Στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της μελισσοκομίας και τη στήριξη του μελιού, το οποίο χαρακτήρισε «γλυκό χρυσάφι της ελληνικής γης», αναφέρθηκε ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός στα εγκαίνια του 12ου Συνεδρίου για το μέλι και τα προϊόντα μέλισσας που γίνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Σε διαδικτυακή παρέμβασή του ο Λιβανός επισήμανε τη σημασία του κλάδου στην πρωτογενή παραγωγή. Δήλωσε ανυποχώρητος στην πολιτική ελέγχων για την προστασία του μελιού από ελληνοποιήσεις, αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει το ΥπΑΑΤ στην περαιτέρω εκπαίδευση των μελισσοκόμων και στην προώθηση του branding που θα καθιερώσει τη μοναδική ποιότητα του ελληνικού μελιού. Σημείωσε, ακόμη, ότι η μελισσοκομία ήταν και ένας από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ειδικά στην περιοχή της Εύβοιας και αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν για τους μελισσοκόμους της περιοχής, καθώς και στην ενίσχυση του κλάδου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, οι ενεργοί μελισσοκόμοι αριθμούν 21.919 με 2.229.397 κατεχόμενες κυψέλες.
Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του covid, όπως είπε ο κ. Λιβανός, δόθηκε στους μελισσοκόμους έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 3,2 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 3,39 ευρώ ανά κυψέλη.
Επιπλέον, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές στον κλάδο της μελισσοκομίας, και κυρίως στην Εύβοια που δοκιμάστηκε περισσότερο, διαμορφώθηκε και υλοποιούμε ένα πακέτο μέτρων σε τρεις κατευθύνσεις: την άμεση στήριξή τους, τη στήριξή τους για να μπορέσουν την επόμενη περίοδο να συνεχίσουν την παραγωγή τους και παρεμβάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της μελισσοκομίας.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Λιβανός:
Επιπλέον, συστήνεται εντός του Υπουργείου, εξειδικευμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων για την παρακολούθηση εφαρμογής του Μελισσοκομικού Προγράμματος.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε και σε επί πλέον δράσεις που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο για τη στήριξη της μελισσοκομίας.
Συγκεκριμένα:
Το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, όπως επισήμανε ο κ. Λιβανός, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να αντιμετωπισθούν προβλήματα του κλάδου, ιδιαίτερα αυτό των ελληνοποιήσεων.
Ο ΥπΑΑΤ δεσμεύθηκε για εντατικοποίηση των ελέγχων μέσω του ΕΦΕΤ καθώς δήλωσε ανυποχώρητος στην προστασία των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών.
Ειδικότερα, το 2021 υλοποιούνται δύο προγράμματα επίσημου ελέγχου στον τομέα του μελιού: ο «Επίσημος Έλεγχος Ποιότητας του μελιού 2021 – Διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων» και το «Πρόγραμμα Ελέγχου Δόλιων Πρακτικών και Νοθείας 2021 – Επίσημος Έλεγχος Αυθεντικότητας / Νοθείας μελιού».
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το ΥπΑΑΤ και στην εκπαίδευση των μελισσοκόμων, την οποία ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε «πρώτιστης σημασίας για την εκπαίδευση του κλάδου».
Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τις μελισσοκομικές εκπαιδεύσεις που οργανώνονται στο ΙΓΕ και στα κέντρα Δήμητρα σε όλη τη χώρα, προχωράμε στην υλοποίηση ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης στον τομέα της μελισσοκομίας. Ήδη έχουν ξεκινήσει με μεγάλη επιτυχία τα προγράμματα αυτά στη Σάμο και τη Λήμνο, και σύντομα (μέσα στον μήνα) θα πραγματοποιηθούν και στην Αιτωλοακαρνανία.
Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ΥπΑΑΤ και στο branding καθώς, όπως τόνισε, «Θέλουμε τα ελληνικά προϊόντα να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη όσο το δυνατόν περισσότερων καταναλωτών». Σε αυτήν την προσπάθεια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία του Υπουργείου με τη Διεπαγγελματική, την οποία θεωρεί πολύτιμο συνεργάτη.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;