Ομιλία βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις

1 Δεκεμβρίου 202111:33

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις στρατηγικές επενδύσεις, αναφέρθηκε καταρχήν στις ρυθμίσεις εκείνες με τις οποίες η κυβέρνηση στοχεύει να αποδυναμώσει και να ακυρώσει ρυθμίσεις του Νόμου 4608/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ρυθμίσεις που προέβλεπαν ότι για να ενταχθούν επενδυτικά σχέδια στις στρατηγικές επενδύσεις και να  αξιοποιήσουν τις ενισχύσεις και τα bonus, κριτήριο δε μπορεί να είναι μόνο αν είναι μεγάλο το  ύψος της επένδυσης, αλλά αν αυτές εντάσσονται και υπηρετούν τον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας και  αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που αυτή διαθέτει. «Εσείς βρίσκεστε μακριά από αυτή τη λογική», είπε ο βουλευτής.

Ενώ τόνισε πως «είναι εξίσου σοβαρό ότι με τις νέες προβλέψεις που εισάγετε, περιορίζετε τις ρυθμίσεις που είχαν κοινωνική διάσταση, που έθεταν  ως προϋπόθεση έναν ελάχιστο αριθμό θέσεων εργασίας, όσων σχεδίων εντάσσονταν στις στρατηγικές επενδύσεις. Εσείς μειώνετε τον αριθμό  των θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων, που εντάσσονται στις  στρατηγικές επενδύσεις». 

Και συνέχισε «είναι ιδιαίτερα προβληματικό ότι ακυρώνετε τα αντικειμενικά κριτήρια που είχαν θεσπιστεί για να χαρακτηριστεί μια επένδυση ως εμβληματική, προκειμένου να ενταχθεί στις στρατηγικές και να τύχει των ενισχύσεων.  Η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής από υπουργεία για την αξιολόγηση μιας επένδυσης ως εμβληματικής ή όχι, μόνο ερωτήματα γεννά για την διαφάνεια των επιλογών,  ενώ είναι άμεσος ο κίνδυνος των αυθαιρεσιών.

Η πρόβλεψη  μάλιστα να ολοκληρώνεται η υλοποίηση των εμβληματικών επενδύσεων έως τις 31/12/2025  ως προϋπόθεση για την ένταξη στις στρατηγικές για την παροχή των ενισχύσεων, ουσιαστικά σηματοδοτεί ότι οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουν ουσιαστικά  διπλή ενίσχυση. 

Είναι παραπάνω από φανερή η επιδίωξη σας με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, απονευρώνοντας ρυθμίσεις  του προηγούμενου Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, να στρώσετε το πλαίσιο ώστε να ενταχθούν επενδυτικά σχέδια, ως στρατηγικές επενδύσεις στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα σχέδιο που διαμορφώθηκε χωρίς την ουσιαστική διαβούλευση με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, τις  πολιτικές δυνάμεις, ερήμην δηλαδή της ίδιας της κοινωνίας. Ένα σχέδιο του οποίου βασικές δράσεις αποτελούν οι τομείς της  ενέργειας και του real estate. 

Αυτές είναι οι προτεραιότητες  που θέλετε να υπηρετήσουν οι ρυθμίσεις που εισάγετε με το νομοσχέδιο,  ώστε χωρίς τους περιορισμούς του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις, να διευκολύνετε τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με τα οποία έχετε προνομιακή σχέση, αφού μάλιστα εμφανίζεστε ότι διαθέτετε και το know how των επενδύσεων.

Χάνεται, δυστυχώς, με ευθύνη σας μια μεγάλη, ιστορική θα έλεγα ευκαιρία, να αξιοποιηθούν σωστά οι ισχυροί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης των 30,5 δις. Πόροι που θα μπορούσαν να συμβάλουν για να μετασχηματιστεί το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, με στροφή σε επενδυτικά σχέδια που θα αξιοποιούν τα ισχυρά συγκριτικά πλεονέκτημά της. Σχέδια που θα στοχεύουν στην αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, θα  ισχυροποιούν την παραγωγική βάση της χώρας και θα ενισχύουν την εργασία, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων». 

Ο βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στις στρατηγικές επενδύσεις εκείνες που μπορούν να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία της Θράκης μετά από μία μακρά περίοδο επενδυτικής άπνοιας, αλλά και σε όσες προωθεί η κυβέρνηση αλλά δεν υπηρετούν μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους στην περιοχή, αντίθετα την υπονομεύουν.

Ανέφερε αναλυτικά: «Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, μιας περιοχής με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ που φτάνει μόλις στο 68% του Μ.Ο. της χώρας, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και μετανάστευσης των νέων, περιοχή που τόσο πολύ έχει ανάγκη από βιώσιμα επενδυτικά σχέδια,  αφού υπάρχει μακροχρόνια επενδυτική άπνοια. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε, αφού ισχυρίζεστε ότι το σχέδιο δράσης Ελλάδα 2.0 για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποια είναι τα μεγάλα, τα εμβληματικά έργα της περιοχής, που έχουν ενταχθεί σε αυτό. 

Ανησυχούμε γιατί με τις ρυθμίσεις που σήμερα συζητούμε, δεν θα ενισχυθεί η περιφερειακή ανάπτυξη.  Αν κρίνω μάλιστα από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, αντί να οδηγείτε στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, εσείς τις διευρύνετε. Περιορίζετε σημαντικά τον αριθμό των επενδυτικών σχεδίων που θα δέχονται οι Περιφέρειες αφού θα είναι πλέον υπεύθυνες για επενδυτικά σχέδια έως 1 εκ. ευρώ αντί για 3 εκ. ευρώ, που ισχύει σήμερα. Ενώ τα μεγαλύτερα των 3 εκατ. επενδυτικά σχέδια τα συγκεντρώνετε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Τι κάνετε κύριοι;  Αντί να ενισχύετε το ρόλο των Περιφερειών σε μία Ευρώπη των Περιφερειών, εσείς τον συρρικνώνετε.  

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί  η πρόβλεψη  στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις σχετικά με τις ΑΠΕ. Δηλαδή σε  περίπτωση ανυπέρβλητων προβλημάτων στις αδειοδοτήσεις να επιτρέπεται η χωροθέτηση σε άλλη έκταση χωρίς μάλιστα να απαιτείται η ανάλογη έγκριση από τη ΔΕΣΕ.   Η ΡΑΕ έχει χορηγήσει μόνο στη Ροδόπη 100 άδειες για Αιολικά Πάρκα με  σχεδόν 600 μεγάλες  Α/Γ ακόμη και σε περιοχές φυσικού κάλλους και με αρχαιότητες. Αντιλαμβάνεστε τι νέα προβλήματα θα ανακύψουν με τη ρύθμιση αυτή όταν με ευθύνη σας καθυστερεί το γενικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ;

Η περιοχή της Θράκης πράγματι μετασχηματίζεται σε ενεργειακό κόμβο. Αρνείστε όμως τη  δημιουργία  της 2ης μονάδας νέας γενιάς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή για να αντικαταστήσει υπάρχουσα μονάδα σε υποδομές που είχαν προβλεφθεί. Θα μου πείτε γιατί σας το λέω; Μα γιατί την ίδια στιγμή  με ταχύτατους ρυθμούς προωθείτε ανάλογη μονάδα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής ιδιωτικών συμφερόντων με κόστος ενδεχομένως και διπλάσιο. Και η ανησυχία είναι ότι με τις  ρυθμίσεις που σήμερα συζητούμε για τις στρατηγικές επενδύσεις το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι. 

Έχετε ψηφίσει στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου, αν δεν κάνω λάθος από τον περασμένο Σεπτέμβρη, την ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις των εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Θέλω με την  ευκαιρία να σας υπενθυμίσω για άλλη μια φορά την καθολική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών  και των φορέων τους στην εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στη Θράκη.

Δράττομαι τέλος της ευκαιρίας για να θέσω εκ νέου το θέμα αν έχει υπάρξει κάποια νέα εξέλιξη, κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μεγάλη βιομηχανική μονάδα της Shelman στη Κομοτηνή. Αυτές είναι επενδυτικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία».

Αρθρογράφος