paxos-island

Παξοί: Μια σταλιά Ιόνιο

14 Μαΐου 201222:00

paxos-islandΉδη από την κοσμογονία τους, οι Παξοί ήταν το απόλυτο ζευγαρονήσι. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι ένα μέρος που γεννήθηκε όταν ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινά του την Κέρκυρα, ώστε να δημιουργήσει ένα μέρος όπου θα μπορούσε να απομονωθεί με την Αμφιτρίτη;


Και τι λιγότερο θα άρμοζε στον θεό των θαλασσών, από ένα συγκρότημα λιλιπούτειων, πανέμορφων νησιών καλυμμένων από το βαθύ πράσινο των δασών τους και περικυκλωμένων από τα σμαραγδένια νερά του Ιονίου;

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης των Παξών δεν αφήνει αμφιβολίες για το ότι αυτή η μικρή γωνιά του Ιονίου είναι μοναδική. Ένα πανέμορφο χωριό, η πρωτεύουσα του μεγαλύτερου από τα επτά νησάκια που αποτελούν το σύμπλεγμα των Παξών, ο Γάιος, κτισμένος γύρω από έναν κόλπο τον οποίο κλείνουν σχεδόν εντελώς τα νησάκια της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου, δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό φιόρδ ανάμεσά τους.

Παραδοσιακά κτισμένα σπίτια με κόκκινες κεραμιδένιες στέγες, πολυτελή γιότ που ξεκουράζονται στη μαρίνα του, και πράσινο που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Αυτός είναι ο Γάιος. Γραφικός και κοσμοπολίτικος, ιδιαίτερος χωρίς να χάνει ποτέ την αυθεντικότητά του, παρά την τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων.

Πέντε χιλιόμετρα από τον Γάιο –ή Γάη, για τους ντόπιους– ο Λογγός, ο τρίτος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, κτισμένος ανάμεσα σε πευκοδάση και ελαιώνες, με τα πόδια του να βρέχονται στη θάλασσα, είναι το αγαπημένο στο νησί spot όσων –και είναι πολλοί– αναζητούν τη ρομαντική απομόνωση, ακολουθώντας τα χνάρια του Ποσειδώνα.

Στο βόρειο ακρωτήρι του νησιού, η Λάκκα, το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό, ατενίζει το πέλαγος από το βαθύτερο σημείο του κόλπου που την προστατεύει. Λευκά σπιτάκια με κόκκινα κεραμίδια στέκονται σα χρωματικός σύνδεσμος ανάμεσα στο βαθυπράσινο των δέντρων της και το τιρκουάζ των νερών της.

Κι ενώ η ανατολική πλευρά του νησιού είναι εκείνη με τις αμμουδιές και τις ακτές που καταλήγουν απαλά στη θάλασσα, η δυτική, ακατοίκητη πλευρά του γοητεύει με την άγρια ομορφιά της τους εραστές της θάλασσας. Κατακόρυφοι γκρεμοί, επιβλητικά βράχια που βουτούν απότομα σε βαθιά νερά, μυστηριακές σπηλιές που κλείνουν στα σπλάχνα τους βαθυγάλαζα νερά και μυστικά αιώνων, και εντυπωσιακές αψίδες που χάραξε το νερό προσπαθώντας και τελικά καταφέρνοντας να περάσει μέσα από τους βράχους.

Ο ιδανικότερος τρόπος για να τα δείτε όλα αυτά είναι να επιβιβαστείτε σε ένα από τα καραβάκια που ξεκινούν από τον Γάη και κάνουν το γύρο του νησιού, επιτρέποντάς σας να βουτήξετε σε νερά καταγάλανα, απάτητους ορμίσκους και σκοτεινά σπήλαια.

Το μικρό νησάκι των Αντίπαξων, όπου επίσης θα φτάσετε με καραβάκι από τον Γάιο, κλέβει την παράσταση με τους απέραντους αμπελώνες του –που φημολογείται ότι βγάζουν ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά– και δύο από τις ομορφότερες παραλίες που έχετε αντικρίσει ποτέ, το Βουτούμι (φωτό) και τη Βρίκα.

Τι θα δείτε

Το κτισμένο το 1423 ενετικό κάστρο στο νησάκι του Αγίου Νικολάου, στον κόλπο του Γάιου.

Το Μουσείο των Παξών, στο Γάιο, που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο και φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική εποχή και τα κλασικά χρόνια μέχρι και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς επίσης και το Ψήφισμα της Ιονίου Βουλής για την προσάρτηση των Επτανήσων στο Ελληνικό κράτος το 1864.

Τον Οζιά, τον παλαιότερο οικισμό του νησιού, με την παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Στεφάνου.

Τον πέτρινο φάρο της Λάκκας, που χρονολογείται από το 1832, με ύψος 36 μέτρων, που ατενίζει από τα 108 μέτρα τα κύματα του Ιονίου.

Τη σπηλιά κάτω από τον οικισμό Βασιλάτικα, στην οποία βρήκε καταφύγιο το υποβρύχιο Παπανικολής κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Τις ιαματικές πηγές – φυσικά spa στον Οζιά, το Γιαννά και τη Γλυφάδα.

Το ηλιοβασίλεμα από τους Αγίους Αποστόλους, στον οικισμό Μαγαζιά, με θέα τα κάθετα βράχια του Ερημίτη, που αλλάζουν χρώμα καθώς ο ήλιος βουτά στην Αδριατική.  Το ηλιοβασίλεμα (ξανά) από τις Όστριες, στον οικισμό Μπογδανάτικα.

Πού θα βουτήξετε

Κυριολεκτικά, παντού. Τα νησάκια που συναποτελούν τους Παξούς περιβάλλονται από τα υπέροχα, τιρκουάζ νερά του Ιονίου σε κάθε σημείο τους, χώρια το γεγονός ότι διαθέτουν και μερικές από τις ομορφότερες παραλίες. Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, και δεν προλαβαίνετε να εξερευνήσετε κάθε εκατοστό τους, σημειώστε στα οπωσδήποτε τις δύο παραλίες των Αντίπαξων, και ειδικά το Βουτούμι, και στους Παξούς τον Μπάλο, την Αγία Μαρίνα, το Μογγονήσι, τον Ορκό, το Γαλάζιο, το Κλωνί Γουλί, τα Μαρμάρια, το Καμίνι, την Κακή Λαγκάδα, το Μονοδέντρι, τη Γλυφάδα και το Κηπιάδι. Ναι, είναι πολλές, και ναι, ο καλύτερος τρόπος για να μη χάσετε καμία είναι να κάνετε το γύρο του νησιού με βαρκάκι.

Πού θα φάτε

Ολόφρεσκο ψάρι και άλλους θαλασσινούς μεζέδες στο Τάκα Τάκα –must ο αστακός και το παραδοσιακό σοφρίτο– στο Γάιο, στο Βασόλη και το Νάσο, στην αστακομακαρονάδα του οποίου ορκίζονται όσοι έχουν περάσει έστω και μία φορά από το νησί, στο Λογγό.

Τοπικές σπεσιαλιτέ και σπιτικά μαγειρευτά στον Καρκαλέτζο στο Γάιο, στο Σγαρίλο στη Λάκκα –μη χάσετε το μοσχαράκι σοφρίτο, και τον κόκορα με χοντρό μακαρόνι–, στο Λογγό, στο ομώνυμο χωριό, όπου θα δοκιμάσετε την τοπική τσιλιγουρδόπιτα, και στον Spiros, στην παραλία Βρήκα των Αντίπαξων. Οι τιμές γενικά είναι χαμηλές, της τάξεως των 10-15 ευρώ το άτομο, με τάση να ανεβαίνουν (σε κάποιες περιπτώσεις πολύ) αν επιδοθείτε σε ακατάσχετη ψαροφαγία.

Πού θα μείνετε

Από τις καλύτερες επιλογές διαμονής στους Παξούς, το Paxos Beach Hotel στο Γάιο διαθέτει μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια και σουίτες, σε τιμές που αυτήν την περίοδο ξεκινούν από 125 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με θέα στη θάλασσα και από 216 ευρώ για τη junior σουίτα, περιλαμβανομένου πρωινού. Εξίσου εντυπωσιακό, το Paxos Club, επίσης στο Γάιο, διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και studios σε τιμές που ξεκινούν από 110 ευρώ. Οικονομικότερη επιλογή, η Φωλίτσα στη Λάκκα διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα studios με κουζινάκι σε τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ το δίκλινο.

Πώς θα πάτε

Με ferry boat από την Ηγουμενίτσα (πληροφορίες στα 26650 24090 και 26650 29280), ferry από την Κέρκυρα (πληροφορίες 26610 32655) ή καΐκι από την Πάργα (πληροφορίες στο 26840 31227).

του Ιάσωνα Τάπα

Πηγή : http://www.in2life.gr/

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr