Προτάσεις για τηλεργασία, τηλεκπαίδευση και τεστ παντού εν αναμονή του 5ου κύματος

20 Δεκεμβρίου 202107:39

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται η χώρα μας με την Όμικρον να καλπάζει στην Ευρώπη και τις επερχόμενες γιορτές με την αναμενόμενη αύξηση των κοινωνικών επαφών να μοιάζουν με ωρολογιακή βόμβα που θα σημάνει νέα έξαρση κρουσμάτων. Η υπερμεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης, που μεταφράζεται σύμφωνα με ειδικούς  σε διπλασιασμό σχεδόν των μολύνσεων κάθε περίπου 2,5 μέρες και η επαπειλούμενη νέα πίεση στο σύστημα υγείας έχουν σημάνει τον συναγερμό. Χθες στο Μαξίμου σειρά από σενάρια τέθηκαν επί τάπητος τα οποία θα συζητηθούν εκ νέου άμα τη επιστροφή του πρωθυπουργού από τη σημερινή επίσκεψή του στη Βουλγαρία.

Επρόκειτο για την τακτική σύσκεψη της Δευτέρας η οποία έγινε χθες Κυριακή λόγω των υποχρεώσεων του πρωθυπουργού. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα τεθούν ξανά στο τραπέζι στην καθιερωμένη σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών την Τετάρτη που δεν αποκλείεται να γίνει και την Τρίτη. Το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι σε σχέση με ό,τι ήδη ισχύει για τις μέρες των Χριστουγέννων θεωρείται απίθανο.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες φωνές για πιο δραστικά μέτρα καθώς στον ορίζοντα είναι και τα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν:

  • Τηλεργασία
  • Τηλεκπαίδευση (δηλαδή ενδεχομένως να μην ανοίξουν τα σχολεία ή τα πανεπιστήμια μετά τις γιορτές)
  • Μάσκες παντού
  • Περιορισμοί στη νυχτερινή μαζική διασκέδαση

Το 5ο κύμα της πανδημίας θεωρείται βέβαιο από τους ειδικούς, με αυξημένο αριθμό νέων μολύνσεων. Το θέμα είναι πότε θα έρθει στη χώρα μας, σε δύο ή σε τέσσερις εβδομάδες.
«Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown, αλλά θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστούν» είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Μega,

Μιλώντας χθες στον Σκάι ο Γκίκας Μαγιορκίνης Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περιορισμών διευκρινίζοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο, δεδομένου ότι στην Ελλάδα ισχύουν ήδη πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες και ο ρυθμός των εμβολιασμών με την τρίτη δόση μας κερδίζει χρόνο. “Έχουμε χρόνο ακόμα σε αυτή τη φάση” είπε τοποθετώντας το ξέσπασμα της Όμικρον μετά τις γιορτές.
Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων Όμικρον στη χώρα εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστεί ο αριθμός, επισημαίνοντας ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25, τότε στην κοινότητα μπορεί να υπάρχουν τρεις με τέσσερις φορές περισσότερα.

“Η πανδημία είναι σε μία ύφεση σε σχέση με την πολύ μεγάλη πίεση που είχαμε πριν 15 με 20 ημέρες. Το αν μετά τις γιορτές θα έχουμε ραγδαία επιδείνωση εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά” είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον θα αρχίσει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα από τα μέσα Ιανουαρίου και μέχρι τον Φεβρουάριο, Μάρτιο θα έχει επικρατήσει.

Επανέλαβε δε τη σημασία του καθολικού εμβολιασμού καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει ο ιός ενδημικός και κάλεσε άπαντες να προχωρήσουν στην 3η δόση υπενθυμίζοντας ότι ο κίνδυνος από τη μη χορήγησή της κλιμακώνεται από την ηλικία των 50 και άνω.

“Υπάρχει ανησυχία λόγω της “Ο” γιατί υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσει σε ηπιότερη νόσο ωστόσο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται” δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Κάθε εβδομάδα που περνά και το επιδημιολογικό φορτίο δεν αυξάνεται είναι κέρδος γιατί αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων με αναμνηστική δόση, που θεωρείται «κλειδί» για την αντιμετώπιση της Όμικρον.

Η εξάπλωση της νέας παραλλαγής σημαίνει ότι πρέπει να “κάνουμε άμεσα την τρίτη δόση γιατί όπως φαίνεται από αρκετές μελέτες, θα έχουμε αρκετή προστασία έναντι της όμικρον εάν έχουμε κάνει και τις τρεις δόσεις (…) Όσοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση, δεν θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας“, επισήμανε σε νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Αναφερόμενος σε μια νέα μελέτη από το Imperial College, σημείωσε πως “επιβεβαίωσε ό,τι ήδη ξέρουμε για την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και την μεγαλύτερη δυνατότητα επαναλοίμωξης της παραλλαγής όμικρον έναντι της παραλλαγής δέλτα” ωστόσο “όσον αφορά την κλινική εικόνα όσων κόλλησαν, οι ερευνητές ανακοίνωσαν πως δεν βρέθηκε διαφορά μεταξύ των δυο παραλλαγών”.
“Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν στη συζήτηση των δεδομένων που ανέλυσαν, πως δεν βρέθηκαν ενδείξεις ότι τα κρούσματα της όμικρον είχαν διαφορετική κλινική εικόνα (καλύτερη ή χειρότερη) από την Δέλτα, με βάση το ποσοστό των θετικά διαγνωσμένων που είχαν συμπτώματα ή πήγαν στο νοσοκομείο. Eπί του παρόντος δεν έχουν επαρκή δεδομένα για την κλινική εικόνα που προκαλεί η όμικρον σε σχέση με την δέλτα”.

Σύμφωνα με τον κ.Μόσιαλο, “η μελέτη του Ιmperial επιβεβαίωσε αυτά που ξέρουμε για την μεταδοτικότητα, αλλά στην ουσία τίποτα σαφές για τη σοβαρότητα της λοίμωξης” όμως “δεν είμαστε στο 2020. Έχουμε εμβόλια που είναι επαρκή και για την Όμικρον. Αντί για πανικό επομένως ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που έχουμε να αυξήσουμε τις άμυνες μας”, τόνισε.

(ertnews.gr)

Αρθρογράφος