“Μουσουλμανικά Μνημεία της Θράκης”: Ένα δυσεύρετο βιβλίο…

2 Σεπτεμβρίου 201709:30

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, όπου δυνάμεις αποδόμησης, αναθεώρησης και ανασύνθεσης προσπαθούν να “ξαναγράψουν” με ιδιοτέλεια και υστεροβουλία την ιστορία με μισαλλόδοξη και φανατισμένη γραφίδα, είναι χρήσιμο να αναζητούμε το αντίδοτο της νηφαλιότητας και της ιστορικής αλήθειας.

Η Ελλάδα, βρίσκεται αντιμέτωπη με το “φαινόμενο του μετα-ισλαμισμού και τις ακραίες εκφράσεις του” αλλά και του ” πολιτικού Ισλάμ”του ισλαμοσυντηρητικού τουρκικού καθεστώτος το οποίο προσπάθει να εξάγει το καθεστώς της Τουρκίας του κ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μία από τις πάγιες τακτικές της γείτονος είναι να εγκαλείται η Χώρα μας για (φαντασιακή) καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών των Ελλήνων Μουσουλμάνων της Θράκης αλλά και την πλημμελή μέριμνα για την πολιτιστική κληρονομιά του Θρακικού Ισλάμ.

Προσφάτως, μου “αποκαλύφθηκε” μία μοναδική και  ιδιαίτερα αξιόλογη τρίγλωσση έκδοση (ελληνικά – αγγλικά – αραβικά) με τίτλο: “Μουσουλμανικά Τεμένη της Θράκης” (2009)  την οποία επιμελήθηκαν οι μουφτείες Κομοτηνής, Ξάνθης και Έβρου και η οποία αποτελεί μία εξαίρετη καταγραγή της μουσουλμανικής θρησκευτικοκοινωνικής ζωής στη Θράκη. 

Στο πανέμορφο αυτό βιβλίο παρουσιάζονται όλα τα τεμένη της Θράκης ανά νομό (Ροδόπης-Ξάνθης-Έβρου). Δίνονται πολύτιμα εισαγωγικά στοιχεία για την αρχιτεκτονική των ισλαμικών μνημείων, και το θεσμό της μουφτείας στην Ελλάδα από το 1920 μέχρι σήμερα.

Το φωτογραφικό υλικό είναι ιδιαίτερα πλούσιο και αναδεικνύει σπάνια αρχιτεκτονικά μνημεία της Θράκης.

Στο βιβλίο αυτό, που ετοιμάστηκε πριν μερικά χρόνια με μεγάλη επιμέλεια από ομάδα νέων μουσουλμάνων υποστηρικτών του τοπικού θρακικού Ισλάμ με τη βοήθεια διακεκριμένων θεολόγων των τριών μουφτειών, συγκεντρώνονται φωτογραφίες της μεγάλης πλειονότητας των τεμενών και άλλων ισλαμικών μνημείων της ελληνικής Θράκης, που πιστοποιούν την μουσουλμανική παρουσία και την ειρηνική και εποικοδομητική συμβίωση των χριστιανών και μουσουλμάνων της περιοχής.

Αυτό το λεύκωμα-μαρτυρία θα έπρεπε να βρίσκεται παντού, να διανέμεται, να πωλείται, να προσφέρεται ως δώρο σε κάθε επισκέπτη της ΠΑΜΘ, να προβάλλεται διαρκώς από όλα τα μέσα ενημέρωσης και να ανατυπώνεται σε χιλιάδες αντίτυπα.

Δυστυχώς, εκατοντάδες αντίτυπα του βιβλίου αυτού βρίσκονται αναξιοποίητα καταχωνιασμένα στα υπόγεια των μουφτειών.

Παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το λεύκωμα!

Αρθρογράφος