«Ο Λόγος είναι τα Πάντα στη Ροδόπη»!

15 Ιανουαρίου 201723:47

Η Ροδόπη είναι ένας νομός με εξέχουσα ιστορική και πολιτισμική σημασία, στο σταυροδρόμι μακραίωνων πολιτιστικών, γλωσσικών και εθνοτικών αλληλεπιδράσεων που αντανακλάται και στον πολυπολιτισμικό και πολυγλωσσικό χαρακτήρα της περιοχής.

Ταυτόχρονα είναι μία περιοχή που δέχεται μεγάλες πιέσεις από εξωχώρια εθνικιστικά κέντρα τα οποία στοχεύουν στην καθολική απομόνωση των σύνοικων στοιχείων με την καλλιέργεια ενός μονομερούς μοντέλου πολυεπίπεδης  διείσδυσης .

Ακόμη και σε περιόδους έντονης οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής και δυσπραξίας το κλειδί της συνύπαρξης και της συμβίωσης βρίσκεται στην φιλαλληλία και την αλληλεγγύη που αναπτύσσεται στους κόλπους του ανθρωπίνου δυναμικού της περιοχής.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι επιβουλεύονται  την Θράκη μας  στοχεύουν κατ’αρχήν στη διάρρηξη των διαπροσωπικών σχέσεων και την απομάκρυνση των Ελλήνων Μουσουλμάνων, Πομάκων και Αθιγγάνων από την Ελληνική Παιδεία όπως αυτή παρέχεται μέσα από τις επίσημες δομές της εκπαίδευσης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι συνεκτικοί κρίκοι που δημιουργούν τομές και σημεία επαφής στην τοπική κοινωνία ανήκουν σε εκείνες τις γενιές Ελλήνων πολιτών που έγιναν κοινωνοί μιας  ελληνικής εκπαίδευσης  , έστω κι ελλειμματικής, ενώ οι βαθιές μεταρρυθμίσεις που έφερε η σύγχρονη μειονοτική πολιτική του Ελληνικού Κράτους  έθεσε τις βάσεις για να δημιουργηθεί το ανάχωμα σε κάθε ευκαιριακό επιβουλέα.

Πέρα από τον εμφανή ρόλο των εκπαιδευτικών λειτουργών, τα τελευταία ΤΡΙΑΝΤΑΕΝΑ (31) ΕΤΗ από την Ροδόπη ξεκίνησε δειλά η «θεραπεία της γλώσσας και του λόγου» που έμελλε να δημιουργήσει ΣΧΟΛΗ για όλη τη Θράκη.

Άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με επικοινωνιακές διαταραχές αλλά και συμπολίτες μας που μεγάλωναν σε δίγλωσσο ή και τρίγλωσσο οικογενειακό ή κοινωνικό περιβάλλον, βρήκαν βοήθεια, συμπαράσταση και θεραπεία μέσα από την επιστημονική γνώση  των  λειτουργών  του πρωτόγνωρου (τότε)  κλάδου της Λογοθεραπείας.

Επιπροσθέτως, σε εποχές που η έννοια της ειδικής αγωγής ήταν παντελώς άγνωστες, το φιλότιμο, η εργατικότητα, η συνέπεια και η κατάρτιση  συνέβαλαν στην ομαλή ένταξη και όχι απόρριψη των ατόμων που έχρηζαν εδικής αντιμετώπισης.

Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ! Είναι η ομιλία , η επικοινωνία, η χρήση ενός κοινού γλωσσικού κώδικα, η ανταλλαγή ιδεών, η συμμετοχή, η μέθεξη, η αποδοχή, η ανοχή… Με λίγα λόγια είναι η ζωή! Είναι ο μηχανισμός μιας ανάστροφης κι αντίστροφής επαφής ανθρώπων με κοινό παρελθόν και μέλλον στο χώρο ενδιαίτησής τους.

Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ! Είναι το φως στο σκοτάδι των αναπτυξιακών κι επικοινωνιακών διαταραχών όπως πολύ σωστά το επεσήμαναν με την επιστολή τους οι ΔΕΚΑΕΞΙ (16) ειδικοί λογοπεδικοί – λογοθεραπευτές επιστήμονες ζητώντας κατανόηση και συμπαράσταση στον δικό τους αγώνα που δίνουν για τα παιδιά μας, για εμάς..

Σε αυτές τις ΔΕΚΑΕΞΙ ΚΥΡΙΕΣ οφείλουμε ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ καθώς με κόπο , μόχθο και –προπάντων- αγάπη καλύπτουν τα κενά που έχει ο Νομός μας σε δομές  ειδικής αγωγής.

Η Ροδόπη  σε σχέση με τους γειτονικούς νομούς υστερεί σημαντικά σε δομές, με αποτέλεσμα τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να μην εκπαιδεύονται σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης παιδαγωγικής. Επί πλέον ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της περιοχής, απομακρυσμένη από μεγάλα αστικά κέντρα, οικονομικά ασθενής με έντονη πολυπολιτισμικότητα, δημιουργεί πρόσθετες δυσχέρειες.

Σε αυτό το πλαίσιο τα παιδιά μας , όλων των ηλικιών, καθώς οι κρατικές δομές δεν είναι στελεχωμένες, βρίσκουν μία ακόμη αγκαλιά που τους οδηγεί με σταθερά βήματα σε μικρές ή μεγάλες κατακτήσεις, ενώ οικογένειες που θα κατέφευγαν σε άλλες περιοχές για να αναπληρώσουν τα κενά των θεραπειών ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ στον τόπο τους.

Να επισημανθεί ότι είναι αξιοθαύμαστος ο αγώνας που δίνουν οι λειτουργοί στις υποστελεχωμένες  δομές όπως τα ειδικά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή το  Ε.Ε.Ε.Ε.Κ στους Υφαντές ενώ υπάρχει κενό εκπαίδευσης για τα άτομα από 16 έως 24 ετών. Και είναι εξίσου συγκινητική η αποδοχή και η συνδρομή της τοπικής κοινωνίας σε αυτές τις προσπάθειες.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ ας αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους ή η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ας αναλάβει τις ευθύνες της  ειδικά όταν αφορά στο μέλλον τους Έθνους και του Κράτους που είναι τα ΠΑΙΔΙΑ.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας , μπορεί να αναβάλει για λίγο την εγκατάσταση των δορυφορικών κατόπτρων και να διοχετεύσει τους προβλεπόμενους πόρους στην κάλυψη των δαπανών για την ειδική αγωγή στη Θράκη.

Συνεχίζουμε…

Αρθρογράφος