xrusos2

Eναντίον του Χρυσού ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο

28 Ιουλίου 201121:39

xrusos2«Όχι» στην εξόρυξη χρυσού από το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ

Κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ψήφισε κατά της εξόρυξης Χρυσού στην περιοχή της Θράκης στη συνεδρίαση της Πέμπτης 28 Ιουλίου, στην αίθουσα συσκέψεων της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή.

Η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη με όλες τις παρατάξεις να ψηφίζουν αρνητικά.Tα μέλη του συμβουλίου διατύπωσαν για μία ακόμη φορά, κατά συντριπτική πλειοψηφία -δύο λευκά και ένα παρών την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στην οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα εκμετάλλευσης χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην περιοχή.Λευκό ψήφισαν ο Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος εκπροσωπούσε τον επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Γιώργο Παυλίδη που απουσίασε καθώς επίσης και ο περιφερειακός σύμβουλος, Κώστας Ζαγναφέρης. Οι δυο περιφερειακοί σύμβουλοι της «Περιφερειακής Αναγέννησης» ψήφισαν λευκό, υπό την έννοια, όπως εξήγησαν, ότι είναι μεν κατά του Χρυσού, αλλά ζητούν με τη στάση τους μεγαλύτερη θωράκιση και κύρος της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, «για να μην καταλήγουν οι αποφάσεις του στον κάλαθο των αχρήστων όπως αυτό συνέβη με την προηγούμενη απόφαση για το Κρούμοβγκραντ της Βουλγαρίας» όπως είπαν και συμπληρώνοντας πως «είμαστε κατά της επένδυσης υπό αυτές τις προϋποθέσεις όπως αναφέρονται αλλά είμαστε και υπέρ του δημοκρατικού διαλόγου καθώς δεν κλήθηκαν όλες οι πλευρές να μιλήσουν».

Το θέμα συζήτηθηκε στη συνεδρίαση με βασικό εισηγητή τον Ανέστη Στρατιάδη, μέλος της Διανομαρχιακής Επίτροπης Ροδόπης-Εβρου κατά των Χρυσορυχείων.

Τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου συμφώνησαν να συσταθεί μία διαπαραταξιακή και διαθεσμική επιτροπή φορέων που σε άμεσο χρόνο, θα ενημερώσει δια ζώσης στην Αθήνα την πολιτική ηγεσία της χώρας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για την κατηγορηματική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών πάνω στο ζήτημα.

Ανέστης Στρατιάδης: «Θα πρέπει να ενωθούμε γιατί προσπαθούν να βρουν μια κοινωνία η οποία θα είναι χαλαρή. Θα μας βρουν απέναντι σε οποιαδήποτε απόφαση»

Ο κ. Στρατιάδης απηύθυνε κάλεσμα ενότητας στην τοπική κοινωνία απέναντι στους χρυσοθήρες, λέγοντας ότι «σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ενωθούμε για να διεκδικήσουμε θέσεις εργασίας, οι οποίες και το περιβάλλον αλλά και την υγεία των κατοίκων δεν θα βάζουν σε κίνδυνο. Προσπαθούν να βρουν μια κοινωνία η οποία θα είναι χαλαρή, δεν θα επαγρυπνά, για να μπορέσουν να πετύχουν τον σκοπό τους. Εμείς πιστεύουμε ότι το καθήκον το κάνει η κοινωνία. Θα μας βρουν απέναντι σε οποιαδήποτε απόφαση και αν πάρουν και πιστεύω ότι θα πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ καλά αν θέλουν αν δρομολογήσουν τις λύσεις, που σκέφτονται».

Άλλωστε ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η μέχρι σήμερα μη εγκατάσταση επενδύσεων χρυσού στη Θράκη ήταν αποτέλεσμα της αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας.

«Το γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια και δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος των εταιριών, είναι ένα μεγάλο γεγονός και δείχνει την δυναμική του κινήματος, που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που μας προβληματίζει όμως είναι ότι μεθοδεύτηκε η μέθοδος του Fast Track για τις επιχειρήσεις και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτού του είδους η επένδυση, όχι μόνο δεν θα φέρει αυτά τα οποία ευαγγελίζεται, αλλά απαξιώνει όλη την περιοχή και στον επαγγελματικό τομέα, απαξιώνει τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες, αναπτύσσει μονόπλευρα την περιοχή και δεν δίνει κανένα άλλο περιθώριο αειφόρου ανάπτυξης, την οποία εμείς επιδιώκουμε. Η ανεργία σίγουρα είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν το αντιμετωπίζει μόνο ο νομός μας ή ο νομός Έβρου, το αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα. Σίγουρα πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτού του είδους τις επενδύσεις. Γιατί αυτού του είδους οι επενδύσεις, εκτός από τις ελάχιστες θέσεις εργασίας που φέρνουν, απαξιώνουν πάρα πολλές και ουσιαστικά εγκαταλείπουν πολλές θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο μέλλον. Άρα ούτε αυτό το επιχείρημα μπορεί να σταθεί γιατί οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες».

Ο κ. Στρατιάδης επικαλέστηκε και την θέση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι η επένδυση δεν θα προχωρήσει, αν δεν εξασφαλιστεί η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και δήλωσε ξεκάθαρα ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου ξέρει πολύ καλά ότι θα μας βρει απέναντι αν τυχόν προχωρήσει τα πράγματα, όπως εκείνος θέλει και όπως θέλουν οι εταιρίες. Η διανομαρχιακή επιτροπή είναι αποφασισμένη και όπως βλέπετε τα μέλη της και οι δήμαρχοι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες. Ήδη ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης από ότι μαθαίνω έχει συγκροτήσει μια πενταμελή επιτροπή από δικηγόρους για να μπορέσει να αντιταχθεί νομικά απέναντι σε οποιαδήποτε απόφαση πάρει ο υπουργός. Από εκεί και πέρα η ίδια η διανομαρχιακή με τις συνεδριάσεις που θα κάνει θα μεθοδεύσει τον αγώνα αν εξελιχθούν τα πράγματα όπως ο κ. Παπακωνσταντίνου μέχρι τώρα δρομολογεί».

«Επιτέλους Να Ακουστεί η τοπική κοινωνία- Όχι στα Χρυσωρυχεία»

Η συνεδρίαση διεξήχθη με την παρουσία αρκετών διαμαρτυρόμενων πολιτών που είχαν αναρτήσει πανό κατά της εξόρυξης του χρυσού μέσα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στο πανό αναγραφόταν το σύνθημα «Επιτέλους Να Ακουστεί η τοπική κοινωνία- Όχι στα Χρυσωρυχεία» ενώ και σ’ ένα δεύτερο, κατά την εξέλιξη της συζήτησης του θέματος ,διαμαρτυρόμενοι πολίτες ανά τακτά διαστήματα, κρατώντας το και υψώνοντάς το ψηλά έστελναν το μήνυμα «Η ζωή των παιδιών μας αξίζει πιο πολύ από τον χρυσό σας». Αρκετοί πολίτες του Έβρου και της Ροδόπης παρακολούθησαν τη συνεδρίαση και μάλιστα συμμετείχαν με τον τρόπο τους κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των περιφερειακών παρατάξεων με «θερμά» και τρανταχτά χειροκροτήματα και επεφημίες ενώ δεν παρέλειπαν ορισμένες φορές να σχολιάζουν.

stratiadis-dimarxoi

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Χρήστος Λαμπάκης και Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης.

«Δε θέλω να είμαι Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αν προχωρήσει και γίνει αυτή η επένδυση. Είναι ντροπή να θυσιάσουμε την υγεία, το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας για 100 θέσεις εργασίας» ανέφερε ο κύριος Λαμπάκης υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρουπόλεως κατά της εξόρυξης χρυσού. . Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως η «τοπική κοινωνία ξέρει τη γνώμη μας , έχουμε εκφραστεί πολλές φορές αρνητικά στο θέμα της εξόρυξης χρυσού, συμφωνώ με τους αντιδρώντες» ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί «κουράγιο και περισσότερη διάθεση για αγώνα γιατί θα μας χρειαστεί το επόμενο διάστημα».

Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, υποστήριξε πως « η προσέγγιση του θέματος, που εισήχθη στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με πρωτοβουλία της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του Χρυσού, είναι καθαρά πολιτική.Θεωρώ ότι σε επίπεδο επιστημονικής προσέγγισης, έχει αξιολογηθεί εδώ και 15 χρόνια από την θεσμική κοινωνία, όπου με πλήρη ομοθυμία και ομοφωνία είπε «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ», έχοντας έναν άλλο σχεδιασμό που να συνάδει με την αειφορία. Αυτό που προσδίδει προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας, είναι ένα εξαιρετικό οικοσύστημα, που είναι πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά αναγνωρίσιμο.Συμφωνήσαμε μετά την συζήτηση του θέματος, να δημιουργηθεί μια επιτροπή, για να ενημερώσει όλο τον πολιτικό κόσμο, ότι η δικιά μας περιοχή για μια ακόμη φορά, θα πει ένα «ΟΧΙ» στην συγκεκριμένη επένδυση».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Πέτροβιτς, περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφερειακής Αναγέννησης» αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασής του να ψηφίσει λευκό , ανέφερε πως «αυτό που τονίσαμε ως “Περιφερειακή Αναγέννηση” ήταν ότι η διαδικασία αυτή ήταν ανορθόδοξη. Ο λόγος ήταν πασιφανής καθώς η όμοφωνη και όμοθυμη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για το Κρούμοβγκραντ της Βουλγαρίας κατέπεσε από την κυβέρνηση. Ναι μεν εμείς είπαμε “Όχι” στην εξόρυξη χρυσού στο Κρούμοβγκραντ εντούτοις η κυβέρνηση πήρε την απόφαση και με τη σειρά της είπε “Ναι” στα χρυσωρυχεία στη Βουλγαρία. Αυτό ήταν ένα ψήφισμα που έπρεπε να γίνει σεβαστό από την κυβέρνηση, πράγμα που δεν έγινε. Τονίσαμε δε ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον φράκτη του Έβρου, δηλαδή το περιφερειακό συμβούλιο είπε «Όχι» στον φράκτη αλλά φράκτης γίνεται παρότι εμείς είχαμε διαφορετική θέση ως παράταξη. Όπως επίσης τονίσαμε ότι το ίδιο έγινε και με τις συγχωνεύσεις των σχολείων. Άλλο το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου και άλλη τελικά η απόφαση της κυβέρνησης. Αυτή τη διαδικασία προσπαθήσαμε να στηλιτεύσουμε σήμερα λέγοντας επίσης ότι εμείς ως παράταξη, ναι μεν και ακούγοντας τα όσα ακούγαμε σήμερα είμαστε κατά της επένδυσης υπό αυτές τις προϋποθέσεις όπως αναφέρονται αλλά είμαστε και υπέρ του δημοκρατικού διαλόγου. Έτσι λοιπόν υπογραμμίσαμε ότι είναι ώρα να γίνει κι ένας διάλογος προς αυτή την κατεύθυνση. Η άποψη μου είναι δεδομένη κι έχω ψηφίσει και στην προηγούμενη συνεδρίαση κατά των χρυσωρυχείων ειδικά στο θέμα του Κρούμοβγκραντ. Σήμερα τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά εάν αντί για τον εισηγητή, ο οποίος ήταν απλά ένα μέλος της διανομαρχιακής κατά των χρυσωρυχείων, δηλαδή είχε παγιωμένη άποψη, είχαμε δίπλα του και κάποιον άλλον εισηγητή που θα εξέφραζε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δηλαδή τις θέσεις της κυβέρνησης. Ακόμη να είχαμε και κάποιον καταξιωμένο επιστήμονα που θα μας ενημέρωνε για όλα αυτά τα θέματα βάσει αξιόπιστης επιστημονικής προσέγγισης. Δεν είχαμε τίποτα από όλα αυτά. Είχαμε απλώς μια θέση. Αυτό δε λέγεται διάλογος, αυτό δεν είναι δημοκρατία. Υπό αυτές τις συνθήκες η παράταξή μας ψήφισε κατά συνείδηση. Προσωπικά ψήφισα κατά της διαδικασίας λευκό. Όπως ψήφισε μαζί μου και ακόμη ένας σύμβουλος λευκό, ο κύριος Ζαγναφέρης. Μ’ αυτόν τον τρόπο θέλαμε να στηλιτεύσουμε μόνο και μόνο τη διαδικασία δίνοντας την ευκαιρία στο μέλλον οποιεσδήποτε αποφάσεις έρχονται για συζήτηση ή ψηφίσματα στο περιφερειακό συμβούλιο να γίνεται πρώτα κάποιος διάλογος. Ένας ουσιαστικός διάλογος και να ακούγονται και οι δυο απόψεις και οι δυο πλευρές. Αυτό είναι δημοκρατία και όχι μονόλογος».

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Περιφερειακής Αναγέννησης» και αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Θόδωρος Μαρκόπουλος, αποχώρησε καταγγέλοντας ως απαράδεκτη και αντίθετη με τον κανονισμό της συμπεριφοράς του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου, Κώστα Μιχαηλίδη, καθώς δεν του έδωσε τον λόγο ώστε να «δευτερολογήσει».

Ο Ζησίμου Παύλος , περιφερειακός σύμβουλος της Περιφερειακής Αναγέννησης από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, τόνισε πως «απ’ ότι φαίνεται θα γίνει η επένδυση κι αυτό που θέλει η κυβέρνηση. Θα έπρεπε να δεσμευτεί ο περιφερειαρχής ότι θα παραιτηθεί εάν τυχόν η κρατική εξουσία αποφασίσει να γίνει η επένδυση. Εάν προχωρήσει η επένδυση θα πρέπει να παραιτηθούν και όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Αυτή θα ήταν η δυναμικότερη και πραγματική απάντηση που θα μπορούσε να δώσει η περιφέρεια μας. Αυτό θα ήταν πιο δίκαιο για όλους αυτούς που ήρθαν να ακούσουν ένα πραγματικό «Όχι» κι όχι ένα ψήφισμα όπως όλα τα υπόλοιπα που κάναμε. Δυστυχώς εμείς τα κάνουμε, εμείς τα ακούμε και κανείς δεν μας λαμβάνει υπόψιν».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χρήστος Τρέλης, σχολιάζοντας την απόφαση του συμβουλίου τόνισε πως «σχεδόν ομόφωνη δείχνει υπουργική βούληση του περιφερειακού συμβουλίου αλλά και των κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής μας να πουν ένα βροντερό «όχι» στην εξόρυξη του χρυσού. Δείχνει περίτρανα ότι είναι πλεον σήμερα ώριμη η ανάγκη η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μεταλευτικά δικαιώματα, να επιστραφούν όλα τα δικαιώματα ξανά στο ελληνικό κράτος μιας και αποτελούν αντικειμενικά δημόσια περιουσία. Θεωρούμε ότι θα πρέπει η υπόθεση πλεον να περάσει μαζικά στα χέρια των εργαζομενών και του λαού της περιοχής γιατί δυστυχώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η εταιρεία χρησιμοποιήσαν και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να προχωρήσει η εξόρυξη του χρυσού. Γι’ αυτό και καταγγείλαμε και το πρώτο βήμα που έγινε με την έκδοση, ήδη οικονομικής άδειας, στην περιοχή του Περάματος και υπάρχουν εδώ συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες. Ζητήσαμε από το περιφερειακό συμβούλιο πολιτικά να κινηθεί διαδικασία ανάκλησής της και ταυτόχρονα τονίζουμε προς όλους τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής εάν δεν γίνει υπόθεση όλων τότε είναι σίγουρο ότι αυτοί δε θα καθήσουν με σταυρωμένα χέρια».

Ο ίδος σχολιάζοντας το «λευκό» των δυο συμβούλων τόνισε πως «ο καθένας παίρνει την πολιτική ευθύνη, θεωρώ ότι είναι καθαρή πολιτική τοποθέτηση. Ταυτίστηκαν μ’ αυτούς που θέλουν να καταληστέψουν την περιοχή μας, μ’ αυτούς που δε σέβονται το περιβάλλον και την υγεία του λαού. Θα είναι υπόλογοι απέναντι στον λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής μας».

Ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Θανάσης Μακρής, σε δηλώσεις του σημείωσε πως «καθώς το γεγονός ότι μερικά γραμμάρια χρυσού σημαίνει για την τοπική κοινωνία ένας τόνος τοξικά απόβλητα, δεν έχει αλλάξει τίποτα στο «όχι» που διατρανώνουμε και πρέπει να το μεταφέρουμε στην πολιτική ηγεσία της χώρας ώστε να μην συνεχίσει να παίζει και να προσπαθεί να μεθοδεύσει την επένδυση του χρυσού. Πρέπει να βάλουμε φρένο στην κοινωνική ευθύνη της εταιρίας που ουσιαστικά προσπαθεί να εξαγοράσει συνειδήσεις και να αλλάξει στη συνείδηση του κόσμου τα δεδομένα αυτά των χιλιάδων τόνων τοξικών αποβλήτων. Παρότι η Ελλάδα εξάγει και είναι πρώτη σε πάρα πολλά μεταλεύματα , αυτό δεν μας εμπόδισε να χρεωκοπήσουμε σαν χώρα και να έχουμε χιλιάδες θέσεις ανεργίας. Δεν αποτελεί ο ορυκτός πλούτος λύση στην ευημερία αυτού του τόπου κι αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούμε. Είναι απλώς καθρεφτάκια για να βάλουν πόδι σ’ αυτόν τον τόπο».

Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας», Τάκης Χαρίτου ανέφερε σε δήλωσή του πως «το περιφερειακό σύμβουλιο έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα προειδοποίησης στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αδειοδότηση των εταιρειών χρυσού στην περιοχή και δεν μπορεί να το αγνοήσει γιατί είναι η θέληση της τοπκής κοινωνίας. Καμιά χωρά που εκχώρησε το δημόσιο ορυκτό της πλούτο δεν έχει προοπτική για να αναπτυχθεί. Κανένας υπουργός , ιδιαίτερα του περιβάλλοντος, δεν έχει το δικαίωμα ουσιαστικά να εκτελεί συμβάσεις έργου για λογαριασμό των μεγάλων συμφερόντων και των εταιρειών χρυσού. Στο καίριο ερώτημα είμαστε υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής ή των χρυσωρυχείων πιστεύουμε πως η βούληση της τοπικής κοινωνίας είναι καταλυτική. Όσοι αγνοούν τη δυναμική της τοπικής κοινωνίας ας μην ξεχνούν ότι πολύ γρήγορα θα τη βρουν μπροστά τους και τότε η οργή, η δυσαρέσκεια και ο αγώνας τους θα είναι συντριπτικός για μια βιώσιμη ανάπτυξη για την περιοχή».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Καλπάνης

xrusos-perifereia 

petrovits 

 

xrusos3 

xrusos-pano


Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr