Ομιλία βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή για τον Αναπτυξιακό Νόμο

2 Φεβρουαρίου 202218:00

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Αναπτυξιακό Νόμο, αρχικά είπε με έμφαση «Σας είπαμε και στη συζήτηση για την πρόταση μομφής ότι δε μαθαίνετε από τα λάθη σας, είστε αδιόρθωτοι και η καλύτερη λύση για τον τόπο είναι να φύγετε. Εσείς με το νομοσχέδιο για τον Αναπτυξιακό Νόμο που συζητούμε επιβεβαιώνεται αυτή την αναγκαιότητα».

Στην ομιλία του επί των ρυθμίσεων του Αναπτυξιακού Νόμου ο βουλευτής Ροδόπης ανέφερε: «Μάλλον σας έχει γίνει δεύτερη φύση να δημιουργείτε μία επίπλαστη εικόνα αντιστροφής της πραγματικότητας στην οικονομία, στις επενδύσεις και κυρίως σε όσα βιώνει η ίδια η κοινωνία μας. Ζούμε 2,5 χρόνια επενδυτικής άπνοιας και αντί να εξηγήσετε σε τι σας εμπόδισε ο Αναπτυξιακός Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσουν οι επενδύσεις, εσείς στη συζήτηση του νομοσχεδίου και προχθές στη Βουλή κάνετε λόγο για έκρηξη, για οργασμό είπατε δήθεν των επενδύσεων, καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες ότι η χώρα είναι έτοιμη να απογειωθεί αναπτυξιακά. Που τα είδατε όλα αυτά κύριοι σε ποια χώρα αναφέρεστε, προσγειωθείτε λίγο!

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής σημείωσε: «Να σας θυμίσω ότι στα χέρια σας είχατε βιώσιμο σχέδιο επαναλειτουργίας της βιομηχανίας Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, τόσες φορές σας έθεσα το ζήτημα και ακόμη ψάχνετε τον επενδυτή. Ακούστε κύριοι, απορρίφθηκαν όλα τα επενδυτικά σχέδια στον πρωτογενή τομέα, στον κλάδο της αγροδιατροφής της Περιφέρειας και είναι άξιο απορίας. Ενώ εκπληρώνουν όλες τις προϋποθέσεις βάσει του Νόμου 4399/2016 και ενώ είναι βέβαιο ότι η υλοποίησή τους θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής μας. Απορρίφθηκαν με την ίδια αιτιολογία που εισάγεται στο σημερινό νομοσχέδιο, ότι δηλαδή οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένου χαρακτήρα. Μα ακόμη δε ψηφίστηκε; Σας καλώ να επανεξετάσετε τη στάση σας και να εντάξετε στο νόμο τα σχέδια των αγροτών της Ροδόπης και της Περιφέρειας».

Ο βουλευτής συνέχισε την ομιλία του: «Ο Αναπτυξιακός Νόμος σηματοδοτεί τις προθέσεις σας σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η οικονομία, πως θα αξιοποιηθούν οι ισχυροί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και των άλλων Ταμείων. Κυρίως, όμως, ποιους σκέφτεστε να στηρίξετε.

Εσείς με τις ρυθμίσεις κάνετε τις επιλογές σας. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά τα όσα αντίθετα ισχυρίζεται ο υπουργός, ουσιαστικά αποκλείονται. Άλλωστε δεν τους το κρύψατε, βαρίδια της οικονομίας τους ανεβάζετε, ζόμπι τους κατεβάζετε.

Δεν είναι μόνο ότι αποκλείονται ρητά οι ατομικές επιχειρήσεις από το νομοσχέδιο. Αλλά και  όσες μικρές επιχειρήσεις συμμετέχουν στα 12 από τα 13 καθεστώτα ενισχύσεων, η μάχη είναι άνιση το αποτέλεσμα προδιαγραμμένο αφού λίγες δυνατότητες έχουν να ανταγωνιστούν για ένταξη τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτές ως γνωστό καλά πληροφορημένες εκ των έσω, έχοντας πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, με τη μέθοδο της άμεσης αξιολόγησης της επένδυσης και αυξάνοντας μάλιστα τα όρια των μέγιστων ενισχύσεων ανά επενδυτικό σχέδιο θα απορροφούν τις ενισχύσεις σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων. Μικρών επιχειρήσεων που μαζί με τη δυσκολία τραπεζικού δανεισμού θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα εμπόδια που θέτει το νομοσχέδιο για την κατάθεση επενδυτικής πρότασης.

Η στόχευση είναι απολύτως σαφής να αξιοποιούν τους πόρους κυρίως οι μεγάλοι όμιλοι, οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, αφού άλλωστε είναι ο μοναδικός που ενισχύετε από 2 εκ των 13 καθεστώτων ενίσχυσης.

Γεννά επίσης  σοβαρά ερωτήματα αν αποτελεί αναγκαιότητα ή είναι φωτογραφική ρύθμιση η ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο και κλάδων που λόγω κερδοφορίας δεν χρήζουν ενίσχυσης, όπως Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, Οίκοι Ευγηρίας κα.

Η πιο χαμένη από τις ρυθμίσεις σας θα είναι η ελληνική περιφέρεια. Μειώνετε από 3 εκ. σε 1 εκ. την αρμοδιότητα των Περιφερειών να εγκρίνουν επενδυτικά σχέδια. Αλλά το πιο σοβαρό είναι ότι οι επιλέξιμες δαπάνες που προβλέπονται εκτός των περιφερειακών σχεδίων, δαπάνες όπως για έρευνα και ανάπτυξη, για καινοτομία, για προστασία του περιβάλλοντος, αυτές θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις στην Αττική. Και ξέρετε γιατί, γιατί δεν βάζετε για την χορήγηση τους κριτήρια διαφοροποίησης ανάλογα με το επίπεδο κάθε Περιφέρειας. Γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος των επιχειρήσεων. Ο κίνδυνος είναι ορατός ένα μεγάλο μέρος από το σύνολο των ενισχύσεων του αναπτυξιακού να χορηγηθεί μέσω αυτής της κατηγορίας των επιλέξιμων δαπανών.

Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει τη ταφόπλακα της περιφερειακής ανάπτυξης και θα οδηγήσει στη διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων Δυστυχώς οι οποίες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν για την ανάπτυξη της Θράκης μέσω του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής θα μείνουν κούφια λόγια, θα είναι κενό γράμμα.

Σας ζητώ να ορίσετε για τις επιλέξιμες δαπάνες κριτήρια διαφοροποίησης ως προς τα ποσοστά ενίσχυσης για κάθε Περιφέρεια. Όπως επίσης να ορίσετε ένα ανώτατο ποσοστό για τις δαπάνες αυτές, σε σχέση με το σύνολο των ενισχύσεων του Αναπτυξιακού.

Έχετε βάλει δικλείδες ασφαλείας για να υπηρετηθούν οι στόχοι σας. Όλη η εξουσία διαχείρισης των επενδυτικών σχεδίων συγκεντρώνεται στο υπουργείο και προσωπικά στον υπουργό Ανάπτυξης. Οι σοβαρές, ως γνωστό, ελλείψεις στελέχωσης της διοίκησης, οι χρονικοί περιορισμοί που τίθενται θα οδηγούν στο υπουργείο την διαχείριση των επενδυτικών σχεδίων ακόμη και αυτών που είναι στην αρμοδιότητα των Περιφερειών. Για ποια αποκέντρωση, για ποια διαφάνεια στην διαχείριση των δημόσιων πόρων μπορεί να γίνεται λόγος; Μας γυρίζετε πίσω στο παρελθόν, στο καθεστώς της αδιαφάνειας της διαπλοκής που οδήγησε σε ένα στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που δεν άντεξε και κατέρρευσε μέσα στην κρίση. Όχι μόνο δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας όπως ισχυρίζεστε όχι μόνο δεν θα ανακοπεί το braindrain, αλλά δυστυχώς θα διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες».

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σχέδιο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Χρειάζεται έναν επενδυτικό νόμο που στοχευμένα θα στηρίζει επενδυτικά σχέδια που θα ενισχύουν τη παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Έχει ανάγκη από μια προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις στις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας και προοπτική στο τόπο».

Αρθρογράφος