Πασχαλινό τραπέζι: Δέκα «μυστικά» για να αποφύγετε τις καούρες

11 Απριλίου 201509:31
Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, πολλοί είναι αυτοί που ακολουθούν την παραδοσιακή νηστεία, η οποία επιβάλλει πλήρη αποχή από κάθε τρόφιμο ζωικής προέλευσης. Καταλήγει όμως στην ημέρα του Πάσχα όπου το γιορτινό τραπέζι θα είναι πλουσιοπάροχο και τα λαδερά και τα χορταρικά θα αντικατασταθούν κυρίως από το κρέας. Η εορταστική διάθεση εξάλλου φαίνεται ότι δικαιολογεί τις υπερβολές στο φαγητό αυτές τις μέρες. Και ξαφνικά, την καλή διάθεση χαλάει πόνος στο στομάχι, δυσφορία και καούρες.

Τι προκαλεί αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα; Πως μπορεί κάποιος να τα αποφύγει; Ποιοί είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;

Αίτια

Το στομάχι μας στο γιορτινό τραπέζι, δέχεται παραπάνω τροφή από την συνηθισμένη ποσότητα που έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για να χωνέψει την τροφή, τα οποία όταν βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, προκαλούν το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας.

Μερικές συμβουλές για να αποφύγετε την καούρα

  • Αν νηστεύετε, φροντίστε το μεσημέρι του Μ.Σαββάτου να φάτε μια μερίδα λαδερό φαγητό.
  • Προτιμήστε να καταναλώσετε μαγειρίτσα αντί για κάτι τηγανητό. Η μαγειρίτσα θα βοηθήσει το στομάχι να «δεχτεί» πιο εύκολα το κρέας μετά τη νηστεία. Προσοχή όμως: Μην υπερβάλλετε και μην την φάτε πολύ γρήγορα.
  • Γενικά, αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες και μασάτε αργά.
  • Πίνετε άφθονο νερό.
  • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.
  • Μην καπνίσετε αμέσως μετά το φαγητό.
  • Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας πράσινες σαλάτες. Προτιμήστε να τις καταναλώνετε πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας και η ποσότητα τους κυρίως γεύματος που θα καταναλώσετε.
  • Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να ασχολείστε με κοπιώδεις δραστηριότητες για περίπου 2 ώρες μετά το φαγητό. 
  • Περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών ή αν δεν μπορείτε να την αποφύγετε αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας.
  • Αν πάσχετε συχνά από καούρα, καλό θα ήταν να αποφύγετε φαγητά με πολλά καρυκεύματα και πιπέρι.

Αν οι παραπάνω συμβουλές δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να κάνετε χρήση σκευασμάτων που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την καούρα. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης που προσφέρουν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα αλγινικά.

Τα σκευάσματα αυτά έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, καθώς δρουν σχηματίζοντας ένα στρώμα που «επιπλέει» πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγμό (τείχος) μεταξύ των στομαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου, καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο την παλινδρόμηση.

Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να επιφέρουν αποτέλεσμα μέσα σε 3 λεπτά από τη λήψη και η διάρκεια δράσης τους είναι έως και 4 ώρες, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο ασθενής να ανακουφίζεται άμεσα.

Τα αλγινικά  συνιστώνται στη θεραπεία της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων, είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των επίμονων μεταγευματικών και νυκτερινών συμπτωμάτων, μπορούν να συγχορηγηθούν με άλλα φάρμακα, ενώ μπορούν να ληφθούν άφοβα και από εγκύους και ηλικιωμένους.

Τα αλγινικά μπορείτε να τα βρείτε σε πόσιμη μορφή, καθώς και σε μασώμενα δισκία και φακελίσκοι με υγρό περιεχόμενο, που μπορείτε να τα έχετε μαζί σας όλες τις ώρες.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε το γαστρεντερολόγο.

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

* Ο Εμμανουήλ Συμβουλάκης είναι Επιμελητής Α’ στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

health.in.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr