Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενόχλησε τους παρακρατικούς του Προξενείου

27 Νοεμβρίου 202209:33

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Οι αναφορές του Έλληνα Πρωθυπουργού στους Πομάκους της Θράκης ενόχλησαν, όπως φαίνεται, για ακόμη μία φορά, το τουρκικό παρακράτος  και τους εγκαθέτους της Αγκυρας στην Κομοτηνή οι οποίοι μέσω της παρακρατικής δομής του ακροδεξιού, ισλαμοφασιστικού εθνικιστικού κόμματος ΚΙΕΦ/DEB εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση.

Να επισημανθεί ότι ανάλογες διατυπώσεις εντοπίσθηκαν τόσο σε αναφορές του κ. Ιλχάν Ταχσίν , προξενικού δημοσιογράφου και alter ego του πολιτικά και διπλωματικά αποβλήτου Προξένου της Κομοτηνής αλλά και του Δημάρχου Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν.

Στην πρώτη περίπτωση ο κ. Ιλχάν Ταχσίν (δηλ. ο ίδιος ο Μουράτ Ομέρογλου) επικρίνει τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του , κατηγορώντας τον ότι “διαιρεί εθνοτικά την Μειονότητα” ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο κ. Οντέρ Μουμίν με ένα ετεροχρονισμένο δελτίο τύπου χαρακτηρίζει ως “εθνικά επικίνδυνη μία παλαιότερη δήλωση του Βουλευτή Ροδόπης Ευρ. Στυλιανίδη για προσλήψεις Πομακων στην ΕΛΑΣ καθώς όπως προσθέτει οι Έλληνες πολίτες δεσμεύονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης και έχουν συνταγματικό δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σύμφωνα με το άρθρο 5 & 1 του Συντάγματος”..

Υπέρμαχος του εκτουρκισμού των Πομάκων ο κ. Μεχμέτ Αρήφ

Δημοσιογραφικά, παραπέμπουμε τον κ. Ιλχάν Ταχσίν στις δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν που είχε κάνει στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή το 2017, όπου αναφέρθηκε ρητά σε Τούρκους και Πομάκους (Yunanistan’da ‘Müslüman azınlık’ vurgusu , Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Batı Trakya Türklerine iki tavsiye) . Η αναλυτική προσέγγιση εκείνων των δηλώσεων εκείνης της εποχής έχει ιδιαίτερη σημασία , ιδιαίτερα αν γίνει συγκριτικά με την τρέχουσα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ερντογάν: Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία

Ως προς τη νομική διάσταση των ισχυρισμών του Δημάρχου Ιάσμου, είναι προφανές ότι αυτοί διατυπώνονται υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων στον Δήμο Ιάσμου και κρύβουν πολιτική σκοπιμότητα, ενδομειονοτικού χαρακτήρα. Η Συνθήκη της Λωζάννης, δεν πρέπει να συγχέεται με την συγκεκριμένη συνταγματική πρόβλεψη, “καθώς με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος κατοχυρώνεται το δικαίωμα καθενός για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, εφόσον δεν προσβάλλονται τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.”

Το νόημα δε της συνταγματικής αυτής επιταγής εκτείνεται στην ελευθερία δράσης κάθε υποκειμένου, τόσο ως αμυντικό δικαίωμα, ως δηλαδή μία αξίωση της αποχής του Κράτους από παρεμβάσεις στην «ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας», όσο και ως ενεργητικό και συμμετοχικό δικαίωμα, ως μια θετική ελευθερία, με την έννοια «της συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου». Επιγραμματικά, πρόκειται για το «δικαίωμα του ατόμου να αποφασίζει για τον εαυτό του και να κάνει τις δικές του επιλογές, την δυνατότητα του καθενός να διαμορφώνει τη ζωή του όπως ο ίδιος επιθυμεί (βλ. Κων.Β. Πουρνάρα, Δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας – Δικαίωμα του ατόμου στο όνομά του – Διόρθωση ληξιαρχικής πράξης γέννησης ως προς το φύλο και ως προς το όνομα)

Το καθαρτήριο κάλεσμα του Κυρ. Μητσοτάκη στην Θράκη – Το Ουλάν Μπατόρ μονόδρομος για τον Μουράτ Ομέρογλου;

Οργανωμένη επίθεση κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού γιατί μίλησε με τα Ελληνόπουλα στα Πομακοχώρια

 

Αρθρογράφος