Ο Σοφ. Δρ. Χαλήλ Τζιχάτ παρέστη στην εκδήλωση για την 50ή Επέτειο ίδρυσης των ΗΑΕ στην Αθήνα

9 Δεκεμβρίου 202105:00

Το Χρυσό Ιωβηλαίο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων γιόρτασε στις 2/12/2021 στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας, σε μια λαμπερή εκδήλωση, με παράλληλη τήρηση των μέτρων για τη μη διασπορά του κορωνοϊού, η εμιρατινή πρεσβεία στην Ελλάδα. Ο Εμιρατινός πρέσβης Σουλεϊμάν Χάμεντ Αλμαζρούι υποδέχθηκε απόψε τους καλεσμένους τους στο φουαγιέ της αίθουσας Banquet του Μεγάρου Μουσικής και ακολούθως ξεκίνησε η εκδήλωση με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Εμιρατινός πρέσβης έστειλε το μήνυμα πως τα ΗΑΕ θα είναι πάντα στο πλευρό των στενών φίλων και στρατηγικών συμμάχων τους και ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και φίλος. «Έχω διοριστεί ως πρέσβης των ΗΑΕ στην Ελληνική Δημοκρατία, σχεδόν πριν από 11 μήνες και ακόμα ανακαλύπτω νέες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο φίλων μας χωρών» επισήμανε και υπογράμμισε ότι καθώς οι πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις έχουν ήδη αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό με βάση τη στρατηγική μας συνεργασία με την Ελλάδα, «χτίζουμε συνεχώς στις διμερείς μας σχέσεις, αναζητούμε πάντα οικονομικές ευκαιρίες για να συνδέσουμε τις επιχειρήσεις μας».

Εξάλλου, εξέφρασε την ελπίδα τον επόμενο χρόνο τα ΗΑΕ να συμμετάσχουν ως «τιμώμενη χώρα» στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την πρόσκληση. Μάλιστα, δήλωσε βέβαιος ότι η συμμετοχή αυτή θα διευκολύνει την ισχυρότερη σχέση μεταξύ των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας των ΗΑΕ του τελευταίου μισού αιώνα, ανέφερε πως από την ενοποίηση το 1971 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καταφέρει να είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην τεχνολογία, την επιστήμη, τη βιωσιμότητα, την οικονομική ανάπτυξη και δήλωσε περήφανος που σήμερα έχουν γίνει η 2η μεγαλύτερη αραβική οικονομία και η 3η στη Μέση Ανατολή. Σημείωσε πως η στρατηγική της ηγεσίας της χώρας του ήταν η ενίσχυση της Ένωσης, η οικοδόμηση της οικονομίας, η διαφοροποίηση και η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, σε βαθμό που σήμερα βασίζεται σε αυτό μόνο κατά 28%, η εστίαση στην κοινωνική ανάπτυξη, όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η ανεκτικότητα, η βιομηχανική ανάπτυξη στους τομείς της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας, των μεγάλων λιμανιών, της αεροπορίας, του τουρισμού, των ελεύθερων ζωνών, των διαστημικών προγραμμάτων. Τα επιτεύγματα αυτά, είπε, επέτρεψαν στην εξωτερική πολιτική των ΗΑΕ να επεκτείνει την εμβέλειά της.

Δίνοντας το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΑΕ, τόνισε πως υπερασπίζονται τη διπλωματία έναντι των διενέξεων, τις εταιρικές σχέσεις έναντι της μονομερούς δράσης και τον διάλογο έναντι της αντιπαράθεσης.

Εν συνεχεία, σκιαγράφησε το όραμα των ΗΑΕ για τα επόμενα χρόνια. «Το όραμα είναι να γίνουν παγκόσμια πρωτεύουσα επενδύσεων και οικονομικής δημιουργικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπροσθέτως, παρουσίασε τη στόχευση να γίνουν «πράσινα και καθαρά» μέχρι το 2050, σύμφωνα με τους κανονισμούς COP26 της Γλασκόβης. Στο σημείο αυτό, σημείωσε πως τα ΗΑΕ θα φιλοξενήσουν το COP28 το 2023.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν,μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, , ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, βουλευτές, ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.

Ιδιαίτερης σημασίας η παρουσία του Σοφολογιοτάτου Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής Δρ. Τζ. Χαλήλ στην εκδήλωση μετά από πρόσκληση του Πρέσβη των ΗΑΕ κ. Suleyman Al-Merzuiyi στην Αθήνα.

Αρθρογράφος