mazema-xaliwn

Οι καλύτεροι τρόποι για το μάζεμα των χαλιών

19 Μαΐου 201210:00

mazema-xaliwnΔεν είναι μόνο τα δικά σου ρούχα που αλλάζεις κάθε σεζόν, αλλά και αυτά που φοράνε τα… πατώματα.


Ένα από τα βασικά κομμάτια της ανοιξιάτικης φασίνας αφορά τα χαλιά. Το μάζεμα, το καθάρισμα και τη φύλαξή τους μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Το τι ακριβώς θα κάνεις εξαρτάται από το πόσο λερωμένα είναι, τη διάθεσή σου και -φυσικά- το μπάτζετ που διαθέτεις. Επιλογές έχεις.

1. Εμπιστεύσου τους επαγγελματίες. Αυτή είναι η πιο απλή, από πλευράς συμμετοχής σου, επιλογή. Απλά να ξέρεις ότι θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Α. Αν δεν έχεις κάποιο συνεργείο με το οποίο να συνεργάζεσαι από προηγούμενα χρόνια, κάνεις μια γρήγορη έρευνα αγοράς και επιλέγεις. Οι ειδικοί έρχονται, καταγράφουν τα κομμάτια, τα παίρνουν, τα καθαρίζουν και τα αποθηκεύουν μέχρι να τους τηλεφωνήσεις την επόμενη σεζόν να σου τα ξαναφέρουν πίσω.

Β. Σε περίπτωση που δεν θέλεις όλο το “πακέτο”, μπορείς να τα ζητήσεις μετά το καθάρισμα να τα αποθηκεύσεις εσύ, γλιτώνοντας έτσι κάτι από τα έξοδα του καλοκαιρινού “ενοικίου”.

Γ. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεις και την εναλλακτική του επί τόπου καθαρισμού των χαλιών -όπου μπορείς να συνδυάσεις και ένα φρεσκάρισμα στους καναπέδες σου- από ειδικευμένο συνεργείο που έρχεται και κάνει τη δουλειά στον χώρο.

2. Κάν’ το μόνη σου: Αν τα χαλιά σου είναι πολύ λερωμένα αλλά δεν θέλεις να τα δώσεις έξω, μπορείς να τα καθαρίσεις μόνη σου.

Α. Ένας τρόπος σε αυτή την περίπτωση είναι να χρησιμοποιήσεις νερό και ξύδι, αλλά να φροντίσεις τα χαλιά σου να στεγνώσουν πολύ καλά πριν αποθηκευτούν για να μην καταστραφούν από την υγρασία. Άρα βασική προϋπόθεση είναι να έχεις χώρο όπου θα μπορείς να τα κρατήσεις απλωμένα για 1 ή δύο μέρες και φυσικά… ο ήλιος!

Β. Ο δεύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις φωτιστικό πετρέλαιο διαλυμένο σε νερό, που δεν χρειάζεται στέγνωμα. Το πετρέλαιο ζωντανεύει τα χρώματα του χαλιού και έχει έντονη μυρωδιά η οποία λειτουργεί σαν απωθητικό για τον σκώρο – αλλά και για μερικούς ανθρώπους είναι η αλήθεια.

* Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να έχεις σκουπίσει καλά το χαλί, προηγουμένως πολλές φορές από την καλή και την ανάποδη πλευρά, μέχρι να μην βγάζει καθόλου σκόνη. Ακόμα καλύτερα αν χρησιμοποιήσεις για την ανάποδη πλευρά το ειδικό πέλμα που έχουν κάποιες σκούπες, το οποίο εκτός του ότι ρουφάει τη σκόνη, παράλληλα τινάζει το χαλί με τη βοήθεια ενός ειδικιού περιστρεφόμενου κυλίνδρου.

* Πριν μαζέψεις το χαλί σου, άπλωσε εφημερίδες σε όλη την επιφάνεια και σκόρπισε εδώ κι εκεί το εντομοαπωθητικό που προτιμάς. Οι εφημερίδες προστατεύουν το χαλί από τη φθορά που μπορεί να προκαλέσει το εντομοαπωθητικό, ενώ απορροφούν οποιαδήποτε υγρασία που θα μπορούσε να κάνει το χαλί να μουχλιάσει.

* Τέλος τύλιξε το χαλί σε σφιχτό ρολό και σταθεροποίησε το με συρματάκι για τα φυτά, ή με σπάγγο, πριν το τοποθετήσεις στην ειδική σακούλα, που ιδανικά θα είναι υφασμάτινη. Αν δεν έχεις πολύ χώρο στο σπίτι, το καλύτερο μέρος για να φυλάξεις το χαλί μέχρι να το χρειαστείς ξανά είναι πίσω από τον καναπέ.

3. Ένα απλό φρεσκάρισμα: Και σε αυτή την κατηγορία έχεις διαφορετικές επιλογές.

Α. Αν τα χαλιά ή τα πατάκια σου δεν είναι καθόλου λερωμένα, αλλά χρειάζονται ένα μικρό φρεσκάρισμα πριν μαζευτούν, θα κάνεις κάτι πολύ εύκολο που από τον επόμενο χειμώνα, καλό είναι να το βάλεις στο πρόγραμμα της μηνιαίας καθαριότητας για να δεις τα χαλιά σου καλύτερα από ποτέ. Λοιπόν, πάρε σόδα μαγειρικής και πασπάλισε αρκετή σε όλο το χαλί. Άφησέ την να “καθίσει” 2-3 ώρες, ή και όλο το βράδυ αν είναι δυνατόν. Το πρωί καθάρισέ την με την ηλεκτρική σκούπα και θα δεις αμέσως διαφορά, τόσο στη μυρωδιά όσο και στην όψη του χαλιού σου.

Β. Στην ίδια λογική, αλλά για λίγο πιο βαθύ καθάρισμα, φτιάξε το δικό σου καθαριστικό αναμιγνύοντας σε έναν κουβά 8 κούπες νερό, ¾ της κούπας αμμωνία, ¾ της κούπας μαγειρική σόδα, μισή κούπα λευκό ξύδι και 7-8 σταγόνες μυρωδικό έλαιο της αρεσκείας σου. Ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί εντελώς η σόδα και βάλε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι ψεκάσματος. Δοκίμασε πρώτα το μείγμα, ψεκάζοντας λίγο στην άκρη του χαλιού. Τρίψ’ το καλά και μετά στέγνωσέ το με ένα κομμάτι ύφασμα. Αν μέχρι εκεί πάνε όλα καλά, τότε το χαλί σου “αντέχει” και μπορείς να συνεχίσεις άφοβα και στο υπόλοιπο χωρίς να έχεις στο νου σου ότι θα καταστραφεί.

Γ. Παραμένοντας στην ίδια κατηγορία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το παραπάνω διάλυμα και ως απορρυπαντικό στο πλυντήριο όπου θα πλύνεις τα μικρότερα πατάκια ή κιλίμια πριν τα μαζέψεις.

Προσοχή: Αν αποθηκεύσεις τα χαλιά σε δικό σου χώρο φρόντισε να έχεις προμηθευτεί τις κατάλληλες σακούλες αποθήκευσης και τα ανάλογα αντισκωρικά για την ασφάλειά τους.

Από τη Ζωή Κίττα

Πηγή : www.womenonly.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr