Πατριωτικό καθήκον στην διαπραγμάτευση: Ταμειακά Αποθέματα Δήμων

22 Απριλίου 201519:08

 Γράφουν οι Νίκος Αρβανίτης/ Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η κυβέρνηση με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που αναγκάζει τους ΟΤΑ να μεταφέρουν υποχρεωτικά τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Τα στοιχεία του paloPro μας δείχνουν ότι το θέμα της ΠΝΠ συγκεντρώνει σε social media, blogs, sites, other media συνολικά 15831 αναφορές. Τα Ταμειακά Αποθέματα των Δήμων συγκεντρώνουν 13025 αναφορές, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) 1473 αναφορές και η ΚΕΔΕ 1333 αναφορές. Τα Ταμειακά Αποθέματα των Δήμων εμφανίζουν 5260 αρνητικά συναισθήματα έναντι 2723 θετικών, η ΕΝΠΕ 651 αρνητικά έναντι 410 θετικών και η ΚΕΔΕ συγκεντρώνει 586 αρνητικά συναισθήματα έναντι 310 θετικών. Η θεματολογία που κυριαρχεί στο ελληνόφωνο διαδίκτυο σύμφωνα με το εργαλείο Top 10 Topics αναφέρεται στις αντιδράσεις ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ να παραχωρήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα και την αγωνία της κυβέρνησης να καλύψει επαρκώς μισθούς και συντάξεις.

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η κυβέρνηση με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που αναγκάζει τους ΟΤΑ να μεταφέρουν υποχρεωτικά τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η ΠΝΠ «βάζει φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό και προκαλεί την οργή των περιφερειαρχών και των δημάρχων ανοίγοντας ένα σκληρό «εσωτερικό μέτωπο» για την κυβέρνηση που αναζητεί απεγνωσμένα χρήματα για να καλύψει μισθούς και συντάξεις.

Η έκδοση της ΠΝΠ για τα ταμειακά αποθέματα έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του ελληνόφωνου διαδικτύου που επιχειρούμε να καταγράψουmε με τη βοήθεια του paloPro για την χρονική περίοδο 20/04 – 22/04.

Τα στοιχεία του paloPro μας δείχνουν ότι το θέμα της ΠΝΠ συγκεντρώνει σε social media, blogs, sites, other media συνολικά 15831 αναφορές. Τα Ταμειακά Αποθέματα των Δήμων συγκεντρώνουν 13025 αναφορές, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) 1473 αναφορές και η ΚΕΔΕ 1333 αναφορές

Η καταγραφή των συναισθημάτων του ελληνόφωνου διαδικτύου για τις υπό εξέταση οντότητες δείχνει ότι περισσότερα είναι αρνητικά σε σύγκριση με τα θετικά. Τα Ταμειακά Αποθέματα των Δήμων εμφανίζουν 5260 αρνητικά συναισθήματα έναντι 2723 θετικών, η ΕΝΠΕ 651 αρνητικά έναντι 410 θετικών και η ΚΕΔΕ συγκεντρώνει 586 αρνητικά συναισθήματα έναντι 310 θετικών.

Η θεματολογία που κυριαρχεί στο ελληνόφωνο διαδίκτυο σύμφωνα με το εργαλείο Top 10 Topics αναφέρεται στις αντιδράσεις ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ να παραχωρήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα και την αγωνία της κυβέρνησης να καλύψει επαρκώς μισθούς και συντάξεις.

Η απόφαση ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ για κοινό μέτωπο για την κατάργηση της ΠΝΠ και κλιμάκωση κινητοποιήσεων μέχρι την επίτευξη του παραπάνω στόχου, κυριαρχεί στο ελληνικό διαδίκτυο καθώς είναι και εκείνη που δίνει και το στίγμα της σύγκρουσης με την κυβέρνηση.   Η ΚΕΔΕ ζητεί υπεύθυνη και ειλικρινή ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, ώστε να συμβάλλει «στην εθνική προσπάθεια» για την εξέρευσε των χρημάτων.

Οι διφορούμενες δηλώσεις του αναπληρωτή Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα έχουν προκαλέσει αίσθηση αλλά και σύγχυση. Το πρωινές ώρες δήλωσε ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ για τους μισθούς και τις συντάξεις του Απριλίου και αργότερα αποκάλυψε ότι σε συσκέψεις που ακολούθησαν βρέθηκαν τα χρήματα αναφέροντας ότι «επικοινώνησαν μαζί μας ασφαλιστικά ταμεία και μας είπαν ότι θα καταθέσουν 400 εκατ. ευρώ στην Τράπεζας της Ελλάδας».

Παράλληλα οι έντονες αντιδράσεις για την ΠΝΠ από δημάρχους και περιφερειάρχες αναπαράγονται στο σύνολο του ελληνόφωνου διαδικτύου. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι η ΠΝΠ πλήττει την αυτοτέλεια των δήμων και τους οδηγεί σε οικονομική ασφυξία. Ο προέδρου της ΚΕΔΕ Γιάννη Πατούλης που δήλωσε στη γερμανική Bild ότι πρόκειται για δικτατορική απόφαση. Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός ο που ανέφερε ότι η ΠΝΠ «δημιουργεί δημοσιονομικό πανικό και πανικό στην αγορά».

Τα αντιπολιτευτικά κόμματα καταλογίζουν με τη σειρά τους ασυνέπεια και αντισυνταγματικές κινήσεις στην κυβέρνηση για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων δήμων και άλλων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος, διά ΠΝΠ.

Επιπλέον το δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο «Η Ελλάδα θυμίζει Αργεντινή – Στα «κάγκελα» οι ΟΤΑ, ξεκινούν κινητοποιήσεις για τα διαθέσιμα, έχει προκαλέσει και αυτό αίσθηση καθώς δείχνει σε ένα βαθμό τις αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ για το επίμαχο θέμα.

Συμπερασματικά τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του paloPro δείχνουν ότι τα social media και το ελληνόφωνο διαδίκτυο με τα συναισθήματα που εκφράζουν εμφανίζεται να επιθυμεί μια κοινή λύση στο επίμαχο θέμα της ΠΝΠ για την μεταφορά των Ταμειακών Διαθέσιμών των Δημων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες στις ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ ότι μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα σε θέματα βασικών λειτουργειών των δήμων. Όμως από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει την ΠΝΔ ως μια εθνική ανάγκη για να μπορέσει να καλύψει τις συντάξεις και τους μισθούς χτυπάει τις ευαίσθητες χορδές των πατριωτικών αντανακλαστικών της διαδικτυακής κοινής γνωμής. Το «ψαγμένο» διαδίκτυο δείχνει μια ανοχή στην κυβέρνηση ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων αλλά φαίνεται να μπερδεύεται από τη στάση των εμπλεκόμενων πλευρών και από την έλλειψη ενημέρωσης που δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί την πραγματική διάσταση του προβλήματος (τι γίνεται με τους αριθμούς, τι γίνεται με τις διαπραγματεύσεις).

 

 

Αρθρογράφος