Δεν είναι μεγάλη η απόσταση που χωρίζει την αποκαλούμενη και “Κυανή Ακτή της Ανατολής” από τις ακτές των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, και σίγουρα στην αρχή μόλις φτάνεις στο λιμάνι, δεν ενθουσιάζεσαι. Όμως, μόλις τελειώνεις με τελωνεία και λοιπά διαδικαστικά και μπαίνεις στο λεωφορείο που θα σε πάει στη Σμύρνη μαγεύεσαι.
Το γενοβέζικο φρούριο του Τσεσμέ, που αναπαλαίωσαν οι Τούρκοι τον 16ο αιώνα, έχει μετατραπεί σε ένα μουσείο που εμπεριέχει την ιστορία της περιοχής. Το τουριστικό γραφείο πληροφοριών αναλαμβάνει να απαντήσει σε όλες τις απορίες των… πρωτάρηδων, ενώ αν πάτε Σαββατοκύριακο να ξέρετε ότι η Κυριακή είναι η μέρα της μεγάλης αγοράς: το Σάββατο τα καταστήματα είναι κλειστά. Μπορείτε όμως να επισκεφτείτε το Σάββατο την εξίσου καλή αγορά του Alacati. Θα φάτε ωραία στο Biz Bize Restaurant και στο Korfez, ενώ έχει ξενοδοχεία να επιλέξετε ανάλογα το πορτοφόλι σας.
Ο “Τσεσμές”, όπως τον αποκαλούν οι Έλληνες, είναι γνωστός για τις θερμές πηγές του και τις καταγάλανες ακρογιαλιές με τη χρυσή άμμο. Υπάρχουν περίπου είκοσι αμμουδιές, στο ίδιο στυλ, άλλες οργανωμένες και άλλες ελεύθερες. Για να περιηγηθείτε είτε θα χρησιμοποιήσετε τα minibus και τα ταξί ή θα νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα. Η κοντινή Ilica είναι από τις πιο γνωστές ακρογιαλιές, όπου η άμμος είναι λευκή και η θάλασσα προσφέρεται για θαλάσσια σπορ, ενώ κοντά της βρίσκονται οι πιο γνωστές θαλάσσιες πηγές, στη Sifne Bay. Στο Pasa Limani μπορείτε να κάνετε κάμπινγκ. Αξίζει να κάνετε μπάνιο στην Altinkum Plaji, την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι Βρετανοί για το καλό της κλίμα και την παραλία με την ψιλή άμμο και τα γαλανά νερά για να χτίσουν θέρετρα και η οποία προτιμάται από τους ντόπιους. Ταιριάζει και σε οικογένειες και σε ζευγάρια, ενώ το βράδυ είναι must για διασκέδαση με belly dancers και τούρκικη μουσική. Τρεις ακόμη εξαιρετικές παραλίες που ξεχωρίσαμε είναι η Ayayorgi (φωτό), η παραλία Tekke και η Pirlanta, όλες στο ίδιο στυλ με τις παραπάνω.
Ο Cesme ανήκει στα παράλια της Τουρκίας που βρέχονται από το Αιγαίο Πέλαγος. Άλλες παραλιακές πόλεις ακουμπάνε στη Μαύρη Θάλασσα, άλλες στη Μεσόγειο και άλλες στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τo ταξίδι στα παράλια της Τουρκίας προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες από όλες τις χώρες, καθώς έχει να επιδείξει και ομορφιές και υπέροχες θάλασσες και πολύ καλές υπηρεσίες που σέβονται τους επισκέπτες. Είναι must και για τους μηχανόβιους, καθώς σου δίνει την ελευθερία να επισκέπτεσαι όλο και περισσότερες περιοχές.
Μία από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές είναι και το Bodrum, που βρίσκεται απέναντι από την Κω. Χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια χερσόνησο στα νοτιοανατολικά παράλια της Τουρκίας, στη θέση της αρχαίας Αλικαρνασσού, έχει χαρακτηριστεί από τον Όμηρο «χώρα του αιώνιου γαλάζιου». Τα μικρά δρομάκια του καταλήγουν στη θάλασσα, ενώ κυριαρχεί το λευκό στα σπίτια και τα κότερα στη θάλασσα. Όπως και ο Τσεσμές έχει ένα κάστρο κτισμένο από τους σταυροφόρους που δεσπόζει επάνω στο λόφο και ρίχνει τη σκιά του στη διεθνή μαρίνα της περιοχής. Μέσα στο κάστρο θα βρείτε το μουσείο με θησαυρούς της θάλασσας, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε. Φημολογείται ότι στην περιοχή αυτή έζησε ο Έλληνας Ιστορικός Ηρόδοτος.
Μην παραλείψετε να πάτε στο Μαυσωλείο του Μποντρούμ, που θεωρείται ένα από τα 7 θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Περιπλανηθείτε στο Αμφιθέατρο των 13.000 θέσεων, που σου αφήνει την αίσθηση της αρένας. Η δυτική είσοδος του Μποντρούμ αναπαλαιώθηκε και πλέον είναι το μνημείο Myndus Gate, που είχε χτίσει ο Μαύσωλος. Το κοσμοπολίτικο Turkbuku βρίσκεται σε απόσταση 5΄ από το Bodrum. Του έχει αποδοθεί ο όρος «St Tropez της Ανατολής», ενώ είναι το φθηνότερο θέρετρο της Τουρκίας και διαθέτει τις καλύτερες ντίσκο. Η Cumhuriyet Caddesi είναι η ωραιότερη παραλία του, λόγω της απέραντης αμμώδους ακρογιαλιά με τα κρυστάλλινα γαλανά νερά.
Συνεχίστε για Pamukkale, στην πλευρά της Τουρκίας που αγγίζει το Αιγαίο και δε θα το μετανιώσετε. Είναι γνωστό και ως αρχαία Ιεράπολη και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν της χώρας. Θα βρείτε θερμά φυσικά τρεχούμενα νερά που πηγάζουν από τα οροπέδια και πέφτουν σαν καταρράκτες στους βράχους, δημιουργώντας λευκούς ασβεστολιθικούς σχεδιασμούς. Γι’ αυτό το λόγο το ονομάζουν και Cotton Castles (Φρούριο Βαμβακιού), που χρησιμοποιήθηκε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους για τις θεραπευτικές ιδιότητές του. Είναι από τα πιο luxurius θέρετρα των παραλίων της Τουρκίας. Το διάσημο Αμφιθέατρο της αρχαίας Ιεράπολης είναι από τα πιο ομορφότερα και πλέον επιβλητικά μνημεία της Τουρκίας. Ο Ναός του Απόλλωνα και το άγαλμα της Αρτέμιδος έχουν μεταφερθεί πάλι στα αρχικά τους σημεία στο Παμούκαλε. Οι θερμές πηγές της περιοχής είναι από τις πιο γνωστές των παράλιων.
Η Antalya θωρείται η πρωτεύουσα της Κυανής Ακτής και βρίσκεται στα παράλια της Μεσογειακής Τουρκίας. Περιπλανηθείτε στην παλιά συνοικία που αγκαλιάζει τα ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής σοκάκια και αφεθείτε να αισθανθείτε σαν να βρίσκεστε σε περασμένες εποχές, σε ένα μικρό κομμάτι της πόλης που μοιάζει κρυμμένο από το χρόνο. Σε αντίθεση με αυτή τη συνοικία, η υπόλοιπη Αττάλεια είναι από τις πιο μοντέρνες περιοχές της παραλιακής Τουρκίας και διαθέτει εξαιρετικό δίκτυο συγκοινωνιών και ένα μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο. Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες περιοχές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ενώ έχει καταγραφεί ότι την επισκέφτηκε και ο Απόστολος Πάυλος. Μετράει γύρω στις 800.000 πληθυσμό και είναι από τα πιο φημισμένα μέρη για διακοπές.
Εδώ βρίσκονται οι περίφημοι καταρράκτες Upper Düden, Lower Düden και Kursunlu, καθώς και ακτές υπέροχες, με άμμο και γαλανά νερά, ενώ πολλές φορές την πιάνει αέρας από το Όρος Ταύρος. Περιπλανηθείτε στην πόλη και να έχετε άδεια φωτογραφική γιατί έχει πολλά μνημεία να αποθανατίσετε. Βγάλτε φωτογραφίες στο κεντρικό τζαμί της πλατείας στο μέσο της πόλης, Tekeli Mehmet Paşa, που αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μνημεία της. Η αρχιτεκτονική της ποικίλει ανάλογα τη συνοικία, συναντάτε μέρη ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής.
Η Αττάλεια φιλοξενεί πολλά διεθνή φεστιβάλ κάθε χρόνο, όπως το Antalya Golden Orange Film Festival, το International Eurasia Film Festival, το Antalya Festival (το Σεπτέμβρη), το Mediterranean International Music Festival (6 μέρες τον Οκτώβρη), το Antalya International Folk Music and Dance Festival Competition (τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου), το Aspendos International Opera and Ballet Festival (κάθε Ιούνη και Ιούλη) και το Flower festival, κάθε Μάιο. Δοκιμάστε το παραδοσιακό πιάτο Piyaz, από ταχίνι, σκόρδο, βραστά φασολάκια και φυστίκια και το ψάρι Grida. Οι παραλίες Konyaalti και Lara είναι οι πιο γνωστές και κοσμοπολίτικες.
Νοικιάστε ένα gulet, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τα παραδοσιακά ξύλινα ιστιοφόρα και πραγματοποιείστε μια μίνι κρουαζιέρα στις νότιες ακτές της Τουρκίας. Μόλις φτάσετε στο Marmaris θα μείνετε άφωνοι με την εκθαμβωτική ομορφιά της πόλης. Τα καταπράσινα πευκοδάση και τα γαλανά νερά του θα σας κερδίσουν. Παλιά ήταν ψαροχώρι και σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αγαπημένα θέρετρα των ακτών της Τουρκίας. Διαθέτει φυσικά λιμάνια και βρίσκεται στο σημείο όπου συναντούνται η Μεσόγειος με το Αιγαίο Πέλαγος.
Με το πλοίο θα προσεγγίσετε το Kaunos, που βρίσκεται μεταξύ του Marmaris και της λίμνης Koycegiz και έχει έντονη ελληνιστική χροιά. Στο κανάλι μέσω του οποίου τα νερά της λίμνης χύνονται στη θάλασσα, ορθώνονται επιβλητικοί οι πέτρινοι βασιλικοί τάφοι που αποτελούν σήμα κατατεθέν της περιοχής. Έχει πολλά αρχαία και πολλά μνημεία να δει ο επισκέπτης, όπως το ρωμαϊκό συντριβάνι,τα μεσαιωνικά τείχη της Ακρόπολης, το θέατρο του 2ου αιώνα, μία Βυζαντινή Βασιλική και ρωμαϊκά μπάνια. Το Kaunos φημίζεται για την παραλία του, μέρος όπου βρίσκει καταφύγιο το προστατευόμενο είδος Caretta Caretta. Μάλιστα, εκεί οι λουόμενοι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, καθώς τα αυγά από τις χελώνες είναι σκόρπια σε όλο το μήκος της.
Μπορεί να μην είναι από τα πιο γνωστά παραλιακά resorts, όμως θεωρείται από τους θησαυρούς των τουρκικών παράλιων. Το Ölüdeniz είναι ένα μικρό παραλιακό χωριό στην περιοχή Muğla Province, στην νοτιοδυτική πλευρά της Τουρκίας που βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος. Το καλύπτει με την επιβλητική ομορφιά της η οροσειρά Babadağ, και βρίσκεται 14 χιλιόμετρα νότια της παραλίας Fethiye, την οποία επιβάλλεται να επισκεφτείτε (δεν πληρώνετε είσοδο, σε αντίθεση με τη Μπλε Λίμνη) και θεωρείται από τις πιο κοσμοπολίτικες της περιοχής. Εάν θέλετε κάτι πιο ήσυχο, διαλέξτε την Kidrak, που είναι «απομονωμένη» και περιβάλλεται από δασώδη περιοχή.
Οι παραλίες του έχουν φωτογραφηθεί περισσότερο από κάθε άλλη της Μεσογείου, δηλώνουν οι κάτοικοι, που είναι περήφανοι για την ομορφιά του παραλιακού χωριού τους. Χρυσή άμμος και βαθιά γαλανά νερά, που άλλοτε νομίζεις ότι κάνουν φωτο-σκιές τιρκουάζ και άλλοτε ακουαμαρίνας, είναι το χαρακτηριστικό των παραλιών της που έχουν βραβευθεί με τη Μπλε Σημαία. Η διάσημη Μπλε Λίμνη είναι προστατευμένη και φυσικά διατηρημένη και απαγορεύεται να χτίσει κάποιος εκεί. Επιτρέπεται όμως να κολυμπήσεις στα ζεστά τιρκουάζ της νερά. Η περιοχή θεωρείται hot spot για τους λάτρεις του paragliding, λόγω του ύψους της οροσειράς που την αγκαλιάζει και της πανοραμικής θέας. Η βραδινή ζωή στο Ölüdeniz είναι χαλαρή, καθώς προτιμούνται τα καφέ και τα εστιατόρια και όχι το ξέφρενο clubbing.
Το έχουν χιλιοτραγουδήσει Έλληνες τραγουδιστές, το έχουν υμνήσει ποιητές, το Αϊβαλί είναι βγαλμένο από την ιστορία και τα παραμύθια που μας εξιστορούσαν οι γιαγιάδες μας. Οι παλιές Κυδωνίες ακόμα και σήμερα κλέβουν τις εντυπώσεις. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό Αιγαίο, στην περιοχή Balıkesir. Γύρω του υπάρχουν χαμηλοί λόφοι και δάση με πεύκα και ελιές. Το κλίμα του είναι τυπικά μεσογειακό με ζεστά καλοκαίρια με υγρασία. Περιβάλλεται από μικρά νησάκια που είναι πολύ δημοφιλή για διακοπές. Το μεγαλύτερο και πιο γνωστό είναι το Cunda.
Στο Αϊβαλί υπάρχει και η Διεθνής Μουσική Ακαδημία για βιολί, τσέλλο και βιόλα, γεγονός που χρωμάτισε ποικίλως τους κατοίκους της περιοχής με άτομα από όλο τον κόσμο. Το Αϊβαλί διαθέτει μία από τις δυο μεγαλύτερες αμμουδιές της Τουρκίας, που φτάνει τα 30 χιλιόμετρα σε μήκος. Αν μάλιστα σας αρέσει to scuba diving θα ενθουσιαστείτε καθώς προτείνεται ως ένα από τα καλύτερα spots για το συγκεκριμένο άθλημα. Διαθέτει πολλά μνημεία για να δείτε και ανήκει στο European Association of Historic Towns and Regions (EAHTR).
Αν θέλετε να κάνετε μία βόλτα στην Ιστορία, επισκεφτείτε το Canakkale, όπου υπάρχουν τα αρχαία της Τροίας, τα οποία ανακαλύφθηκαν το 1822 από το Γερμανό Αρχαιολόγο Charles McLaren. Η Τροία μας είναι γνωστή από τον Όμηρο και τη λογοτεχνία. Το Τσανάκαλε είναι μία πόλη που ζει από τους τουρίστες που θέλουν να νιώσουν ότι βρίσκονται εν μέσω της Ηλιάδας του Ομήρου.
Τα ερείπια της Εφέσσου, με την ιστορία αποτυπωμένη σε κάθε μνημείο και κάθε πέτρα βρίσκονται κοντά στην πόλη Selcuk και αξίζει να τα επισκεφτείτε. Ο ναός της Αρτέμιδος, το σπίτι της Παναγίας, οι επτά νέοι της Εφέσσου είναι μερικά από τα κορυφαία μνημεία που έχουν διασωθεί. Υπάρχουν ξεναγήσεις και τουρ που οργανώνονται καθημερινά ενώ μπορείτε να πάτε και ατομικά.
Τα παράλια της Τουρκίας μπορείτε να τα προσεγγίσετε από τη Λέσβο (περνάτε απέναντι στο Αϊβαλί), τη Χίο (Cesme), τη Ρόδο (Marmaris), τη Σάμο (Kusadasi) με φέρρυ που περνάνε απέναντι. Πολλοί μιλάνε για το αντίπαλο κάλλος στις καλοκαιρινές διακοπές, το οποίο τα τελευταία χρόνια κερδίζει και για την ποιότητα και τις ομορφιές αλλά και τις καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες.
Tips:
• Χρειάζεστε διαβατήριο για να περάσετε απέναντι με τα φέρρυ από τα διάφορα ελληνικά νησιά που βρίσκονται απέναντι από τα παράλια και κάνουν καθημερινές εκδρομές.
• Εάν προσεγγίσετε με γιωτ τα παράλια πρέπει να πάτε από τα λιμάνια που θεωρούνται σύνορα και να έχει όλο το πλήρωμα θεωρημένα διαβατήρια. Τα λιμάνια αυτά είναι αρκετά (Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Inebolu, Hopa, Rize, Sinop, Zonguldak, Bartin, Eregli, Tekirdag, Derince, Gemlik, Istanbul, Canakkale, Mudanya, Bandirma, Akçay, Ayvalik, Dikili, Izmir, Cesme, Kusadasi, Didim, Güllük, Bodrum, Datca, Marmaris, Fethiye, Kas, Finike, Kemer, Antalya, Alanya, Anamur, Bozyazi, Botas, Tasucu, Mersin, Iskenderun).
• Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε το άθλημα των καταδύσεων, χρειάζεστε την απαραίτητη τουρκική άδεια, την οποία δεν είναι δύσκολο να αποκτήσετε, αρκεί να έχετε επίσημα έγγραφα που να αποδεικνύουν την εκπαίδευσή σας ως δύτης και εγγράφως δηλώσει του σκοπούς σας.
της Φιλουμένας Ζλατάνου
Πηγή : www.in2life.gr
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;