Ο Χακάν Φιντάν μετέτρεψε το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής σε σταθμό της ΜΙΤ;

9 Ιουλίου 202408:27

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΞ Τουρκίας δημοσιοποιήθηκε στο υπ’ αρθιμ. 158 προεδρικό διάταγμα της 6ης Απριλίου της Τουρκικής Δημοκρατίας όπου και παρουσιάζεται η η νέα διοικητική διάρθρωση με τις γενικές διευθύνσεις ν’αυξάνονται από 14 σε 38.

Μία από αυτές, η Γενική Διεύθυνση Ερευνών και Ασφαλείας μετεξελίσσεται σε Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών και Υποθέσεων Ασφαλείας. Πρόκειται ουσιαστικά για αναβάθμιση των πληροφοριών που φέρει τη σφραγίδα του υπουργού Χακάν Φιντάν, ο οποίος προέρχεται από την υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ. Στο προεδρικό διάταγμα ως καθήκοντα της συγκεκριμένης διεύθυνσης ορίζονται «η διεξαγωγή σχέσεων με τα αρμόδια όργανα πληροφοριών και ασφάλειας για την κάλυψη των αναγκών πληροφοριών του υπουργείου σε θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο των δραστηριοτήτων και των καθηκόντων του. Η εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται από τις μονάδες του υπουργείου για θέματα που αφορούν την ασφάλεια, ιδίως για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του οικονομικού εγκλήματος».

Στο ίδιο οργανόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών, προβλέπεται επίσης ότι τα προξενικά και μεταναστευτικά θέματα, τα οποία προηγουμένως υπάγονταν σε μια ενιαία μονάδα, θα διεξάγονται από δύο ξεχωριστές γενικές διευθύνσεις. Η Γενική Διεύθυνση Προξενικών Υπηρεσιών και (Τούρκων) Πολιτών που ζουν στο εξωτερικό θα ασχολείται με τα προξενικά θέματα, ειδικά για τους Τούρκους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό.

Για την προαναφερθείσα διοικητική διάρθρωση του ΥΠΕΞ αλλά και για πλειάδα άλλων θεμάτων μίλησε ο νυν υπουργός ΥΠΕΞ (και πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ) κ. Χακάν Φιντάν σε εκπομπή του Habertürk TV την Δευτέρα 24/6/2024 με συνομιλητές τους Mehmet Yeşilkaya, Abdullah Ağar, Ferhat Ünlü και Sena Alkan.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν υπερασπίστηκε τις συνεχιζόμενες προσπάθειές του για αναδιάρθρωση με στόχο τη μετατροπή του υπουργείου σε κέντρο πληροφοριών, τονίζοντας ότι η ένταξη του Υπουργείου Εξωτερικών με τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MİT) θα επιταχυνθεί.

Ο Fidan απάντησε σε ερωτήσεις των προαναφερθέντων δημοσιογράφων γνωστών για τους δεσμούς τους με τη MİT , δηλώνοντας ότι μετά τη θητεία του ως επικεφαλής της MİT, προσπαθεί τώρα ως υπουργός Εξωτερικών να θεσμοθετήσει την αξία των πληροφοριών για το κράτος. μίλησε επίσης για την ανάγκη οι διπλωμάτες που εφαρμόζουν την εξωτερική πολιτική να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τις υπηρεσίες πληροφοριών για να αποκτήσουν πλεονέκτημα.

Ο Φιντάν τόνισε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μηχανισμού εθνικής ασφάλειας, τονίζοντας την ανάγκη να ενεργήσουμε σύμφωνα με αυτή την πραγματικότητα. Τόνισε τη σημασία της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βάσει πληροφοριών εντός του υπουργείου, εκφράζοντας την ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού βάσει αυτών των απαιτήσεων και την ανάγκη κατάρτισης του υπάρχοντος προσωπικού σύμφωνα με τη νέα δομή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Φιντάν, ο οποίος επέστησε την προσοχή επειδή μιλούσε περισσότερο σαν γραφειοκράτης που εξακολουθεί να βρίσκεται στο τιμόνι της MİT παρά ως υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε μια δομή που μοιάζει με το σύστημα της σοβιετικής εποχής όπου διπλωμάτες υπηρέτησαν επίσης ως πράκτορες πληροφοριών. Τόνισε την ανάγκη όλων των θεσμών με διεθνή δέσμευση να συντονιστούν στο πλαίσιο μιας ομάδας πληροφοριών για την παροχή ακριβών ενημερώσεων στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον κ. Χακάν Φιντάν, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί και στην κατάσταση των Τούρκων και των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη μέσα από καθημερινές αναφορές που αποστέλλονται από τα Προξενεία στην Κεντρική Υπηρεσία που θα εξετάζουν σε διαρκή βάση τις συνθήκες διαβίωσης και καθημερινής δραστηριότητάς τους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το έργο του κ. Χακάν Φιντάν θα στηρίξουν στελέχη όπως οι: Ümit Ulvi Canik, Hacı Ali Özel, Gürsel Dönmez, Fatma Ceren Yazgan κ.α.

Αντί Επιλόγου

Αρθρογράφος