Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης ανοίγει σε θεσμικό επίπεδο τον διάλογο για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

20 Ιανουαρίου 202213:39

Τη βασική κατεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις αλλαγές που προωθούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έθεσε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. 

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι ανοίγει πλέον ο διάλογος σε θεσμικό επίπεδο γύρω από το θέμα της περαιτέρω μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και της αξιολόγηση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων και αν αυτές ασκούνται με ικανοποιητικό τρόπο ως προς τους στόχους που θέλει κανείς να επιτύχει.

Τόνισε δε, ότι αυτός ο διάλογος συνιστά μέρος μίας ευρύτερης συζήτησης που  αφορά στην Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και γεννά μία σειρά ερωτημάτων για τη συγκρότηση της ίδιας της Δημόσιας Διοίκησης και της κατεύθυνσης που αυτή πρέπει να λάβει.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι επί του παρόντος η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να μεταφέρει την πρωτοβάθμια υγεία και την εκπαίδευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και απαρίθμησε την πληθώρα αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, διευκρινίζοντας ότι η μεταφορά ορισμένων εξ’ αυτών προσκρούει στο Σύνταγμα, ενώ για άλλες θα μπορούσε να γίνει διάλογος.  

Υπενθύμισε μάλιστα ότι η άσκηση εποπτείας του κράτους επί των ΟΤΑ απορρέει εκ του Συντάγματος, απαντώντας στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί «ασφυκτικού πλαισίου εποπτείας».

«Δεν θα ασκούμε έλεγχο των οικονομικών των ΟΤΑ; Και αν πτωχεύσει ένας Δήμος τί θα γίνει; Θέλετε να εισάγουμε μηχανισμό πτωχεύσεως των ΟΤΑ; Ποιος θα παρέχει υπηρεσίες στους δημότες όταν θα έχει καταρρεύσει ο προϋπολογισμός;» διερωτήθηκε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν στο όνομα του σεβασμού του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτή να μην ελέγχεται.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ελέγχεται και ως προς την τήρηση των οικονομικών και ως προς την τήρηση της νομιμότητας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι απαιτείται ακεραιότητα και επάρκεια στον τρόπο ελέγχου.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη συγκρότησης ενός μηχανισμού ο οποίος θα συζητά τις αρμοδιότητες που ανακύπτουν από τα ψηφισθέντα νομοσχέδια, θα εκτιμά την αναγκαιότητά τους και θα αποφασίζει το επίπεδο στο οποίο θα απονέμονται, προαναγγέλοντας τη δημιουργία του στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Αυτό συνδέεται με μία ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση που αφορά στη συνολική αξιολόγηση των αρμοδιοτήτων» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας το έργο αυτό «μία τεράστια θεσμική παρέμβαση» η οποία απουσίαζε για σειρά δεκαετιών.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι η νομοθετική πρόταση του Υπουργείου θα έρθει πολύ σύντομα, έχοντας ωστόσο προηγηθεί η απαιτούμενη αρτιότητα και επιμέλεια στην προεργασία της, προκειμένου οι όποιες μεταβιβάσεις αρμοδιοτήτων να είναι σύννομες, συνταγματικές, οικονομικά σταθμισμένες, λειτουργικές και να αποβαίνουν εις όφελος των Ελλήνων πολιτών.

Τέλος, στηλίτευσε την αντιπολιτευτική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτήρισε στείρα και αντιπαραγωγική, υπογραμμίζοντας ότι δεν συνεισέφερε το παραμικρό στον διάλογο που άνοιξε.

Αρθρογράφος