Ο Αστυνόμος Κώστας Χαρίτος στην Κομοτηνή….

13 Ιανουαρίου 201708:50

Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά την κρίση; Η απάντηση του αστυνόμου Κώστα Χαρίτου, του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, δεν είναι και πολύ αισιόδοξη.  Στο νέο του βιβλίο ο Πέτρος Μάρκαρης βάζει τον Κώστα Χαρίτο, ίσως τον πιο γνωστό και αγαπητό αστυνόμο της χώρας,  να αναζητήσει τις σκοτεινές διαδρομές του νέου βρώμικου χρήματος.

Ο Πέτρος Μάρκαρης, μετά την «Τριλογία της Κρίσεως» και το «Τίτλοι τέλους» που κατά κάποιο τρόπο επισφράγιζε την Τριλογία, ξαναβρίσκει τον Χαρίτο σε μια Αθήνα πολύ διαφορετική. Η χώρα έχει αποχαιρετίσει μια για πάντα τα Μνημόνια  κι ένα νέο κόμμα έχει έρθει στην εξουσία, ένα κόμμα που δεν περιλαμβάνει παλαιάς κοπής μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Η έξοδος από τα Μνημόνια βρίσκει τους Έλληνες ζαλισμένους κι  εξαντλημένους, αλλά επικρατεί αισιοδοξία. Η νέα κυβέρνηση «των 40άρηδων», ρίχνοντας το βάρος στις επενδύσεις και στην ιδιωτική οικονομία, καταφέρνει να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη. Και ξαφνικά, εκεί που επικρατούσε η απελπισία και η αγορά είχε «στεγνώσει», το χρήμα αρχίζει να ρέει άφθονο. Οι Έλληνες ξεπερνούν πολύ γρήγορα το πρώτο σοκ και επιστρέφουν στις παλιές καλές συνήθειες, με ταχύτητα μεγαλύτερη  από όση θα περίμενε ο αστυνόμος.

Ο Κώστας Χαρίτος δεν σταματά να σχολιάζει, με τον τόσο ιδιαίτερο τρόπο του, τα όσα συμβαίνουν γύρω του, καθώς διαπιστώνει ότι ουσιαστικά τίποτε δεν έχει αλλάξει, οι συμπολίτες του δεν φαίνεται να έχουν πάρει το μάθημά τους. Την ίδια στιγμή, η πάντα αγχωμένη  Αδριανή ανησυχεί ότι όλα θα πάνε τόσο στραβά που οι Έλληνες θα αρχίσουν να νοσταλγούν τα χρόνια της κρίσης. Ο φόνος ενός υψηλόβαθμου στελέχους του ΕΟΤ, ενός εφοπλιστή και ενός δημοσιογράφου θα κάνουν τον Χαρίτο να αρχίσει να ψάχνει, σε έναν σκοτεινό λαβύρινθο, τις μπερδεμένες διαδρομές που ακολουθεί το νέο χρήμα που κυλάει στη χώρα, επειδή υποψιάζεται ότι εκεί βρίσκονται κρυμμένες οι απαντήσεις.

Το «Offshore» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα στο οποίο μικρή σημασία έχει ποιος ακριβώς είναι ο δολοφόνος. Ο αστυνόμος Χαρίτος, που δεν ησυχάζει ποτέ και δεν πείθεται από τις ομολογίες των ανακρίσεων, εστιάζει την ερευνά του στα χρήματα. «Από πού έρχονται τα λεφτά;» αναρωτιέται.  Για τον Χαρίτο, το σύγχρονο έγκλημα είναι οικονομικό. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Μάρκαρης  σε παλαιότερη συνέντευξή του στη Μικέλα Χαρτουλάρη: «Οι σημερινοί εγκληματίες δεν είναι πιστολέρο. Κάθονται στα γραφεία τους με κοστούμια και τρώνε σε ακριβά εστιατόρια. Η γλώσσα που μιλούν δεν διαφοροποιείται σε τίποτα από εκείνη των νόμιμων επιχειρηματιών. Μόνο η δραστηριότητά τους είναι παράνομη. Αλλά και πάλι, τα όρια μεταξύ της νόμιμης και της παράνομης απόκτησης χρημάτων είναι ασαφή, αφού χρήματα που κερδίζονται παράνομα επενδύονται νόμιμα, οπότε η ανακύκλωση θολώνει τα νερά».

Ο πολύ αγαπητός στο αναγνωστικό κοινό συγγραφέας, πάντα πιστός στον ήρωά του, ίσως τον πιο γνωστό αστυνομικό ήρωα μετά τον περίφημο Μπέκα του Γιάννη Μαρή, γράφει για την Ελλάδα του σήμερα, στήνοντας, για άλλη μια φορά,  έναν μεγεθυντικό καθρέφτη μπροστά στην ελληνική κοινωνία για να καταδείξει όλα τα προβλήματα, τις παθογένειες και τα αδιέξοδα που ξεκινούν από τους ίδιους τους πολίτες. Ο αστυνόμος Χαρίτος είναι ο ήρωας που αγαπάμε γιατί έχει την τιμιότητα, την καθαρή ματιά και τον κοινό νου που τόσο πολύ μας έχουν λείψει.

Το βιβλίο θα  παρουσιασθεί στο Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο στις 20/1/2017

Αρθρογράφος