Μ. Χαρακόπουλος από Σόφια: Ο ναός της Αγίας Σοφίας «θύμα» της ιδεολογικής στροφής της Τουρκίας

26 Νοεμβρίου 202312:09

«Οφείλουμε να αντισταθούμε σε λογικές που υποτιμούν ή αγνοούν τις οικουμενικές ανθρωπιστικές αρχές του σεβασμού προς τα μνημεία, την πνευματική τους αποστολή, την ιστορική τους προέλευση. Δεν πρέπει να υποκύψουμε σε αναχρονιστικές νοοτροπίες που προβάλλουν την ισχύ ως την απόλυτη αξία που επικαθορίζει όλες τις επιμέρους αξίες. Αν αυτό συμβεί, τότε η ανθρωπότητα οπισθοδρομεί», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Τόμου «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφία ανά τον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στο βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας, στη Σόφια.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η διευθύντρια του Κέντρου Σλαβοβυζαντινών Σπουδών «Καθ. Ivan Duichev», καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Αγίος Κλήμης», Βάσια Βελίνοβα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας «’Αγιος Κλήμης», Γκεόργκι Βίτσεφ και το μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, βουλευτής της βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης, Ράντομιρ Τσολάκοφ.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην ομιλία του επισήμανε ότι «η Βουλγαρία είναι μια χώρα με ισχυρή ορθόδοξη παράδοση πολλών αιώνων. Στο διάβα των αιώνων, από τις απαρχές και την συμμετοχή του στον πολιτισμό της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι χριστιανικές ρίζες στερεώθηκαν βαθιά στο έδαφος και έδωσαν σπουδαίους καρπούς από τον βουλγαρικό λαό και την Εκκλησία του», ενώ πρόσθεσε ότι «η Βουλγαρία και το βουλγαρικό κοινοβούλιο έχουν αναδειχθεί σε ενεργούς παράγοντες στις πολυεπίπεδες δράσεις της ΔΣΟ».

Παράλληλα, μιλώντας για την Αγία Σοφία, ο Μ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι είναι «ένα οικοδόμημα, κτισμένο, όπως και η βασιλική της Σόφιας, επί της βασιλείας του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, το οποίο αμέσως αναδείχθηκε σε σύμβολο της οικουμενικής ορθοδοξίας, κέντρο της τότε Οικουμένης, φάρος ελπίδας για τους χριστιανούς. Αλλά ταυτόχρονα, κι ένα έργο απαράμιλλης αρχιτεκτονικής, ένα θαύμα για την εποχή του, που ύμνησε τη δόξα του Θεού αλλά και τις δυνατότητες του ανθρώπου. Αυτός ο Ναός, δυστυχώς, με την άλωση της Πόλεως, μετετράπη σε τζαμί, όπως και η Αγία Σοφία της Σόφιας, σύμφωνα με τις πρωτόγονες κατακτητικές αντιλήψεις των εισβολέων. Κάπως έτσι, ο Ναός έφθασε μέχρι τον 20ό αιώνα, όταν η πολιτική του τότε ηγέτη της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, ωφέλησε την Αγιά Σοφιά, με την μετατροπή της σε μουσείο. Αυτό σήμαινε ότι μειωνόταν ο όγκος των επισκεπτών της και επίσης ότι έγιναν σοβαρές εργασίες συντήρησης του Ναού, που απεκάλυψαν και τα υπέροχα ψηφιδωτά, που είχαν παλαιότερα καλυφθεί με κονίαμα. Δυστυχώς, η νυν τουρκική ηγεσία αναζήτησε πράξεις συμβολισμού της ιδεολογικής στροφής της Τουρκίας. Θύμα αυτής της πολιτικής έγιναν διάφοροι ναοί, με αποκορύφωμα την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε, το μνημείο βρίσκεται υπό την απειλή της διαρκούς φθοράς από την καθημερινή ανεξέλεγκτη προσέλευση χιλιάδων ανθρώπων».

Καταλήγοντας ο επικεφαλής της ΔΣΟ σημείωσε ότι «ανάλογες πράξεις μπορεί να βρουν μιμητές, οδηγώντας έτσι σε έναν κόσμο χωρίς θεμελιώδεις αξίες, και άρα έναν άναρχο και επικίνδυνο. Κι αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι κανείς δεν το επιθυμεί. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας την ιδιαιτέρως επιδεινούμενη περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής μας».

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην επιβλητική Βασιλική της Αγίας Σοφίας της Σόφιας εκτέθηκαν και οι φωτογραφίες που συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό της ΔΣΟ με θέμα ναούς της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΟΥΛΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ:

Η Βουλγαρία δεν λησμόνησε την ορθόδοξη ταυτότητά της

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του βουλγαρικού κοινοβουλίου για την θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία των εργασιών της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, εδώ στη Σόφια, αλλά και για τη διαρκή υποστήριξη στο έργο που επιτελούμε όλα αυτά τα χρόνια. Συμμεριζόμαστε την αγωνία για το αύριο της νέας γενιάς αν απομακρυνθεί από τις χριστιανικές αξίες. Η Βουλγαρία, αν και πέρασε από την περιπέτεια του κομμουνισμού, δεν λησμόνησε την ορθόδοξη ταυτότητα της πλειοψηφίας του λαού της. Εμείς ως διακοινοβουλευτικός θεσμός θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την στενότερη συνεργασία των ορθοδόξων, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με βάση τις χριστιανικές αξίες και την κοινή πίστη που μοιραζόμαστε». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στη Σόφια με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Ρόζεν Ζελιάζκοφ. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης για τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ και την παρουσίαση της βουλγαρικής έκδοσης του τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη ο προεδρεύων της Γ.Σ. της ΔΣΟ κ. Ευγένιος Τσίκβιν, ο επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, κ. Ράντονιρ Τσολάκοφ και ο Σύμβουλος της Οργάνωσης δρ Κώστας Μυγδάλης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συναντήθηκε επίσης με τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ, τον οποίο ενημέρωσε για τις δράσεις της ΔΣΟ, ενώ τους δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνάντηση συμμετείχε κι ο πρέσβης της Ελλάδος στη Σόφια κ. Μάριος Λυμπερόπουλος.

Στα 100 χρόνια της Θεολογικής Σχολής Σόφιας
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ κατά την παραμονή του στη βουλγαρική πρωτεύουσα συμμετείχε στην τελετή για τα 100 χρόνια της Θεολογικής Σχολής Σόφιας. Στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει, σημείωσε ότι «είναι εξαιρετική η χαρά μας να συμμετέχουμε στο ιωβηλαίο ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που στον έναν αιώνα της λειτουργίας του κράτησε αναμμένη τη φλόγα των θεολογικών σπουδών, τις αξίες του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας». Επισήμανε ότι «η Ορθοδοξία κατέστη στοιχείο ταυτοτικό, ιδιαίτερο βέβαια για τον κάθε λαό, αλλά ταυτόχρονα και οικουμενικό. Το στοιχείο που συγκροτούσε το συνανήκειν σε έναν ευρύτερο πολιτισμό, αυτόν που κληροδότησε η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Και ήταν αυτό επίσης το κρίσιμο στοιχείο που διέσωσε την ιδιαιτερότητα, και εν τέλει την ελευθερία, των ορθόδοξων λαών κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «η ενίσχυση των αυθεντικών χριστιανικών αξιών οδηγεί στη συνεργασία, στη συνοχή, στην ενίσχυση της ίδιας της Ευρώπης. Κι αυτό είναι υπαρξιακό αίτημα των καιρών, λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσιμες μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο και τις σοβαρές προκλήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε, όπως, μεταξύ άλλων, είναι οι αιματηρές πολεμικές συρράξεις στην Ουκρανία ή στην Μέση Ανατολή. Όπως υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος “Οι Χριστιανικές αξίες δεν έχουν ημερομηνία λήξεως. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η κατ’ εξοχήν κοινωνική και κοινοτική μορφή του Χριστιανισμού”».

Θρησκευτική ελευθερία
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ είχε, επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θρησκευτικών Υποθέσεων κ. Γκεόργκι Γκεοργκίεφ, με τον οποίο συζήτησαν ευρύτερα ζητήματα των θρησκευτικών ελευθεριών. Κατά τη συνάντηση, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Γκεοργκίεφ για την εκστρατεία της ΔΣΟ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και γενικά για την προστασία των χριστιανικών μνημείων σε διάφορες περιοχές και την ανάγκη στήριξης των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Όπως υπογράμμισε «η αλλαγή χρήσης ενός μνημείου -εν προκειμένω μιας εκκλησίας- σε σχέση με αυτή για την οποία το προόριζε ο κτήτορας του δεν είναι μόνο ασέβεια αλλά και προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας, που είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».
Στη συνάντηση, εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο, συμμετείχαν ο προεδρεύων της Γ.Σ. κ. Ευγένιος Τσίκβιν, ο Σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης και οι Βούλγαροι βουλευτές κ.κ. Ράντονιρ Τσολάκοφ, Κρίστο Ντασκάλοφ, μέλη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, και Κρασιμίρ Σμπέφ, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πονεμένη Εκκλησία της Βουλγαρίας
Νωρίτερα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας, και να τους αναπτύξει τον ρόλο και τις δράσεις της ΔΣΟ. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην δύσκολη περίοδο του κομμουνισμού, όπου «η πονεμένη Εκκλησία της Βουλγαρίας, αντιμετώπισε διώξεις και περιορισμούς. Ωστόσο, η Ορθοδοξία στην Βουλγαρία, όπως και σε όλες τις άλλες χώρες με ορθόδοξο πληθυσμό στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη, εξήλθε νικήτρια από αυτή τη δοκιμασία, γιατί απέδειξε ότι έχει ισχυρές ρίζες».
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Μητροπολίτες Βέλικο Τύρνοβο κ. Γρηγόριος, Νοβτσάνσκι κ. Γαβριηλ, Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, Βράτσης κ. Γρηγόριος, Δυτικής Ευρώπης κ. Αντώνιος, Βάρνας κ. Ιωάννης, Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ και Ρούσε κ. Ναούμ.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΣΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ:

Να σιγήσουν τα όπλα σε Γάζα και Ουκρανία

«Με χαρά σας ανακοινώνω ότι η Ακαδημία Αθηνών, ο εμβληματικός “ναός της γνώσης” της Ελλάδας, αποφάσισε ομόφωνα, την βράβευση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες, που εξέδωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας. Πρόκειται για μια διάκριση που περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στην Οργάνωσή μας και απτή απόδειξη ότι οι κόποι και οι αγώνες που δίνουμε αναγνωρίζονται από ανθρώπους του πνεύματος». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την εισήγησή του για τον προγραμματισμό των δράσεων της ΔΣΟ, στο πλαίσιο των εργασιών της Διεθνούς Γραμματείας του θεσμού, που φιλοξενήθηκαν στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας. Τα μέλη του ανώτατου οργάνου του θεσμού καλωσόρισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλγαρίας στη ΔΣΟ κ. Ράντομιρ Τσολάκοφ, ενώ εκ μέρους του Προέδρου της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης κ. Ρόζεν Ζελιάζκοφ τις εργασίες χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θρησκευτικών Υποθέσεων κ. Γκεόργκι Γκεοργκίεφ.
Η συνεδρίαση αρχικά προγραμματίζονταν να πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, αλλά λόγω των πολεμικών συρράξεων στη Μέση Ανατολή έλαβε, τελικά, χώρα στη Βουλγαρία. Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιορδανία, τη Γεωργία -που μετέχουν στο ανώτατο όργανο της ΔΣΟ- και εκπρόσωπος της Ουγγαρίας ως παρατηρητής. Δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι, της Ρωσίας, λόγω κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και της Αρμενίας και Σερβίας.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την απολογιστική έκθεση των πεπραγμένων του προηγούμενου εξαμήνου αναφέρθηκε διεξοδικώς στις δράσεις που αναλήφθηκαν με την καθοριστική συμβολή του Συμβούλου της ΔΣΟ δρος Κωστα Μυγδάλη, μνημονεύοντας, μεταξύ άλλων, τις παρουσιάσεις του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας στις ΗΠΑ -όπου πραγματοποιήθηκαν παράλληλα και σημαντικές συναντήσεις στο State Department, καθώς και στην έδρα του ΟΗΕ-, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και στο Μόναχο της Γερμανίας.

Διοργάνωση διεθνών συνεδρίων για τις χριστιανικές αξίες
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην εισήγησή του για τον προγραμματισμό των δράσεων του επόμενου εξαμήνου ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται και «άλλες επετειακές εκδηλώσεις -και σκεφτόμαστε να τις συνδυάζουμε με παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας- στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία, την Αλβανία και την Αυστραλία.
Οι επετειακές δράσεις ολοκληρώνονται με την πραγματοποίηση δυο μεγάλων συνεδρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου σχεδιάζουμε να διοργανώσουμε την άνοιξη διεθνές συνέδριο με θέμα: “Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα”. Ανάλογο συνέδριο με επετειακό χαρακτήρα επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε και στην Αθήνα σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα “Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (1993-2023): Η Ενότητα των Ορθοδόξων μέσα από την εμπειρία της ΔΣΟ”. Θα είναι μια επίσης, σημαντική εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 ετών λειτουργίας μας».
Επίσης, σημείωσε ότι στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί «συνάντηση εργασίας με την Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων της Καθολικής Εκκλησίας στην ΕΕ (COMECE) και την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC). Το θέμα της συνάντησης εργασίας είναι “Οι Χριστιανικές Αξίες ενόψει των Ευρωεκλογών 2024”. Η συνάντηση -που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του COMECE- στοχεύει στη συμμετοχή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από όλες τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Ομάδες. Στόχος είναι να συζητηθούν οι τρόποι για καλύτερη δυνατή ανάδειξη του ζητήματος των χριστιανικών αξιών στο πλαίσιο των προεκλογικών εκστρατειών των Πολιτικών Κομμάτων και των υποψηφίων Ευρωβουλευτών και να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με αντίστοιχους πολιτικούς φορείς».

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εισήγησή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή «όπου ένας πόλεμος μαίνεται εδώ και έναν μήνα, οδηγώντας σε ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή. Και αυτή η ένοπλη σύγκρουση έρχεται να προστεθεί στην ήδη ανοιχτή και χαίνουσα πληγή στη Γηραιά Ήπειρο, που αποτελεί ο αιματηρός πόλεμος μεταξύ δυο ομοδόξων λαών, ο οποίος εκτυλίσσεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Οργάνωσή μας διαχρονικά αναπτύσσει λόγο και έργο με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του Ορθόδοξου Κόσμου και τον σεβασμό των οικουμενικών αξιών της Ανθρωπότητας. Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρη η αναφορά στην Επετειακή Διακήρυξη που υιοθετήσαμε στην 30η Γενική μας Συνέλευση στη Χαλκιδική τον Ιούνιο 2023 σχετικά με την καταδίκη «κάθε μορφής απειλή ή χρήση βίας που στρέφεται κατά κράτους ή ανθρώπων είτε προέρχεται από κρατικούς είτε από μη κρατικούς δρώντες. Ο πόλεμος και η τρομοκρατία είναι φαινόμενα καταστροφικά που θέτουν εμπόδια στην ευημερία της Ανθρωπότητας».
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας προ των ευθυνών μας και να αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που διαθέτουμε, προκειμένου να σιγήσουν τα όπλα και να προωθήσουμε την προσφυγή στα ειρηνικά μέσα επίλυσης των διαφορών.
Η λύση των δυο Κρατών είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την εδραίωση και την επικράτηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Και από αυτό το βήμα προβαίνουμε σε έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών, απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τα Παλαιστινιακά εδάφη, απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς και άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστική επίλυση του ευαίσθητου πολιτικά μεσανατολικού ζητήματος».

Αρθρογράφος