giannakidis mitarakis

Νότης Μηταράκης: Θέλουμε τις ΕΟΖ, αρκεί να μας το επιτρέψει η Κομισιόν

29 Αυγούστου 201216:16

giannakidis mitarakis«Σαφής μέσα στην ασάφειά του» υπήρξε στις δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης που πραγματοποιήθηκε το πρωί Τετάρτης στην Κομοτηνή.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που τέθηκαν στην συνάντηση ο κ. Μηταράκης δήλωσε: « Ευχαριστώ θερμά τον περιφερειάρχη για τον χρόνο που μου διέθεσε. Συζητήσαμε τις επενδυτικές προοπτικές της περιφέρειας σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για τον τόπο. Υπάρχουν πολλά θέματα που συζητάμε εδώ και δεκαετίες, πλέον όμως έχει φτάσει «ο κόμπος στο χτένι» και οφείλουμε να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα έργα. Συζητήσαμε πιθανές αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο, την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε άμεσα νέες θέσεις εργασίας στην ΠΑΜ-Θ αλλά και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις». Όταν ρωτήθηκε για το θέμα των οικονομικών ζωνών, ξεκαθάρισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση είναι υπέρ της δημιουργίας τους στην Ελλάδα υπό την αίρεση της συμφωνίας της ευρωπαϊκής επιτροπής. Οι ΕΟΖ, καταρχήν ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Εγώ προσωπικά αναφέρθηκα στις ΕΟΖ τον Ιούλιο του 2012 σε οικονομικό συνέδριο. Είναι ένα αίτημα το οποίο έφερε στην κυβέρνηση η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ΕΟΖ, απαιτούν ειδική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι διαφορετικά στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Δηλαδή, δίνουν στην χώρα ένα ειδικό πλεονέκτημα που πιθανότατα άλλες χώρες της Ε.Ε., να μην θέλουν αυτό να το έχουν. Εμείς ξεκινάμε μια διαβούλευση με την Ε.Ε., για να δούμε κατά πόσο θα μας δοθεί αυτή η ειδική άδεια για να δούμε κατά πόσο αυτές οι ζώνες θα είναι είτε γεωγραφικές είτε θεματικές, δηλαδή να αναφέρονται σε κλάδους της βιομηχανίας. Να ξεκαθαρίσω κάτι γιατί υπάρχει μεγάλη παραφιλολογία ότι οι ΕΟΖ σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν τα εργασιακά δικαιώματα για τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί. Είναι ζώνες οι οποίες αποτελούν μια νησίδα καλύτερου κράτους, με καλύτερη φορολογία, αλλά και απλούστερες διοικητικές διαδικασίες που επιταχύνουν την λειτουργία των επιχειρήσεων. Δεν έχει τεθεί θέμα χωροθέτησης τέτοιων ζωνών και δεν είναι κάτι που συζητήσαμε σήμερα με τον περιφερειάρχη».

Για το θέμα της επένδυσης του χρυσού στους νομούς Έβρου και Ροδόπης επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται το περιβαλλοντικό κόστος. «Η συγκεκριμένη επένδυση της Θράκης έχει εγκριθεί ήδη από την διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων. Αυτή την στιγμή έχουμε φθάσει στην φάση που κατατέθηκε η οριστική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι αν τα μεγάλα έργα πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος είναι έργα που πρέπει να προχωρήσουν. Περιμένουμε από τους ειδικούς να εκφράσουν συγκεκριμένες και εμπεριστατομένες απόψεις». Ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα αλλάξει ο αναπτυξιακός έτσι ώστε «να επιφέρουμε την αύξηση ταχύτητας εκταμίευσης, την αύξηση της διαφάνειας και την καλύτερη στόχευση του αναπτυξιακού νόμου στις σημερινές συνθήκες αγοράς, σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας».

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr