Ομιλία του Προέδρου της Βουλής σε Διεθνές Συνέδριο Χειρισμού Κρίσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας

9 Δεκεμβρίου 202107:01

Στο Διεθνές Συνέδριο Χειρισμού Κρίσεων «ATHENA ’21», με θέμα «Απειλές και Προκλήσεις στο ασταθές Γεωπολιτικό Περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, Στρατηγικές Ολιστικής Προσέγγισης για την Αντιμετώπισή τους», μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας. Το διήμερο συνέδριο, που διεξάγεται στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας, διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην ιστορικά συνεπή και έμπρακτη συνεισφορά της Ελλάδας στις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο δυτικός, φιλελεύθερος κόσμος, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν «οι κρίσεις έτειναν να είναι αιφνίδια γεγονότα, σήμερα όμως μια κρίση είναι κάτι που συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση».

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως «οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις είναι πλέον διαφορετικής φύσεως» επισημαίνοντας τους περιβαλλοντικούς, υγειονομικούς και γεωστρατηγικούς κινδύνους που απειλούν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα. Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη για συνεργασία και κοινή δράση, υπογραμμίζοντας ότι πλέον «κανείς, ακόμα και οι μεγάλες χώρες, ακόμα και οι μεγάλες δυνάμεις, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα προβλήματα».

«Η διαχείριση κρίσεων είναι η διαχείριση του πώς να αποφύγουμε την καταστροφή. Τη γενική καταστροφή.  Η Γη πνίγεται. Η ειρήνη θα πρέπει να υπάρχει παντού» ανέφερε ο κ. Τασούλας, τονίζοντας ότι «η ειρήνη απαιτεί μεγάλες προσπάθειες μεταξύ των κρατών». Και πρόσθεσε πως η φτώχεια, η τρομοκρατία, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι «αποτελούν παγκόσμια προβλήματα και τα έθνη από κοινού θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσουν».

Αναφερόμενος δε στην ευθύνη των πολιτικών ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε: «Οι πολιτικοί παντού προτιμούν να μιλούν. Η ενέργεια είναι μια δύσκολη δραστηριότητα. Οι ενέργειες οδηγούν σε κριτική. Οι ενέργειες σε οδηγούν στο να γίνεσαι μη αρεστός. Βρισκόμαστε όμως μπροστά σε προβλήματα που κινδυνεύουν να μείνουν ανεπίλυτα, εκτός και αν προβούμε σε ενέργειες. Εκτός και αν δράσουμε από κοινού, εκτός και αν δράσουμε με σοφία, με γνώμονα πως η Γη, η Ευρώπη, η περιοχή αυτή της Μεσογείου, χρειάζονται τη συνεργασία μας. Δεν πρόκειται για πολιτικό έμβλημα. Δεν πρόκειται για πολιτικό μήνυμα. Πρόκειται για αδήριτη ανάγκη».

Ομιλία ΠτΒ (Σχολή Ικάρων) 8-12_1

Αρθρογράφος