Ομάδα Ειδικών Θεραπευτών: Μύθοι και Πραγματικότητα για την Ειδική Αγωγή

19 Μαρτίου 201710:42

Ο αγώνας γονέων, παιδιών και θεραπευτών για την Ειδική Αγωγή συνεχίζεται, όχι μόνον αμφισβητώντας τις ρυθμίσεις που προωθεί ο ΕΟΠΥΥ αλλά και προς την κατεύθυνση της διατύπωσης προτάσεων και σκέψεων, καθώς μάλιστα εκκρεμεί και το πόρισμα της σχετικής Επιτροπής..

Μία πρώτη γνώμη ειδικών και γονέων έχει να κάνει με την μέριμνα που πρέπει ν α υπάρξεη για την πρόσληψη λογοθεραπευτών στην Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση, στην Ειδική Αγωγή, στα Παιδιατρικά Νοσοκοµεία, στα ΚΕ∆∆Υ και στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, στα οποία για τη διαδικασία της διάγνωσης και της γνωµάτευσης, οι γονείς χρειάζεται να περιµένουν για ραντεβού από 6, 9 ή και 12 µήνες.

Αν στόχος είναι η ενίσχυση του ασφαλιζόµενου και της ειδικής αγωγής, περιµένουµε την άµεση πρόσληψη ειδικών θεραπευτών οι οποίοι ως δηµόσιοι λειτουργοί θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες αξιολόγησης και θεραπείας, χωρίς καµία επιβάρυνση και καθυστέρηση.

 Περιµένουµε επίσης, έλεγχο για την παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής στις ΜΚΟ, και Κέντρων Ηµερήσιας Φροντίδας, για την ποιότητα και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών, ειδικά καθώς οι ΜΚΟ και τα Κέντρα Ηµερήσιας Φροντίδας, λαµβάνουν και αυτά ένα µεγάλο ποσοστό της κρατικής δαπάνης για την ειδική αγωγή.

Παρακολουθώντας, τις κατά καιρούς δηλώσεις επισήμων και αρμοδίων , βλέπουμε ότι , έχουν αρχίσει να δηµοσιοποιούνται νούµερα δαπανών, δηλώνοντας πως οι δαπάνες για λογοθεραπείες απέχουν πολύ από τις δαπάνες για τις υπόλοιπες θεραπείες ειδικής αγωγής και τις ιατρικές πράξεις.

Να υπενθυµίσουµε πως έγκριση για τις δαπάνες της λογοθεραπείας και τον συγκεκριµένο και απαιτούµενο αριθµό συνεδριών γίνεται από δηµοσίους φορείς (νοσοκοµεία, κέντρα ψυχικής υγείας) και οι λογοθεραπευτές απλώς εξυπηρετούν τις εγκρίσεις αυτές.

Συνεπώς, ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινήσει από τους φορείς που εγκρίνουν και να µην αιωρούνται αόριστες κατηγορίες γενικευµένες για ολόκληρους κλάδους της ειδικής αγωγής, διότι αυτό απλώς αποτελεί λάσπη! Η χορήγηση των δαπανών της λογοθεραπείας γίνεται επίσης από δηµοσίους φορείς (ταµεία) που οφείλουν να ελέγξουν τις νόµιµες προϋποθέσεις, ενώ η έγκριση του ύψους των δαπανών έχει θεσµοθετηθεί από την πολιτεία µε συγκεκριµένο πλαφόν και δεν είναι απεριόριστη.

Αυτό που ̟πραγµατικά εποµένως υπονοείται και προετοιµάζεται, είναι η µείωση των συνολικών δαπανών για την ειδική αγωγή, εξυπηρετώντας µνηµονιακές διαδικασίες αξιολόγησης του κράτους και προαπαιτούµενα από τους δανειστές της χώρας.

Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα που βρήκαμε στο youtube σχετικά με τους μύθους και την πραγματικότητα που επικρατεί στην ειδική αγωγή , τα οποία έχουν «ανέβει» από την Ομάδα Ειδικών Θεραπευτών.

 

 

 

 

 

 

Αρθρογράφος