Με λαμπρότητα τίμησε η Κορώνη Μεσσηνίας την Πολιούχο της, Παναγία Ελεήστρια

18 Απριλίου 201511:00

Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και παρουσία πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία και ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας.

Ακολούθησε τρισάγιο προ των προτομών του εθνομάρτυρα επισκόπου Κορώνης Γρηγορίου Μπίστη και του αείμνηστου μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου Δασκαλάκη.

Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παρέστησαν ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, οι αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλειφέρη και Περικλής Μαντάς, οι πρώην βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Σαμπαζιώτης κ.α.

ην Προστάτιδ11162355_965324480167525_769749128362317354_nά της, Παναγιά Ελεήστρια γιόρτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια σήμερα το πρωί η πόλη της Κορώνης. Η παμμεσσηνιακή εορτή ξεκίνησε με τη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ελεηστρίας, στην Κορώνη, πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου.

Όπως είθισται κάθε Παρασκευή της Διακαινησίμου, σύσσωμη η κοινωνία της Κορώνης, αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής, ακολούθησαν τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Ελεήστριας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, υπό τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πύλου-Νέστορος, των Τοπικών Αρχών, των επισήμων και του Κλήρου.

Η Εικόνα της Ελεήστριας βρέθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1897, ύστερα από συνεχείς εμφανίσεις της Παναγίας σε μία γυναίκα του χωριού. Στο βραχώδη τόπο όπου βρέθηκε η Εικόνα, ανακαλύφθηκαν και άλλες δύο, αυτή του Εσταυρωμένου και του Ευαγγελιστή Λουκά.

Εικάζεται ότι κάποιος καλόγερος ή ιερωμένος, προκειμένου να τις σώσει από κάποιον ιερόσυλο, τις τύλιξε σε ένα πετραχήλι και τις έκρυψε. Οι Εικόνες ήταν γλυπτές, σαν αγαλματίδια. Η σύνθεση και των τριών αποτελούν τη σημερινή εικόνα της Ελεήστριας. Όσο αφορά τη χρονολογία κατασκευής, σύμφωνα με τον Ολλανδό Αρχαιολόγο Πέρσσον, ανήκουν στον 5-6 αιώνα μ.Χ., ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως κατατάσσονται στην μεταβυζαντινή εποχή. Ο ναός της Παναγίας Ελεήστριας χτίστηκε το 1900 στο σημείο, όπου βρέθηκαν οι εικόνες.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος ανέφερε: «Με την ευκαιρία της σημερινής εορτής της Προστάτιδός μας, Παναγιάς Ελεήστριας, θα ήθελα να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά σε όσους σήμερα έχουν την ονομαστική τους εορτή, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα υπάρχει ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς για μια ακόμη χρονιά, πλήθος κόσμου προσήλθε στον Ιερό Ναό, για να προσκυνήσει την Ιερή Εικόνα της Μεγαλόχαρης και να ακολουθήσει τη λιτάνευσή της. Εύχομαι όλοι μας να φωτιστούμε από τις οδηγίες της Εκκλησίας, ώστε να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, ειδικά στις μέρες μας, όπου οι διοικούντες της χώρας μας πρέπει να διαλέξουν το σωστό δρόμο, της ανάπτυξης και της λύτρωσης για την Ελλάδα. Για να κερδίσει ο ελληνικός λαός ένα καλύτερο αύριο, έχει ανάγκη την ενότητα, γι’ αυτό πρέπει να έχουμε όλοι κοινή πορεία.».

Στην εορτή παρέστησαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης, οι Αντιπεριφερειάρχες, κ. Ελένη Αλειφέρη και κ. Περικλής Μαντάς, ο τέως Υπουργός κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο τέως Βουλευτής κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Παναγιώτης Αλευράς και κ. Κωνσταντίνα Μπούζα, οι Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί σύμβουλοι Πύλου-Νέστορος, ο Πολιτευτής κ. Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτριος Μανιατάκης και η σύζυγός του κ. Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, ο Λιμενάρχης Καλαμάτας Πλοίαρχος Λ.Σ κ. Παναγιώτης Μποτίνης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Μεσσηνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης και πλήθος κόσμου.

22. ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΗΣΤΡΙΑ ΚΟΡΩΝΗΣ (1)

Στο νοτιοδυτικό άκρο του Ενετικού Κάστρου της Ιστορικής Κωμοπόλεως Κορώνης, του Δήμου Κορώνης και με θέα την απέραντη γαλάζια είσοδο του Μεσσηνιακού κόλπου στα δυτικά από το ακρωτήρι του Ακρίτα και τη νησίδα Βενέτικο και στα ανατολικά από τον πανύψηλο ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, ευρίσκεται το Προσκύνημα της Παναγίας της Ελεήστριας σε ιερό τόπο και εντός μαγευτικού πευκόφυτου αλσυλίου. Ο πανέμορφος πέτρινος Ναός του Προσκυνήματος, αφιερω­μένος στην Υπεραγία Θεοτόκο και τον Τίμιο Σταυρό, πανηγυρίζει την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής και την 22α Ιανουαρίου, επέτειο της ευρέσεως της θαυματουργού Εικόνος της”Παναγίας Ἐλεηστρίας”.

Η Εικόνα της Παναγίας ευρέθη με θαυμαστό τρόπο το έτος 1897 ύστερα από συνεχή οράματα της ευσεβέστατης Κορωναίας γερόντισσας Μαρίας Γ. Σταθάκη, κατά τα οποία παρουσιαζόταν στον ύπνο της η ιδία η Θεοτόκος και την προέτρεπε με τα εξής λόγια: “Να εἴπης εις τους συμπολίτας σου να έλθωσι να κάμωσιν ανασκαφήν εις το μέρος  τούτο και θα εύρωσι τρείς μικράς εικόνας εντός σχισμής ογκολίθων εις το μέρος της ευρέσεως νσ κτίσωσι ναόν. Τα θεμέλια του ναού να τα κτίσωσιν εις τον τοίχον τούτον, τον οποίον διεφύλαξα ανεπηρέαστον εκ των σεισμών, των πολέμων και των θεομηνιών”.

Παρά τον αρχικό φόβο της γερόντισσας και τη δυσπιστία των Κορωναίων, τελικά στις 21, 22 και 23 Ιανουαρίου 1897 βρέθηκαν κατά σειρά, οι τρείς μικρές εικόνες του Εσταυρωμένου, της Θεοτόκου και πιθανώτατα του Ευαγγελιστή Λουκά (λόγω της ζωγραφικής του σχέσεως με τη Μητέρα του Θεού),”υπό τύπον μικρών αγαλμάτων”. Μάλιστα στη δεκαετία του 1950 ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης (+) τοποθέτησε σε αργυροεπένδυτη κορνίζα τις παραστάσεις του Εσταυρωμένου και της Παναγίας και σε ξεχωριστό πλαίσιο αυτής, του Ευαγγελιστή Λουκά.

Τα Εγκαίνια του Ναού έγιναν με την πάνδημη συμμετοχή των Κορωναίων και των κατοίκων της γύρω περιοχής, την 26η Δεκεμβρίου 1900 από τον Μητροπολίτη πρώην Νικοπόλεως και Πρεβέζης Γαβριήλ Ιατρουδάκη, ο οποίος καταγόταν από τη Λέρο και ταξίδευσε από την Αθήνα για το λόγο αυτό.

Σήμερα το Προσκύνημα της Ελεήστριας αναβαθμίζεται σταδιακά, χάρι στην αγάπη και το ενδιαφέρον του Μητροπολίτου Μεσση­νίας Χρυσοστόμου Σαββάτου.fake watches uk Το πρώτο που έκανε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ήταν η σύνταξη Κανονισμού λειτουργίας, διοικήσεως και διαχειρίσεως του ως άνω προσκυνήματος, εγκριθέντος στη συνέχεια από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι βάσει του ανωτέρω κανονι­σμού, μέρος των εσόδων του Ιερού προσκυνήματος θα διατίθεται για την ενίσχυση του Ταμείου Αρωγής των εκ Μεσσηνίας καταγομένων από­ρων φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πλούσιο φωτορεπορτάζ στο eleftheriaonline.gr

Αρθρογράφος