Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) με διπλό στόχο: να μεταφέρει σε όλους τους τόνους το θετικό κλίμα στην Οικονομία και παράλληλα να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα, κυρίως κατά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.
Στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρίσκεται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε δύο εκδηλώσεις του WEF, ενώ θα έχει σειρά διμερών επαφών με σημαντικούς διεθνείς οικονομικούς παράγοντες στο περιθώριο του Φόρουμ.
Παρότι η απουσία των ισχυρών ηγετών από το παγωμένο Νταβός είναι αισθητή, αυτό δεν εμποδίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το να αναπτύξει στις δύο ημέρες παραμονής του στο Φόρουμ τις ελληνικές θέσεις στην οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και να περιγράψει τις συνθήκες που επικρατούν στην χώρα ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και των χρηματοδοτικών κεφαλαίων για τη χώρα μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και στη συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.
Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Microsoft, Μπράντ Σμιθ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Φραντσέσκο Σταράτσε, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Σάρλοτ Χογκ, τον πρόεδρο του Bloomberg, Πίτερ Τ. Γκράουερ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Ταντάσι Μαέντα, την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Λορένς Ντεμπρού και τον επικεφαλής της Google για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Ματ Μπρίτιν.
Ο κ. Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία στις συναντήσεις αυτές, επειδή αφορούν στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συζήτηση, στην οποία θέλει να αναπτύξει το σχέδιο του για την Ελλάδα. Θα συνομιλήσει παρουσία κοινού με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford, Νάιαλ Φέργκιουσον.
Στην εκδήλωση αυτή ο πρωθυπουργός θα έχει άφθονο χρόνο στη διάθεσή του για να μεταφέρει στο ακροατήριο πώς η Ελλάδα αλλάζει και πώς μετά τις εθνικές εκλογές οι ρυθμοί ανάπτυξης στη χώρα κινούνται με θετικά πρόσημα και αυτό οφείλεται, όπως θα αναφέρει, στην πρόθεση της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα και να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Λίγο μετά την εκδήλωση αυτή ο πρωθυπουργός θα μιλήσει και σε ένα δεύτερο πάνελ, αυτή τη φορά για το Περιβάλλον. Τίτλος του πάνελ θα είναι: «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal», στο οποίο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.