Περικοπές έως 30% σε 1 εκατ. συντάξεις “δείχνει” το ΔΝΤ

6 Δεκεμβρίου 201611:37

Το ένα τέταρτο των μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ από το 2019 θα πρέπει να προέλθει από περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών του Υπ. Εργασίας, η κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς”, την οποία ζητά ευθέως το ΔΝΤ σε μόλις δύο χρόνια από σήμερα, όπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος θα μπορούσε να φέρει εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ ζητά συνολικά μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ το 2019.

Η “προσωπική διαφορά”, την κατάργηση της οποίας ζητά το ΔΝΤ, θα προκύψει από τον επανυπολογισμό όλων των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων –πλην εκείνων που δίδει ο ΟΓΑ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη διαφορά μεταξύ του επιπέδου που έχουν σήμερα οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και εκείνου που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που έχει τεθεί σε ισχύ από 12/5/2016.

Μετά τον επανυπολογισμό τους (ο οποίος προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2017), κοντά 1 εκατ., εκ των 2 εκατ. ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων θα πέσουν σε επίπεδο χαμηλότερο έως και 30% από το σημερινό. Ο νόμος Κατρούγκαλου, όμως, προβλέπει τη προστασία όλων των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων, με τη διατήρηση της “προσωπικής διαφοράς” μέχρι την 31/12/2018.

Από 1.1.2019, η “προσωπική διαφορά” θα συμψηφίζεται σταδιακά με τις ονομαστικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις.

Με άλλα λόγια, από το 2019 και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, σε όσες κύριες συντάξεις έχουν “προσωπική διαφορά”, δεν θα δίδονται αυξήσεις μέχρι το σωρευτικό ποσό των αυξήσεων αυτών να φτάσει το επίπεδο της “προσωπική διαφοράς”.

Αυτά προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει διαφορετική γνώμη και ζητά την κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς” από το 2019, οδηγώντας έτσι στη μείωση έως 30% σε κοντά 1 εκατομμύριο ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.

Ενάντια σε μία τέτοια “λύση” για την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ το 2019, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δεν έχουν πάψει να εξετάζουν το “πάγωμα” διαρκείας σε όλες τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και όχι μόνο σε εκείνες που θα έχουν “προσωπική διαφορά”. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε ετήσια εξοικονόμηση 150-200 εκατ. ευρώ ανά έτος αρχής γενομένης από το 2018, κατά το οποίο ήδη ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει “πάγωμα” κάθε ονομαστικής αύξησης στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.

Tου Δημήτρη Κατσαγάνη από το capital.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr