Κυρ. Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

6 Ιουνίου 202422:10

Η Ελλάδα εξελέγη Μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26 συγκεντρώνοντας 182 ψήφους από τις συνολικά 188 χώρες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.

Κυρ. Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

«Είμαστε υπερήφανοι για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία» την εκλογή της Ελλάδας Στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ανέφερε: «Είναι μια εθνική επιτυχία που αναγνωρίζει τον ρόλο της πατρίδας μας ως δύναμης σταθερότητας, με πίστη σε αρχές και αξίες, όπως η Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο.»

Γ. Γεραπετρίτης: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα»

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της χώρας μας στον κόσμο. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε την χώρα μας. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Αυτό δείχνει το σημαντικό κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

Μαζί με την Ελλάδα έλαβαν έδρες στο Σ.Α. η Δανία το Πακιστάν, ο Παναμάς και η Σομαλία για διετή θητεία. Τα πέντε μέλη του συμβουλίου που εξελέγησαν θα ξεκινήσουν τη θητεία τους την 1η Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας εκείνα των οποίων η διετής θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου – Μοζαμβίκη, Ιαπωνία, Εκουαδόρ, Μάλτα και Ελβετία.

Και οι πέντε χώρες έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας – το Πακιστάν επτά φορές, ο Παναμάς πέντε φορές, η Δανία τέσσερις φορές, η Ελλάδα δύο φορές και η Σομαλία μία φορά.

ΥΠΕΞ: «Θα εργαστούμε μαζί με τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ για να ενισχύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια»

«Θα εργαστούμε μαζί με τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ για να ενισχύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια και να διασφαλίσουμε ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αναδυόμενες προκλήσεις», αναφέρει σε ανάρτησή του στο “Χ” το ΥΠΕΞ, όπου ενηημερώνει ότι η Ελλάδα εξελέγη σήμερα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26.

ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η εκλογή της Ελλάδας, ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της

«Για διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατιας Κατερίνα με αφορμή την εκλογή της χώρας μας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα στη δήλωσή της η κυρια Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ».

Τι είναι μη εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου ασφαλείας

Μαζί με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπάρχουν και 10 ακόμα μη μόνιμα μέλη, που εναλλάσσονται σε γεωγραφική βάση. Τα μη μόνιμα μέλη παίρνουν μέρος σε συνεδριάσεις για θέματα διεθνούς ασφαλείας.

Τα 10 μη μόνιμα μέλη εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για δίχρονες θητείες, ενώ κάθε χρόνο αντικαθίστανται πέντε. Για να εγκριθεί μια υποψήφια χώρα θα πρέπει να πάρει τις ψήφους των 2/3, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, όταν για τη θέση υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Το 1979 μια τέτοια κατάσταση προέκυψε μεταξύ των υποψηφιοτήτων της Κούβας και της Κολομβίας. Η μάχη μεταξύ των δύο χωρών κράτησε τρεις μήνες και χρειάστηκε… 154 ψηφοφορίες! Αμφότερες οι χώρες παραιτήθηκαν από τις υποψηφιότητές τους, υπέρ του Μεξικού, στο οποίο συμφώνησαν.

Το γκρουπ της Αφρικής εκπροσωπείται από τρία μέλη, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, η Ασία, η Δυτική Ευρώπη και άλλα αντίστοιχα γκρουπ από 2 και το γκρουπ των χωρών της ανατολικής Ευρώπης από ένα. Παραδοσιακά, μία από τις θέσεις που δίνονται είτε στο γκρουπ Ασίας και Ειρηνικού είτε στο Αφρικανικό δίνεται σε χώρα του αραβικού κόσμου.

 

Αρθρογράφος