neolaia-syn

Σε κινητοποιήσεις για ανατροπή του νομοσχεδίου Διαμαντοπούλου καλεί η νεολαία Συνασπισμού

2 Σεπτεμβρίου 201120:12

neolaia-synΜε ραγδαίους ρυθμούς εξαπλώνεται το κύμα των φοιτητικών καταλήψεων στα ΑΕΙ της επικράτειας, έχοντας ήδη φτάσει τα 150 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Τη δυσαρέσκειά της απέναντι στο νέο νόμο πλαίσιο για την παιδεία εξέφρασε η νεολαία του Συνασπισμού Ροδόπης. Μέλη της νεολαίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου αναφέρθηκαν εκτός από το νέο νομοσχέδιο και για τις κινητοποιήσεις που έπονται και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης.

Σε μαζική αντίδραση καλούν τους φοιτητές τα μέλη της νεολαίας Συνασπισμού ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος Διαμαντοπούλου

Το μέλος της νεολαίας Συνασπισμού, Χρύσα Πάντου  αναφερόμενη στις εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της παιδείας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω της ψήφισης  του νόμου  για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που «συνιστά την πλήρη αποδιάρθρωση της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το τέλος του μαζικού και δημοκρατικού πανεπιστημίου».

Σύμφωνα με την ίδια «βασικός στόχος είναι το πανεπιστήμιο να εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς. Το πανεπιστήμιο να βγάζει τους ευέλικτους εργαζόμενους που θα μπορούν να πατήσουν σε τέτοιου είδους σχέσεις εργασίας που θα είναι ελαστικές, ευέλικτες και με χαμηλούς μισθούς. Μέσα από πρόγραμμα κατάρτισης και όχι ουσιαστικής επιμόρφωσης και με τα νέα προγράμματα σπουδών, όπως ορίζονται, δεν υπάρχει πλεον κριτική σκέψη από τους ίδιους τους σπουδαστές»

«Στην ουσία, η δυνατότητα για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται  προνόμιο των λίγων και όχι πλέον δικαίωμα των πολλών» τόνισε η Χρύσα Πάντου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το μαζικό πανεπιστήμιο πεθαίνει από την πλευρά της κυβέρνησης».

«Το τριετές πτυχίο, αυτό που όριζε η Μπολόνια που δε θα έχει  την ίδια αναγνώριση και με αποσπασματικές γνώσεις αλλά και το κυνήγι των πιστωτικών μονάδων γίνεται πλέον στόχος. Αυτό που κάνουν είναι να εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή τη γνώση για να έρθει η ιδιωτική πρωτοβουλία μέσα στα πανεπιστήμια, στη διοίκηση και στην οικονομική αυτοτέλεια του πανεπιστημίου για να ισοπεδωθεί στην ουσία αυτό που ονομάζεται μέχρι σήμερα δημόσιο πανεπιστήμιο. Ακριβώς επειδή η αγορά είναι ο στόχος του νομοσχεδίου και της μεταρρύθμισης το ζήτημα είναι να βρεθούν πόροι για το πανεπιστήμιο. Κι εκεί μπαίνουν και ο τράπεζες με τα φοιτητικά έστω και με άτοκα, όπως τα ονομάζουν , δάνεια και μπαίνει μια λογική που θέλει σήμερα τον φοιτητή να σκέφτεται ότι θα πρέπει να σπουδάσει παίρνοντας δάνειο το οποίο θα ξεπληρώσει όταν αρχίσει να εργάζεται» σημείωσε η Χρύσα Πάντου.  

Σχολιάζοντας την κατάργηση του ασύλου η ίδια υποστήριξε πως «η ύπαρξη του ασύλου είναι περιττή καθώς θα έθετε σε κίνδυνο την υλοποίηση της μεγάλης ιδέας από την πλευρά της κυβέρνησης για το νέο πανεπιστήμιο. Επειδή ακριβώς το άσυλο, το  φοιτητικό κίνημα είναι η εστία αντίστασης τόσα χρόνια και η ιστορία το επιβεβαιώνει , αυτό ακριβώς έρχονται να καταργήσουν. Να καταργήσουν τη συμμετοχή των φοιτητών και το άσυλο, το οποίο διαφύλασσε όχι μόνο την ακαδημαϊκή ελευθερία αλλά κάθε κοινωνικό αγώνα και κεκτημένο μέχρι σήμερα».

Ο λόγος στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και στις αγωνιστικές αποφάσεις που θα πάρουν στις γενικές συνελεύσεις.

Από την πλευρά του ο  Ξενοφών Ζημοζιώγας, μέλος της νεολαίας Συνασπισμού, τόνισε ότι  «αυτό που είδαμε να πραγματοποιείται με τη συμπαράταξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας ήταν το αναγκαίο στοιχείο που χρειαζόταν για να ολοκληρωθεί αυτή η μεταρρύθμιση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κι αυτό αποδεικνύει το πόσο κομβικής σημασίας είναι για τον ίδιο τον νεοφιλελευθερισμό αυτή η μετάλλαξη του πανεπιστημίου. Η μετάλλαξη, δηλαδή, του δημοκρατικού πανεπιστημίου που υπήρχε μέχρι σήμερα σ’ ένα πιο αυταρχικό με λιγότερη δημοκρατία όπου θα μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε κέντρο κατάρτισης όπου πλέον τα πτυχία κατακερματίζονται.

«Η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σκοπεύει να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία ώστε να κερδοφορήσουν ακόμα περισσότερο οι δυνάμεις των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου» σημείωσε, με τα δεκαπενταμελή Συμβούλια Διοίκησης στα πανεπιστήμια να αποτελούν την κερκόπορτα για τη δημιουργία του πανεπιστήμιου της αγοράς.

«Θα είμαστε στο δρόμο του αγώνα για να ανατρέψουμε αυτό το νομοσχέδιο κάτι που πηγαίνει χέρι-χέρι και με την ανατροπή της ίδιας της κυβέρνησης. Αυτός ο νόμος δε μπορεί να εφαρμοστεί. Είναι ένα νομοσχέδιο έκτρωμα, αυτό που χρειάζεται είναι η ανατροπή του και θέλουμε να φύγει αυτή η κυβέρνηση, η οποία δυο χρόνια τώρα έχει υποθηκεύσει το μέλλον ολόκληρων γενιών της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε ο Ξενοφών Ζημοζιώγας.  

Στην πόλη της Κομοτηνής έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων, με την πρώτη συνέλευση στην Κομοτηνή να είναι αυτή της Νομικής Σχολής που πραγματοποιείται σήμερα, τρεις σχολές (Ιστορία-Εθνολογία, Πολιτικών Επιστημών, Φιλολογία) ακολουθούν τη Δευτέρα ενώ την Τετάρτη συνέλευση έχει το τμήμα ΔΟΣΑ του Δ.Π.Θ.

Όπως σημείωσε ο Ξενοφών Ζημοζιώγας «μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και γενικές συνελεύσεις έχουν κλείσει τμήματα και προχωρούν σε συντονισμό πραγματοποίησης καταλήψεων σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και σε επαρχιακές πόλεις. Στην Κομοτηνή πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις ώστε να παρθούν αγωνιστικά πλαίσια στοχεύοντας στις καταλήψεις έτσι ώστε να κλιμακώσουμε τον αγώνα πανελλαδικά. Με αυτόν τον τρόπο θα οργανώσουμε τη δράση μας ενόψει της μεγάλης κινητοποίησης που αναμένεται να γίνει στη ΔΕΘ που είναι ορόσημο όπου θα βρεθεί και ο πρωθυπουργός αλλά κι ενόψει του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου την επόμενη Πέμπτη».  

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr