Ο Μητσοτάκης στην Κομοτηνή: Σημειολογία και μηνύματα

8 Ιουλίου 202214:26

Περιοδεία στον νομό Ροδόπης κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επ αφορμής των εγκαινίων του διασυνδετήριο αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας, IGB, τα οποία πραγματοποίησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας.

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, έφτασε περίπου στις 9 το πρωί στο αεροδρόμιο της Αλεξναδρούπολης απ όπου οδικώς κινήθηκε για τη Ροδόπη, χωρίς να επισκεφθεί, αυτή τη φορά την πόλη που φιλοξενεί την αμερικανική βάση και θα αποτελέσει τον ενεργειακό κόμβο με την κατασκευή του FSRU.

Με επίσκεψη στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στη Μαρώνεια άρχισε την περιοδεία του στον νομό Ροδόπης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τον ξενάγησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.

Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, αναχώρησε για την Ξυλαγανή όπου θα επισκεφθεί το Λαογραφικό Μουσείο.

Στις 12:00 είναι προγραμματισμένη η τελετή εγκαινίων του ελληνοβουλγαρικού αγωγού Φυσικού Αερίου IGB, παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και Κιρίλ Πετκόφ, καθώς και των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και του Αζερμπαιτζάν.

Κυρ. Μητσοτάκης: Εγκαινιάζεται μία «καθοριστική ενεργειακή γέφυρα» που ενώνει τον νότο με τον βορρά (video)

 Συναντήθηκε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και περιόδευσε στην αγορά της πόλης

Με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έξω από το Γενί τζαμί Κομοτηνής, στον προαύλειο χώρο της Μουφτείας και της Διαχειριστικής Επιτροπής, στη διάρκεια περιοδείας του στο κέντρο της πόλης, και τους ευχήθηκε για τη μεγάλη γιορτή, το Κουρμπάν Μπαιράμ, που αρχίζει αύριο.

Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχτηκαν οι τοποτηρητές των Μουφτειών Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλήλ, Ξάνθης Χεμσερή Νεζντέν, Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά, οι πρόεδροι των Διαχειριστικών Επιτροπών Μουσουλμανικής Περιουσίας των τριών περιοχών, Σελίμ Ισά, Χαλήλ Καράνταη, Ιρφάν Μολλά, ο διευθυντής του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής Ιρφάν Χουσείν, ιεροδιδάσκαλοι και εκπρόσωπος των ιεροδασκάλων Θράκης.

Οι τοποτηρητές των Μουφτειών τον καλωσόρισαν, του πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα, τόνισαν ότι η Θράκη είναι “υπόδειγμα” και υπογράμμισαν ότι είναι μεγάλη τιμή για αυτούς η παρουσία του πρωθυπουργού, μία μέρα πριν την έναρξη του Κουρμπάν Μπαιράμ. “Χρόνια πολλά, σας εύχομαι όλα τα καλά, να έχετε υγεία”, τους ευχήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

“Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να είναι εδώ ο πρωθυπουργός σε μία ιερή μέρα για τους μουσουλμάνους”, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ιλκνούρ Κιγιτζή (το όνομα της σημαίνει “πρώτο φως”), η οποία είναι καθηγήτρια τουρκικής γλώσσας στο μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο Ξάνθης. “Ζούμε πολύ ειρηνικά, δεν έχουμε κανένα θέμα, όλα καλά, η Θράκη είναι μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικές θρησκείες”, σημείωσε.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Μετά το τζαμί, ο πρωθυπουργός συνέχισε την περιοδεία στην αγορά της Κομοτηνής, συνομίλησε με καταστηματάρχες και καταναλωτές, ενώ κάθισε σε καφέ μαζί με βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ποιός καταργεί στην πράξη την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κομοτηνή;

 Τα παραλειπόμενα της επίσκεψης

Δυσνόητα είναι ακόμη τα μηνύματα που επιχειρεί να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς παράλληλα με τα εγκαίνια του IGB θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ροδόπη και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες στην Κομοτηνή.Στην περιοχή, τον τελευταίο καιρό, παρατηρείται ασυνήθιστη και παρατεταμένη ένταση, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για προσπάθεια του τουρκικού προξενείου να εδραιώσει νέο status quo και modus operandi, επιχειρώντας ωμές παρεμβάσεις τόσο στη μειονότητα όσο και σε άλλα πεδία.

Εκτός αυτού, όμως, μηνύματα υπάρχουν και πίσω από τη συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, καθώς η προοπτική άρσης του βουλγαρικού veto για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, δημιουργεί νέα δυναμική και στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ θα πιεστεί πολύπλευρα για να ψηφίσει τα τρία Μνημόνια συνεργασίας, που έχει βάλει στον πάγο..

Το Μαξίμου θα επιχειρήσει να εστιάσει στον IGB και τη δυναμική αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας σε ενεργειακό hub, με το σύνολο των έργων που εκτελούνται και ωριμάζουν στην Αλεξανδρούπολη και τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό όμως, είναι μόνο ένα μικρό σκέλος, με ανύπαρκτα κέρδη για τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες βιώνουν διαρκείς πιέσεις τόσο στα εθνικά θέματα, όσο και λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ροδόπη, όμως, μέχρι την τελευταία στιγμή παρέμενε σχεδόν “μυστική”. Πέρα από την ανακοίνωση των εγκαινίων, το πρόγραμμα ήταν ασαφές, πληροφορίες άρχισαν να διαρρέουν αργά το βράδυ της Πέμπτης, ενώ πολλές από τις κινήσεις του πρωθυπουργού στην Ροδόπη δεν ανφέρονται στο δελτίο Τύπου του Μαξίμου.

Σύμφωνα πάντως με άλλες πηγές, στην ατζέντα του πρωθυπουργού είναι το ζήτημα των ορυχείων χρυσού στην περιοχή….

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της εξόρυξης χρυσού επέδωσε ο Δήμαρχος  Μαρωνείας-Σαπών στον Πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη

Στο περιθώριο των εγκαινίων των νέων κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής στην περιοχή των Προσκυνητών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να του εκθέσει τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον Δήμο και τα οποία ο Πρωθυπουργός άκουσε με ιδιαίτερο και ειλικρινές ενδιαφέρον.
 
Συγχρόνως, επανέλαβε την αντίθεση των φορέων και των πολιτών της περιοχής στη λειτουργία των χρυσωρυχείων και του ενεχείρισε το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνείας-Σαπών εναντίον της λειτουργίας χρυσωρυχείων στην Θράκη, για την οποία ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο ότι “δεν πρόκειται να προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού αν δεν συναινέσει η τοπική κοινωνία”.
 
Στην αναφορά του Δημάρχου για την ενεργοποίηση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ο Πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως εξαιρετικό, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις του θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στο άμεσο μέλλον.
 
Τέλος, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Λαογραφικό Μουσείο της Ξυλαγανής όπου ξεναγήθηκε από μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου και κατά την αναχώρηση του ο Δήμαρχος του προσέφερε ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα.
 
IGB: Τα μηνύματα Μητσοτάκη – Η σφήνα των Αζέρων και η παράλειψη Πετκόφ
 

Αντιφατικά και θολά είναι τα μηνύματα από τα εγκαίνια του IGB στην Κομοτηνή στα οποία παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς το έργο αποτελεί γέφυρα, αλλά δεν συμβάλει στην διαφοροποίηση του ενεργειακύ μίγματος της Ελλάδας, ενώ βασίζεται στις ροές του αζέρικου TAP, όταν οι σχέσεις Μπακού – Αθήνας είναι σταθερά προβληματικές και το Αζερμπαϊτζάν παραμένει προσβεμένο στο άρμα της Τουρκίας.

Την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου επισήμανε για ακόμη μια φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή αυτή τη φορά τα εγκαίνεια του διασυνδετήριου αγωγού IGB, ενώ ο Βούλγαρος ομόλογός του υπογράμμισε την καλή συνεργασία των δύο χωρών και σε επίπεδο εταιριών.

Να αναδείξει το δίκτυο αγωγών και υποδομών που δημιουργούνται στην Ελλάδα ως νέο πλαίσιο ενεργειακής σταθερότητας επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα προσπάθησε να συνδέσει τις εξελίξεις αυτές με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σε γεωοικονομικό επίπεδο, ουσιαστικό ενδιαφέρον έχει η συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν μέσω της παρουσίας του υπουργού ενέργειας της χώρας. Με δεδομένο, πάντως, ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν έχουν πληγγεί πολλάκις και εσχάτως με τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και καθώς οι Αζέροι ευθυγραμμίζονται με τον άξονα της Άγκυρας και βρίσκονται κοντά με τη Ρωσία, η σημειολογία της παρουσίας του υπουργού Ενέργειας της χώρας είναι ισχυρή.

Όσον αφορά τη συνεισφορά του έργου στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αυτή δεν αναμένεται ουσιαστική, σε αυτή τη φάση, αλλά αποτελεί κίνηση στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού. Ωστόσο, οι στενές σχέσεις Μπακού – Άγκυρας, η διέλευση του αγωγού από τουρκικό έδαφος και ο ρόλος της Ρωσίας στην περιοχή, αποτελούν παράγοντες που περιορίζουν τη γεωστρατηγική αξία του έργου για την Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο IGB, όπως και οι διασυνδετήριοι αγωγοί με Βόρεια Μακεδονία και Ιταλία, σε πρώτη φάση, θα μεταφέρουν αζέρικο φυσικό αέριο που ρέει μέσω του TAP, ο οποίος διέρχεται μέσω Τουρκίας, όπως άλλωστε και ο TurkStream.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την ευκαιρία των εγκαινίων του IGB για να επιτεθεί στη Ρωσία, οξύνοντας έτι περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις που βρίσκονται σε ιστορικό ναδίρ

(komotinipress, crisismonitor.gr)

Intelligence Dpt

Αρθρογράφος