Μειώσεις μισθών 15%-30% στον ιδιωτικό τομέα

13 Μαΐου 201308:00

Μείωση των μισθών 10%-30% -έως του ορίου των 586 ευρώ- και σταθεροποίησή τους στα νέα χαμηλότερα επίπεδα για μία επταετία βλέπουν παράγοντες της αγοράς μετά την εκπνοή της μετενέργειας στις 14 Μαΐου, που θα πλήξει όσους αμείβονται βάσει τόσο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όσο δεκάδων άλλων κλαδικών συμβάσεων.

Ως πρώτο βήμα, οι εργοδότες είναι αποφασισμένοι να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει το μνημόνιο να καταργήσουν το επίδομα γάμου (10% επί του μισθού).

Ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι μετά τον Μάιο περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι (67% των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα) που δεν θα καλύπτονται πια από συλλογικές συμβάσεις θα γίνουν έρμαια των ατομικών συμβάσεων, έχοντας ως μοναδικό δίχτυ ασφαλείας τον κατώτατο μισθό.

Τι θα χάσουν όσοι αμείβονται με τα κατώτατα όρια

Η ΓΣΕΕ καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια να βρει νομική φόρμουλα ώστε να διασωθεί το επίδομα γάμου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι έγγαμοι που αμείβονται με τα κατώτατα όρια μετά τις 14 Μαΐου θα χάσουν το επίδομα, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια 58,6 ευρώ τον μήνα.

Πρόθεση των κοινωνικών εταίρων -ο ΣΕΒ ενδέχεται να διαχωρίσει τη θέση του- είναι να υπογράψουν σύμβαση για τη διατήρηση των θεσμικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στην οποία θα συμπεριλάβουν το επίδομα γάμου με το νομικό επιχείρημα ότι το Σύνταγμα θέτει υπό την προστασία του κράτους την οικογένεια.

Θα συμπεριληφθούν επίσης και άλλα θεσμικά δικαιώματα που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα, όπως άδειες γάμου και λοχείας και μέτρα για την προστασία της μητρότητας. Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουν νομικοί κύκλοι στη διάταξη για την επεκτασιμότητα, σύμβαση κοινωνικών εταίρων που αφορά μη οικονομικούς όρους εφαρμόζεται υποχρεωτικά και στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη εργοδοτικών φορέων.

Αντίθετα, άλλοι υποστηρίζουν ότι το επίδομα γάμου, αν και θεσμικό, παράγει οικονομικό αποτέλεσμα οπότε, σύμφωνα με το μνημόνιο, απαγορεύεται η καταβολή του στις επιχειρήσεις που δεν έχουν εκπροσωπηθεί στη διαπραγμάτευση. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι εργοδότες απέφυγαν να δεσμευτούν για οποιαδήποτε μισθολογική βελτίωση, ανησυχώντας ότι τα μέλη τους θα αρχίσουν να φυλλορροούν για να μην υποχρεωθούν να καταβάλουν τα συμφωνηθέντα. Η ΓΣΕΕ, βλέποντας το τέλος των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα -κάτι που επιθυμούσε εξαρχής ο Ολι Ρεν-, θα ζητήσει τη στήριξη τόσο της τρικομματικής κυβέρνησης όσο και των άλλων κομμάτων προκειμένου να διασωθεί τουλάχιστον το επίδομα γάμου.

Τι θα χάσουν όσοι αμείβονται με κλαδικούς μισθούς

Μετά τις 14 Μαΐου εκπνέει η μετενέργεια για 42 κλαδικές συμβάσεις. Πολυπληθείς κλάδοι εργαζομένων, όπως εκείνοι στη χημική βιομηχανία, στα πετρελαιοειδή, στα ζαχαρώδη προϊόντα, στα εστιατόρια, στην ποτοποιία, στα τυποποιημένα τρόφιμα, στις εταιρίες αναψυκτικών, στα ασφαλιστικά πρακτορεία, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες απορρυπαντικών, παστερίωσης γάλακτος και αρτοποιίας, στην καπνοβιομηχανία, στα καταστήματα πώλησης κρέατος, οι γεωπόνοι, οι χημικοί, οι τεχνικοί επιχειρήσεων και οι ηλεκτροτεχνίτες, θα βρεθούν σε λίγες μέρες με την πλάτη στον τοίχο, αφού όλες οι προσπάθειες να υπογράψουν συμβάσεις ακόμα και με μειώσεις κατέληξαν σε ναυάγιο.

Οσοι αμείβονται με κλαδικούς μισθούς, εκτός από το επίδομα γάμου, θα χάσουν σταδιακά -εξαρτάται από την απόφαση του εργοδότη- όλα τα έξτρα επιδόματα, όπως γραφείου, υπολογιστή, ταμείου, διαχειριστικών λαθών, ισολογισμού, ξένης γλώσσας, εποχιακό κ.λπ.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, διατηρούνται μόνο -όπου υπάρχουν- τα εξής τέσσερα επιδόματα: ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας.

Χωρίς την υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας, εναλλακτικά οι εργοδότες μπορούν να προτείνουν την υπογραφή νέων επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών έως τα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Το μόνο -προς τα κάτω- όριο αμοιβών που υφίσταται πλέον είναι οι κατώτατοι μισθοί, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί στα 586 ευρώ και στα 510,95 ευρώ για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
«Στον κλάδο του επισιτισμού, σε εστιατόρια και καφετέριες, οι περικοπές των επιδομάτων έχουν αρχίσει αυθαίρετα πριν από τα μνημόνια. Εχουμε ποτάμια απολυμένων και μαύρη εργασία που αγγίζει το 40%-50%. Κανείς δεν αμείβεται πια με μισθό πάνω από 586 ευρώ. Τώρα, βάσει μνημονίου, θα είναι νόμιμο να μην καταβάλλουν τα επιδόματα», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού κ. Παναγιώτης Προύντζος.

της Μαίρης Λαμπαδίτη, από το newmoney.gr 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr