Παρέμβαση Λ. Μενδώνη στην ημερίδα “Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία – Εθνική Στρατηγική 2024-2030”

4 Δεκεμβρίου 202321:22

«Ό,τι έργα κάνουμε για τα άτομα με αναπηρία δεν το βλέπουμε ως υποχρέωση, ιδιαίτερα στον πολιτισμό, αλλά ως θέμα δικαιοσύνης. Θέμα δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Το δικαίωμα τώρα γίνεται δικαιοσύνη» είπε μεταξύ άλλων η Λίνα Μενδώνη στην παρέμβαση της σήμερα, στην ημερίδα «Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030» που διοργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), με αφορμή την 3η Δεκέμβρη – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στον ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη, έργο το οποίο έγινε «χάρη σε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ και χάρη στη γενναία χρηματοδότηση που είχαμε από το Ίδρυμα Ωνάση, έγινε προσβάσιμη». Τόνισε ότι είναι «ο πρώτος ανελκυστήρας, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που εκτελεί αυτές τις διαδρομές». Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην κριτική την οποία δέχθηκε το υπουργείο Πολιτισμού και η κυβέρνηση, ιδίως για τις διαδρομές όδευσης «μια χωρίς όρια και αντικείμενο κριτική» όπως την χαρακτήρισε, «μέχρι που η UNESCO, ενάμιση χρόνο πριν, πανηγυρικά, δημοσίευσε ότι ‘πρόκειται για το καλύτερο έργο συντήρησης σε μνημείο, έργο πρότυπο, σε διεθνές επίπεδο’». Και έπεται συνέχεια των έργων, καθώς, εκτός από έργα που «έχουν γίνει σε δεκάδες μνημεία, σε δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια, από την Κομοτηνή και τον Έβρο έως την Κρήτη και τα Ιόνια νησιά και τα Δωδεκάνησα, είναι εκατοντάδες έργα τα οποία το 2024 και το 2025 θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο, καθώς όλα τα σχέδια τα οποία χρηματοδοτούνται για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων και κτηρίων σύγχρονων υποδομών από το Ταμείο Ανάκαμψης, γίνονται υποχρεωτικά, καθολικά προσβάσιμα».

Η υπουργός Πολιτισμού, στην παρέμβαση της εξήρε επίσης τη σημασία των έργων αυτών που έχουν αγκαλιαστεί από όλους. «Είναι εξαιρετική η επιδοκιμασία της UNESCO, αλλά σημασία έχει και η αντίδραση των χρηστών, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες αυτές ανά την επικράτεια», και υπογράμμισε το οικονομικό εκτόπισμα που δημιουργούν για τη χώρα.

«Το είδαμε και στην Ακρόπολη. Επίσης» συνέχισε « δεν αφορούν μόνο άτομα με αναπηρία αλλά αφορούν γενικότερα στα εμποδιζόμενα άτομα, ανθρώπους με καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, παχύσαρκοιυς, νέα ζευγάρια με παιδάκια στα καροτσάκια ή σε μάρσιπο. ‘Ατομα τα οποία γενικώς δυσκολεύονται να ανέβουν ένα ανηφορικό χώρο, για παράδειγμα στους Δελφούς, ενώ τώρα με τα ηλεκτρονικά αυτοκινητάκια, μπορούν και ξεπερνούν το πρόβλημα και να φτάνουν στο σημείο που θέλουν. Το ίδιο συμβαίνει στην αρχαία Μεσσήνη. Σε λίγο καιρό θα υπάρχει η δυνατότητα αυτή και στην αρχαία Ολυμπία, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και όχι μόνο στο μουσείο. Επομένως, και τουριστικά εάν το δει κανείς, οι παρεμβάσεις αυτές έχουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται και για την ασημένια οικονομία, δηλαδή ειδικά μέτρα τα οποία λαμβάνουμε στους χώρους πολιτισμού για τα άτομα ∓ 65. Πρέπει να το ανεβάσουμε λίγο το ηλικιακό όριο για πολλούς λόγους, αλλά σε κάθε περίπτωση, ολοένα και μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού ωφελούνται από αυτού του είδους τις παρεμβάσεις.

Έχουμε ακόμη δύο εξέχουσες, μείζονες παρεμβάσεις στη Μονεμβασιά και στο Δικταίο ‘Ανδρο, οι οποίες συνδέονται και με την τουριστική οικονομία. Γίνεται προσβάσιμη η άνω πόλη της Μονεμβασιάς με έναν ανελκυστήρα, που ως τώρα είναι εντελώς αποκλεισμένη. Γίνεται προσβάσιμο με τελεφερίκ και το Δικταίο Άνδρο, στο Λασίθι, από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Κρήτη. Προσβάσιμο από όλους πέρα από την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με αναπηρία και με άμεσο τουριστικό αντίκτυπο» είπε η κ. Μενδώνη στην παρέμβαση της.

 

Αρθρογράφος