Να μην θυσιασθούν οι ειδικές θεραπείες στο βωμό των μνημονίων!

2 Ιουλίου 201721:46

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Επανερχόμαστε, εν μέσω θέρους, στο ζήτημα των «ειδικών θεραπειών» και τις θεραπευτικές ανάγκες των ατόμων που χρήζουν «ειδικής αγωγής»!

Να επισημάνουμε ότι  ο όρος «ειδική αγωγή» περιγράφει τις ειδικές θεραπείες που απευθύνονται κυρίως, αλλά όχι μόνο, σε παιδιά και εφήβους –συχνά και στους γονείς τους– που παρουσιάζουν γλωσσική διαταραχή, μαθησιακή δυσκολία, νοητική υστέρηση, αισθητηριακή διαταραχή (βαρηκοΐα-κώφωση, μειωμένη όραση), ψυχική διαταραχή και κινητική δυσκολία. Εκτιμάται ότι αφορούν το 10% του προσχολικού και το 7% του σχολικού πληθυσμού (δηλαδή περισσότερα από 100.000 παιδιά).

Η πολιτική της κυβέρνησης , των αρμοδίων υπουργείων , άρα και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι δέσμιες των προαπαιτουμένων που έχουν υπογραφεί στα μνημόνια!

Συνολικά 113 είναι τα “προαπαιτούμενα” μέτρα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση, δεσμεύτηκε να εφαρμόσει στους επόμενους 14 μήνες  όπως τα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ελληνικές αρχές  καλούνται να  μειώσουν κατά το ήμισυ (125 εκατομμύρια ευρώ) την υπέρβαση στη δαπάνη “λοιπό υλικό” στον ΕΟΠΥΥ στον κωδικό για “λοιπές παροχές ασθένειας” και τα υπόλοιπα 125 εκατομμύρια εντός του 2019.

Καθώς τα “προαπαιτούμενα” συνοδεύονται από χρονικό προσδιορισμό, όπως θα διαβάσετε παρακάτω αναφέρονται ομαδοποιημένα ανάλογα την χρονική στιγμή που η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να τα υλοποιήσει.

Ιούνιος 2017

  1. Εξορθολογισμός δαπανών υγείας: Σχέδιο αναδιάρθρωσης ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ιατρική για να ενισχυθεί η εκπαίδευση στον χώρο της γενικής ιατρικής.
  2. Δημόσια διοίκηση: Επιδόματα: Ευθυγράμμιση των επιδομάτων για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
  3. Υγεία: Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης: Συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης της Τεχνολογίας στην Υγεία με στόχο τη λειτουργία σχετικού Κέντρου Αξιολόγησης από τον Ιούλιο του 2018.

Αύγουστος 2017

  1. Υγεία: Εφαρμογή του clawback: συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (50% μέσα στον Αύγουστο 2017).

Νοέμβριος 2017

  1. Υγεία (Εφαρμογή του clawback): Συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Νοέμβριο).
  2. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο.
  3. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση αναπηρικών επιδομάτων – νέα νομοθεσία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης των αναπηρικών επιδομάτων.

Α’ τρίμηνο 2018

  1. Υγειονομική περίθαλψη: Εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρέχει πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, εισάγοντας την υποχρεωτική εγγραφή του ασθενούς σε οικογενειακό γιατρό, έως την 1η Ιανουαρίου 2018.
  2. Κοινωνική ασφάλιση: Εναρμόνιση των κανόνων για τα επιδόματα αναπηρίας και κοινωνικής μέριμνας σύμφωνα και με τη μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας έως τον Ιούνιο του 2018.
  3. Κοινωνική ασφάλιση: Τον Μάιο του 2018 θα αναθεωρηθούν οι κανόνες παροχών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016.
  4. Κοινωνική ασφάλιση: Αναθεώρηση των παροχών αναπηρίας, με το νέο πλαίσιο να εφαρμόζεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2018

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το θρίλερ των αρχών του έτους , όταν  χιλιάδες γονείς και παιδιά είδαν να απειλούνται οι θεραπείες τους, κάποιες μάλιστα διεκόπησαν, λόγω της επαπειλούμενης διακοπής συνεργασίας ΕΟΠΥΥ με τους θεραπευτές της ειδικής αγωγής!

Η καλοκαιρινή ραστώνη, οι διακοπές των σχολείων και η χαλαρότητα που επικρατεί σε συντεχνίες αλλά και ομάδες  γονέων, θεωρήθηκε καλό timing από κάποιους για να επαναφέρουν το σχέδιο του ΕΟΠΥΥ χωρίς μάλιστα να έχουμε δει και το πόρισμα της περίφημης επιτροπής σοφών για την ειδική αγωγή.

Φαίνεται, όμως , ότι έχουν μπερδέψει στην κυβέρνηση την ειδική εκπαίδευση με τις θεραπείες της ειδικής αγωγής, οι οποίες ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ούτε το καλοκαίρι, κι επόμενο είναι οι γονείς  και οι κηδεμόνες των ατόμων που χρήζουν ειδικής αγωγής ΝΑ ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΝ.

Εν όψει της επικείμενης αναμόχλευσης του όλου θέματος βρισκόμαστε σε αναμονή και σε επαγρύπνηση!

Αρθρογράφος