Ο «Σούπερ Μάριο» και τα «παιχνίδια εξουσίας» του δεν αρέσουν στο ελληνικό διαδίκτυο

15 Μαρτίου 201509:20

Νίκος Αρβανίτης/Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Η εξαίρεση της Ελλάδας από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θεωρείται ένα είδος μοχλού πίεσης των ευρωπαίων εταίρων προς την κυβέρνηση της Αθήνας για να τηρήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της.

Η απόφαση της ΕΚΤ έχει άμεση σχέση με τη ρευστότητα της χώρας μας που «καίγεται» για να εκπληρώσει τις εσωτερικές υποχρεώσεις και να αποφύγει ένα πιστωτικό γεγονός. Πως όμως αντέδρασαν τα social media στην απόφαση της ΕΚΤ; Ποια είναι τα συναισθήματα τους για τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό θεσμό και για τον πρόεδρο του Μάριο Ντράγκι; Τις απαντήσεις επιχειρούμε να δώσουμε εξετάζοντας τα στοιχεία του palo pro την περίοδο 1/3 -12/3 2015.

O πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι συγκεντρώνει στο διαδίκτυο συνολικά 2020 αναφορές και η ΕΚΤ λιγότερες συνολικές αναφορές που ανέρχονται σε 1191. Πιο συγκεκριμένα ο Μάριο Ντράγκι καταγράφει στα Sites 904 αναφορές, στα Opinions 15, στο Twitter 523, στα Blogs 445, στο Facebook 130, στο Youtube 3. Η ΕΚΤ από την πλευρά της παρουσιάζει στα Sites 550 αναφορές, στα Opinions 15,στα Twitter 152, στα Forums 1, στα Blogs 392, στο Facebook 81.

Παράλληλα τα συναισθήματα του ελληνικού διαδικτύου με βάση τα στοιχεία του palo pro δείχνουν ότι και ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ καταγράφουν πιο πολλά αρνητικά παρά θετικά συναισθήματα. Ο Μάριο Ντράγκι εμφανίζει 332 αρνητικά έναντι 302 θετικών και η ΕΚΤ συγκεντρώνει 305 αρνητικά έναντι 251 θετικών. Τα συναισθήματα του διαδικτύου φαίνεται να οφείλονται στην απόφαση του Ντράγκι να αποκλείσει την Ελλάδα από το πρόγραμμα της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα για ΕΚΤ και Ντράγκι που κυριάρχησαν στο ελληνικό διαδίκτυο, το εργαλείο Top 10 Topics έδειξε ότι ήταν εκείνα που είχαν σαν θέμα ότι ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έστειλε «σκληρό» μήνυμα στην Αθήνα. Ο Ντράγκι δήλωσε ότι «πρέπει να σημειωθούν άμεσα διαδικασίες για ολοκλήρωση αξιολόγησης και ότι μόνο τότε θα υπάρξει αποκατάσταση της ρευστότητας» προσθέτοντας ότι «δεσμευόμαστε από κανόνες και απαγορεύεται η νομισματική ενίσχυση κράτους».

Την ίδια στιγμή δυναμικά έπαιξαν στο ελληνικό διαδίκτυο και τα δημοσιεύματα με θέμα το προσωπικό στίγμα που αφήνει ο Μάριο Ντράγκι στη λειτουργία της ΕΚΤ. Τα δημοσιεύματα ανάφεραν ότι ο Ντράγκι έκανε την ΕΚΤ τον ισχυρότερο θεσμό της Ευρώπης και για να το καταφέρει χρειάστηκε να επιστρατεύσει τη διπλωματία, κυρίως απέναντι στον Γενς Βάιντμαν, τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας.

Παράλληλα τα στοιχεία του palo pro αποκάλυψαν και μια ακόμη σημαντική ένδειξη: ότι οι χρήστες του ελληνικού διαδικτύου εμφανίστηκαν προβληματισμένοι από την απόφαση της ΕΚΤ για εξαίρεση της Ελλάδας. Κυρίαρχη θέση είχε η δήλωση του Μάριο Ντράγκι, ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ίσως μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενη μετάδοση της ελληνικής κρίσης στις χώρες της Ευρωζώνης.

Το ελληνικό διαδύκτιο δεν αντιμετώπισε θετικά τους χειρισμούς του Μάριου Ντράγκι και της ΕΚΤ αναφορικά με την Ελλάδα και εμφανίζεται καχύποπτο στις προθέσεις του και στην απόφαση εξαίρεσης της Ελλάδας.

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία palo pro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες και σε βάθος ανάλυση των αναφορών επικοινωνήστε μαζί μας στο customerservicepro@palo.gr

Αρθρογράφος