Μάστιγα οι φόλες σε σκύλους στη Φλώρινα

31 Ιουλίου 201920:50

Σε μάστιγα εξελίσσεται στη Φλώρινα το φαινόμενο της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή της Βεύης Φλώρινας, όπου τρία τσοπανόσκυλα βρήκαν τραγικό θάνατο από φόλες.

Στις 2 Ιουλίου, η oμάδα του προγράμματος «Life Amy Bear», το οποίο έχει στόχο τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου και της αρκούδας στον Δήμο Αμυνταίου και το υλοποιεί η οργάνωση Καλλιστώ, ειδοποιήθηκε από κτηνοτρόφο ότι τα τρία σκυλιά του είχαν εξαφανιστεί από την προηγούμενη ημέρα. Γνωρίζοντας καλά την περιοχή και τα παράνομα «έθιμά» της, εξέφρασε τον φόβο ότι ίσως έχουν δηλητηριαστεί. Ειδοποιήθηκε η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (άλλο πρόγραμμα, που έχει στόχο τη μείωση των απωλειών αρπακτικών πουλιών από ανθρωπογενή αίτια), η οποία διενέργησε έρευνα στην περιοχή.

Πράγματι, ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος εντόπισε νεκρό από δηλητηρίαση το ένα από τα τρία σκυλιά. Αμεσα η oμάδα του «Life Amy Bear» διένειμε δωρεάν σε κτηνοτρόφους της περιοχής κυτία πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων των σκύλων φύλαξης κοπαδιών. Συνολικά, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα μοιραστούν 800 κυτία πρώτων βοηθειών. Ταυτόχρονα, η Ομάδα Ανίχνευσης της Ορνιθολογικής έχει επιτείνει τις περιπολίες στην περιοχή.

Η πρακτική της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει στόχο τη θανάτωση άγριων, οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων και συνήθως σχετίζεται με περιπτώσεις «αυτοδικίας», από παραγωγούς που παθαίνουν ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο και στη φυτική παραγωγή, με επιχειρήσεις εξόντωσης αδέσποτων σκύλων, αλλά και υποθέσεις αντεκδικήσεων μεταξύ των κατοίκων μιας περιοχής (π.χ. προσωπικά ζητήματα, διαμάχη για το αν μια περιοχή θα είναι βοσκότοπος ή κυνηγότοπος, θανάτωση κυνηγετικών σκύλων από ποιμενικούς σκύλους κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση, όπως ενημερώνουν οι οργανώσεις, η θανάτωση των άγριων ζώων δεν αποτελεί «λύση» για τους παραγωγούς, αφού στη θέση τους θα βρεθούν άλλα ζώα που θα συνεχίσουν να προκαλούν ζημιές, ενώ από τα δηλητηριασμένα δολώματα είναι πολύ πιθανό να θανατωθούν άλλα είδη, όπως σπάνια αρπακτικά πουλιά, τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα και ζώα συντροφιάς. Υπενθυμίζεται δε ότι η χρήση τους διώκεται ποινικά.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, αντί να καταφεύγουν σε παράνομες πρακτικές, οι παραγωγοί μπορούν να ακολουθήσουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης για τη μείωση και την αποφυγή των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο από επιθέσεις άγριων ζώων. Οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, για παράδειγμα, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές στην προστασία ζώων, καλλιεργειών και μελισσιών, όπως φυσικά και η χρήση ποιμενικών σκύλων φύλαξης κοπαδιών.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr