα γραμματέα και υπεύθυνο…
Σκοπός μας είναι να πείσουμε τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν το ζαχαροκάλαμο και να γεμίσει ολόκληρη η Μακεδονία και Θράκη από ζαχαροκάλαμα και οι αγρότες να ενισχύσουν το εισόδημά τους, από το να ανακυκλώνουν τη μιζέρια της συνεχούς διαμαρτυρίας για τη μείωση των τιμών στα σιτηρά και στα καλαμπόκι και στις υπόλοιπες δυναμικές καλλιέργειες. Όσα βγάζουν από 50 στρέμματα καλαμπόκι, θα τα εξασφαλίζουν από ένα στρέμμα ζαχαροκάλαμο. Οικονομία στο νερό, χωρίς λιπάσματα, μόνο χειρονακτική εργασία», τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου Αμανατίδου Αναστασία.
ΚοινΣΕΠ «Ένταξις»
Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Ένταξις- Συνεργώ» και η αντιπρόεδρος της Σοφία Χαϊτίδου, μας εξήγησε ότι η συγκεκριμένη Κοινσεπ με έδρα την Ξάνθη είναι η πρώτη Κοινσεπ του τόπου μας και διεκδικεί με αξιώσεις και επαγγελματισμό μια θέση στον κόσμο του επιχειρείν, δημιουργώντας ευκαιρίες για όλους.
Καταστατικός σκοπός του κοινωνικού συνεταιρισμούΣΥΝΕΡΓΩ είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων. Για την ευόδωση των σκοπών του ο συνεταιρισμός μπορεί να ασκήσει οποιαδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα παραγωγικού, καταναλωτικού, εμπορικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα οι σκοποί του Συνεταιρισμού εξειδικεύονται στην άσκηση των ακόλουθων δραστηριοτήτων:
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;