Οι Μικροί Ήρωες του 2017

28 Οκτωβρίου 201706:57

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

“Εγώ, ο Γιώργος Θαλάσσης, ορκίζομαι να αφιερώσω τη ζωή μου στην υπηρεσία της πατρίδος μου! Ορκίζομαι να κάνω ό,τι μπορέσω για να προστατεύσω τους συμπατριώτες μου από τους απάνθρωπους τυράννους, ορκίζομαι να πολεμήσω εναντίον των βαρβάρων επιδρομέων, ώσπου να δω την Ελλάδα ελεύθερη και ευτυχισμένη!”

Κάπως έτσι ξεκίνησε η αντισυμβατική μύησή μου στον κόσμο των ενηλίκων που αντιλαμβάνονται αλλοιώς την ιστορική αφήγηση… Πίσω από τη μυρωδιά της ναφθαλίνης των χειμωνιάτικων και την πρώτη ηρωϊκή σχολική αργία, κάτω από τα βιβλία κρυβόταν ο Γιώργος Θαλάσσης, η Κατερίνα και ο Σπίθας: Η Ελλάδα που θέλαμε και η Ελλάδα που είχαμε γύρω μας!

Ο Μικρός Ήρως ήταν το εβδομαδιαίο ανάγνωσμα που συνέγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς και διάνθισε με σκίτσα του ο Βύρων Απτόσογλου για μία ολόκληρη 16ετία, από το 1953 έως το 1968 όταν και διακόπηκε για λόγους που είχαν άμεση σχέση με την επιβολή λογοκρισίας που εφάρμοσε το τότε δικτατορικό καθεστώς. Ο “Μικρός Ήρως” επανεκδόθηκε αρκετές φορές, είτε υπό μορφή κόμικς πλήρους εικονογράφησης (1968-71), είτε υπό μορφή κειμένου με εικόνες (1975), είτε υπό μορφή συλλεκτικών τόμων (1986).

Κάπου εκεί η δική μου γενιά, στη δεκαετία του  ’80 έμαθε  για τις περιπέτειες τριών ηρωϊκών Ελληνόπουλων κατά τη διάρκεια της κατοχής και του αγώνα τους απέναντι σε Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες σε μία προσπάθεια του δημιουργού του να αμβλύνει μέσω αυτού τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου σπαραγμού που είχαν μόλις προηγηθεί.

Με τη χρήση λιτής και κατανοητής γλώσσας , χωρίς περίτεχνες λογοτεχνικές εκφράσεις και με την αποφυγή διχαστικών αναφορών, επιτυγχανόταν η  ανάδειξη αισθήματος πατριωτικής υπερηφάνειας και ομόνοιας, κάτι που είχε τόσο ανάγκη η δική μας γενιά!

 Ο Γιώργος Θαλάσσης(Πρότυπο ευρυμάθειας, πρότυπο ιπποτικότητας), η Κατερίνα (Αντρικές αρετές σε εύθραυστο γυναικείο κορμί ) και ο Νίκος Κατσανίκος – ΣΠΙΘΑΣ (ολόκληρος μια μεγάλη γενναία καρδιά μικρού παιδιού ) ήταν οι ήρωες της διπλανής πόρτας, της διπλανής γειτονιάς που πολεμούσαν τον εχθρό εκεί που συχνάζαμε κι εμείς τα Σαββατοκύριακα: Κουκάκι , Καλλιθέα , Κυψέλη , Παγκράτι , Καισαριανή… Κάπως έτσι μάθαμε και τον υπόλοιπο κόσμο αφού πενήντα δύο χώρες και περιοχές του κόσμου γνώρισαν οι αναγνώστες του Μικρού Ήρωα συνοδεύοντας νοερά τον ήρωά τους στις αποστολές του. Περισσότερες αποστολές εκτέλεσε στη Νέα Υόρκη (41), στο Κάιρο 33 και από 29 στο Λονδίνο και στο Βερολίνο.

Αν κάτι μου έμεινε από αυτά τα εναλλακτικά μαθήματα ιστορίας, ήταν η άρνηση που επεδείκνυε η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑ να διαπραγματευθεί για τα αυτονόητα υπέρτατα αγαθά!

Τώρα , οι δικοί μου μικροί ήρωες, έχουν αποσυρθεί και προσπαθούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να πληρώσουν τις δόσεις τους, να διαφυλάξουν ότι μπορούν..

Την θέση τους ίσως πάρουν κάποια άλλοι μικροί ήρωες που θα εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν παιδιά στον κόσμο των μεγάλων… Μόνο που τώρα αυτοί οι μεγάλοι δεν είναι οι Γερμανοί, οι Βούλγαροι ή οι Γιαπωνέζοι αλλά και όλοι εκείνοι που απειλούν τον «ελεύθερο κόσμο» μας. Και ίσως μόνον τα εγγόνια του Γιώργου Θαλάσση μπορούν να τα καταφέρουν να μας ελευθερώσουν, ενώνοντας την αρετή με την δύναμη της Γαλανόλευκης! .

Χρόνια Πολλά!!!

Αρθρογράφος