Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα από την πρώτη χρονιά καλλιέργειας με τσάι του βουνού στην ορεινή Ξάνθη, αλλά και της παραγωγής ice tea που ξεκινά από την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης , με έδρα την Κομοτηνή.
Το παγωμένο τσάι Tuvunu, με την εφυή εμπορική ονομασία ξεκίνησε την παραγωγή στην Κομοτηνή (μαζί με τη μπύρα Βεργίνα) και έχει ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια για να διατεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα με την Ελλάδα, στα τέλη Ιουλίου.
Για την παραγωγή του έχουν καλλιεργηθεί μέχρι σήμερα 250 στρέμματα σε διάφορες ορεινές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους, τα πρώτα 50 στρέμματα βάσει συμβολαιακών καλλιεργειών στην ορεινή Ξάνθη, σε διάφορους οικισμούς από τη Σμίνθη και μέχρι σε πιο απομακρυσμένους οικισμούς.
Διέξοδος για την ορεινή το Τσάι του Βουνού
Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, η καλλιέργεια του τσαγιού είναι από τις ελάχιστες διεξόδους που υπάρχουν στην ορεινή Ξάνθη λόγω της γεωμορφολογίας αλλά και των μικρών κλήρων. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα όπως ο καπνός, καλλιεργείται σε μικρές εκτάσεις , είναι πολυετές και είναι ένα σχετικά σπάνιο φυτό στην Ελλάδα μέχρι σήμερα αφού ο σπόρος του μέχρι σήμερα ήταν δυσεύρετος, και σε ελάχιστες περιοχές, σύμφωνα με τους Γεωπόνους της εταιρίας. Παρότι δεν υπάρχει σε αφθονία, μετά την πρώτη συγκομιδή θα υπάρξει παραγωγή σπόρων ώστε να έχουν τη δυνατότητα την επόμενη χρονιά να δώσουν περισσότερα φυτά και να υπογράψουν περισσότερα συμβόλαια στην περιοχή της ορεινής Ξάνθης.
Κατά τα άλλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια της εταιρίας είναι να εγκατασταθεί στην περιοχή της Ξάνθης, μία από τις νέες δραστηριότητες που απαιτεί η παραγωγή του νέου προϊόντος ενώ αναμένεται ότι θα καθιερωθεί καθώς θα είναι κατά πολύ φθηνότερο από οποιοδήποτε ανταγωνιστικό προιόν και με απόλυτα φυσικά συστατικά.
Επίσκεψη Διαμαντοπούλου σε χωράφι με Τσάι του Βουνού
Η επίσκεψη της Άννας Διαμαντοπούλου σε εκτάσεις που καλλιεργούνται στην ορεινή Ξάνθη, συνοδευόμενη από την Σωκράτη Ξυνίδη, προέκυψε, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες τους, από το γεγονός ότι στα τελευταία νομοσχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης, ήταν η απελευθέρωση της παραγωγής τέτοιου είδους ποτών από Ζυθοποιείες, κάτι που απαγορευόταν από το 1920. Στις δηλώσεις της ανέφερε ότι τέτοιες καινοτόμες ιδέες με έξυπνη προώθηση και νέους επιστήμονες να υποστηρίζουν το προϊόν είναι ο μόνος και σωστός δρόμος για να ενδυναμωθεί μια πολύ σημαντική οικονομική αλυσίδα κατά τόπους, η ανάπτυξη και οι εξαγωγές.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;