sospapandreou

Ο ίδιος ο Παπανδρέου μιλάει πια για “μερική αδυναμία πληρωμών!”

14 Ιουλίου 201100:14

sospapandreouΗ ελληνική κοινωνία παρακολουθεί άναυδη πλέον τις καταιγιστικές εξελίξεις, καθώς από εκεί που μέχρι πριν λίγες ημέρες ακούγαμε εύσημα για τις προσπάθειές μας και τα οδυνηρά μέτρα που ψήφισε η Βουλή, από εκεί που οι πάντες έδιναν διαβεβαιώσεις περί της 5ης δόσης και περί νέου πακέτου βοήθειας από τους εταίρους, αίφνης μιλάμε όχι μόνο πια για επιλεκτική χρεοκοπία αλλά και – απίστευτο αλλά αληθινό – για “μερική αδυναμία πληρωμών”.

Και δεν μιλάει ο κόσμος στα καφενεία ή οι κερδοσκόποι που θέλουν να χτυπήσουν το ευρώ, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου!!!

Δεν πρόκειται για κακόγουστο αστείο, αλλά για συνέντευξη του πρωθυπουργού στους Financial Times Deutschland, η οποία εστάλη μεταφρασμένη λίγο πριν τα μεσάνυχτα στους δηοσιογράφους από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Ο Παπανδρέου πιέζει την ΕΕ και το ΔΝΤ να βιαστούν» και υπότιτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας”, αλλά το σοκαριστικό κομμάτι είναι, προφανώς άλλο: “Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών”, αναφέρεται στην επίσημη – επαναλμβάνουμε – ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Και ανοίγουν εισαγωγικά με αυτολεξί διατύπωση των πρωθυπουργικών δηλώσεων: «Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημία»!!!

Πού πάει η Ελλάδα; Πού πάμε Έλληνες; Ποιος μπορεί να δώσει μια εξήγηση;

Παραθέτουμε στη συνέχεια την πλήρη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου καθώς και το link της συνέντευξης για τους γερμανομαθείς…

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου

Στη συνέντευξή του στους FTD ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου προτρέπει τους ευρω-διασώστες να λάβουν τάχιστα αποφάσεις-και προειδοποιεί για αβεβαιότητες, οι οποίες μπορεί να τρομάξουν τους επενδυτές».

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, πιέζει, ώστε οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να λάβουν τάχιστα απόφαση σχετικά με ένα δεύτερο πακέτο δανείων διάσωσης για την Ελλάδα. «Η παρούσα ατμόσφαιρα δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση», δήλωσε ο Παπανδρέου στην Αθήνα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους FTD. «Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύει την Ελλάδα και θα μπορεί η χώρα να προβεί στις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε το ίδιο το πρόγραμμα θα υπονομευτεί».

Η δήλωση του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού εκφράζει αυξανόμενη απογοήτευση. Στα τέλη Ιουνίου ο Παπανδρέου με κόπο είχε περάσει από τη Βουλή ένα πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, το οποίο απαιτεί από τους Έλληνες περαιτέρω φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2015 θα ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία αξίας 50 δις. ευρώ. Κατά την ελληνική πλευρά, σειρά έχουν τώρα οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να συμφωνήσουν για το δεύτερο πακέτο.

Για τα σχέδια των εταίρων της Ευρωζώνης, να επαναγοράσει η ελληνική κυβέρνηση με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ένα μέρος του χρέους της σε τιμή αγοράς του 50% της ονομαστικής αξίας τους ο Πρωθυπουργός εκφράστηκε θετικά. «Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες», δήλωσε ο Παπανδρέου. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να ελαφρύνει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά και την εξυπηρέτησή του». Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών. «Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημία».

Ο Παπανδρέου αρνήθηκε να κατονομάσει μια ημερομηνία-στόχο για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Όσον αφορά αυτό το ζήτημα, ο Πρωθυπουργός θεωρεί αυτή τη στιγμή ότι σειρά έχουν κυρίως οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να αποφασίσουν για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. «Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ το ΔΝΤ περιμένει μια ακόμα χειρότερη ύφεση στην Ελλάδα από την αναμενόμενη μέχρι τώρα. Παρά το πρόγραμμα λιτότητας, θα αυξηθεί περισσότερο και το χρέος, ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν πώς προτίθενται να βοηθήσουν τη χώρα. Ενδείκνυται η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Για φέτος το ΔΝΤ περιμένει, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,8%. Μέχρι τώρα αναμενόταν 3,0%. Το 2012 το ύψος του χρέους θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με ποσοστό 172% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ ζήτησε επίσης ξεκάθαρα από την ΕΕ να σταματήσει τις διαμάχες. Ενδείκνυται ευρεία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η συζήτηση που διεξάγεται δημοσίως εξελίσσεται όμως «σε σοβαρό πρόβλημα για την αξιοπιστία του προγράμματος βοήθειας». Από το 2010 η Ελλάδα εξαρτάται από τον κορβανά της ΕΕ και του ΔΝΤ.»

Πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr