Μια πρώτη γεύση από την επίσκεψη των FuoriVia στην περιοχή μας.

3 Αυγούστου 201809:53

Στο πλαίσιο του “Egnatia Project” του πολιτιστικού φορέα “Fuorivia” από την Ιταλία, εθελοντές φοιτητές και καθηγητές περπατούν τα τελευταία χρόνια στη διαδρομή της αρχαίας Εγνατία Οδού, καταγράφοντας στοιχεία και δεδομένα αναφορικά με την Εγνατία Οδό. Το φετινό καλοκαίρι θα διασχίσουν το τμήμα της Εγνατία από την Καβάλα έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ βρέθηκαν στην Κομοτηνή στις 2 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα στις 2-8-2018, περιέλαβε πρώτα ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής (Βυζαντινό Κάστρο, Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αρχαιολογικό Μουσειο) κι έπειτα ημερίδα η οποια, υπό την αιγίδα του Δήμου Κομοτηνής, διενεργήθηκε στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής, με θέμα την Αρχαία Εγνατία Οδό από αρχαιολογικής, γεωστρατηγικής απόψεως κι ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξη, μέσω της δημιουργίας ενος βιώσιμου τουρισμού, που στηριζεται σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που αναδεικνύει την πολιτιστική, φυσική κληρονομιά και την παραδοση της περιοχης μας.

Στο πλαίσιο της παραμονής τους στην Κομοτηνή, ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης διοργανώνουν επίσκεψη στον ιστορικό πυρήνα της πόλης και το Μουσείο Κομοτηνής, καθώς και ημερίδα στο Πολυλειτουργικό του Δήμου Κομοτηνής.

Το Fuorivia Egnatia είναι ένα «περιοδεύον σεμινάριο» που διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος FuoriVia σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας, ένα από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια παγκοσμίως, το οποίο διακρίνεται διεθνώς, μεταξύ άλλων, στις επιστήμες της αρχιτεκτονικής, του πολεοδομικού σχεδιασμού και των εικαστικών τεχνών (www.iuav.it). Το σεμινάριο πραγματοποιείται κατά μήκος της Εγνατία Οδού, του πρώτου δρόμου που κατασκευάστηκε εκτός της Ιταλικής Χερσονήσου κατά την επέκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέσω της αρχαίας Ιλλυρίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Η Εγνατία Οδός άρχισε να κατασκευάζεται το 146 π.Χ. από τον ρωμαίο ανθύπατο Γάϊο Εγνάτιο (από τον οποίο πήρε το όνομα της) ως επέκταση της Via Appia Traiana, ενός αρχαίου δρόμου που συνέδεε τη Ρώμη και την Capua με το Μπρίντιζι κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής, που είχε ως σκοπό τη δημιουργία πρόσβασης στη βαλκανική χερσόνησο. Η Εγνατία Οδός συνέδεε την Απολλωνία, (σημερινή Αυλώνα/Vlore) ή εναλλακτικά το Δυρράχιο (Durres) της Αλβανίας με το Βυζάντιο, την μετέπειτα Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα εξυπηρετούσε και τη χερσαία σύνδεση της Αδριατικής με το Αιγαίο Πέλαγος και μέσω κάθετων συνδέσεων με τη βαλκανική ενδοχώρα.

Τα μέλη της FuoriVia πεζοπορούν στα ίχνη των αρχαίων ρωμαϊκών δρόμων από το έτος 2000. Από το 2015 πεζοπορούν στα ίχνη της αρχαίας οδού Εγνάτια, ακολουθώντας, κατά το δυνατόν, την αρχική διαδρομή με σκοπό την “αναγέννησή” της μέσω της ανάπτυξης μιας ιστορικής και πολιτιστικής πορείας που θα συνδέσει την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, περνώντας από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, την Ελλάδα και την Τουρκία. Η εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων για τη βελτίωση της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς μαζί με τη διατήρηση του τοπικού περιβάλλοντος και του τοπίου είναι, κατά τη FuoriVia το κλειδί για την επιτυχή ανάπτυξη μιας βιώσιμης οικονομίας για τις τοπικές κοινωνίες

Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2015 στο Δυρράχιο και θα ολοκληρωθεί το 2019 στην Κωνσταντινούπολη. Το έργο βασίζεται στην καταγραφή της πλήρους πρωτότυπης διαδρομής της Εγνατίας Οδού (μήκους 1.100 χλμ.), που χωρίστηκε σε πέντε φάσεις, η καθεμία 15 ημερών για 5 χρόνια.

Δυρράχιο – Μοναστήρι (Bitola-FYROM) (2015)
Bitola – Θεσσαλονίκη (2016)
Θεσσαλονίκη-Φίλιπποι Καβάλας (2017)
Φίλιππου Καβάλας – Κήποι Έβρου (2018)
Κήποι (Κύψελα/Ipsala)- Κωνσταντινούπολη (2019

Αρθρογράφος