Ο Ερντογάν παίζει το χαρτί των Ιμίων: Ψυχολογικοί εκβιασμοί, μηνύματα και… μνήμες

26 Αυγούστου 201908:46

Αν αναρωτιέστε τι περιθώρια επιδείνωσης έχουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε μόλις την απάντηση: Μεγάλα. Ο Τούρκος πρόεδρος σε μια κίνηση υψηλής σημειολογικής αξίας διόρισε, με ΦΕΚ, κομάντο της κρίσης των Ιμίων στη θέση του ναυτικού διοικητή Ανατολικής Μεσογείου, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα για τις προθέσεις του στην Αθήνα, τη Λευκωσία και τους συμμάχους.

Ακόμα, βέβαια, δεν είναι σαφές αν η επιλογή του Ερντογάν έγινε κοιτώντας μέσα και στηρίζοντας το εθνικιστικό του προφίλ, ή αν στόχευε όντος να στείλει το μήνυμα που εισπράττουν Ελλάδα και Κύπρος. Σε κάθε περίπτωση όμως το γεγονός παραμένει, οι μνήμες ξυπνάνε και οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες, καθώς η Άγκυρα δείχνει σε κάθε ευκαιρία τις άγριες διαθέσεις της. Μέχρι στιγμής, παρά την ένταση και τις δύσκολες συγκυρίες, οι καταστάσεις ήταν απολύτων ελεγχόμενες και ξεπεράστηκαν χωρίς επιπλοκές. Τα ενεργειακά θέματα που έχουν ανακύψει εσχάτως, όμως, δεν είναι απλή υπόθεση και οι επικείμενες ανατροπές καταλυτικές.

Στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, η αντιπαράθεση με την Ελλάδα, χρησιμοποιείται ενίοτε και ως μέσο αποπροσανατολισμού της τουρκικής κοινής γνώμης. Ως προς την Ελλάδα, η αναπαραγωγή του θέματος από τα ελληνικά media επιτυγχάνει ενδεχομένως το σκοπό του Ταγίπ Ερντογάν, που δεν είναι άλλος από την πρόκληση του Μαξίμου, των εταίρων και συμμάχων, κάθε φορά που ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή υποβαθμίζεται.
Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον κατάλογο των διορισμών που δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μετά τις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στις αρχές Αυγούστου, ανανεώνονται με 127 νέους στρατηγούς και ναυάρχους.

Η ανταποκρίτρια του κυπριακού ενημερωτικού δικτύου, sigmalive στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενη τη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», μετέδωσε ότι, διοικητής στη ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας (Iskenderun) στην ανατολική Μεσόγειο διορίζεται ο αντιναύαρχος Ερτζάν Κιρέτστεπε, ο οποίος ήταν ένας από τους κομάντος (SAT) που επιχείρησαν στα Ίμια το 1996. O αντιναύαρχος είχε κατηγορηθεί ακόμη και για διασύνδεση με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, FETÖ, ωστόσο αθωώθηκε καθώς δεν προέκυψαν σχετικά στοιχεία συμμετοχής του.
Διαφήμιση

Ταυτόχρονα , στην 4η Στρατιά, γνωστή και ως στρατιά του Αιγαίου, με το νέο προεδρικό διάταγμα Ερντογάν, διοικητής ορίζεται ο αντιστράτηγος, Αλί Σιβρί. Στην Τουρκοκυπριακή «Ειρηνευτική» Δύναμη στην Κύπρο διορίζεται ο υποστράτηγος Σεζάι Οζτούρκ και στη διοίκηση των Δυνάμεων Ασφαλείας ο ταξίαρχος Αλτάν Ερ. Αντίστοιχα στο 28ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού διορίζεται ο ταξίαρχος Τανέρ Ουουσάλ και στο 39ο ο ταξίαρχος Νιχάτ Εργκιούν και στην 14η Επιλαρχία Τεθωρακισμένων στα Κατεχόμενα διοικητής ορίζεται ο αντιστράτηγος Οσμάν Ακγιλντίζ.

(crisis monitor)

Αρθρογράφος