Lasagne al forno (ιταλικό παστίτσιο)
Υλικά:
Εκτέλεση:
Σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι και αρχίζουμε να ρίχνουμε ένα ένα τα φαρδιά φύλλα λαζάνια. Η παραπάνω διαδικασία θα βοηθήσει για να μη κολλήσουν μεταξύ τους. Τα λαζάνια βράζουν για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και αμέσως τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με 1 λίτρο κρύο νερό για να μη κολλήσουν.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά. Μόλις αυτός σοταριστεί, ρίχνουμε την τομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράσει για 25 λεπτά περίπου.
Όση ώρα σιγοβράζει ο κιμάς, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο και ρίχνουμε 6 κουταλιές αλεύρι μαζί με το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε τα υλικά με ένα ξύλινο κουτάλι. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε 1 1/4 του λίτρου φρέσκο γάλα. Ανακατεύουμε το μείγμα ώστε να ομογενοποιηθεί. [Για να γίνει λείο, χωρίς σβόλους, θα πρέπει να ανακατεύουμε αρκετά γρήγορα και συνεχώς] Ξαναβάζουμε το τηγάνι σε σιγανή φωτιά να σιγοβράσει, μέχρι το περιεχόμενο να πήξει ελαφρά.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε μια σειρά λαζάνια βρασμένα ώστε να καλυφθεί όλος ο πάτος του.
Ανακατεύουμε τον έτοιμο κιμά με 3 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ και καλύπτουμε με τη μισή ποσότητα την πρώτη στρώση των φύλλων από λαζάνια προσθέτοντας τριμμένη παρμεζάνα. Καλύπτουμε πάλι την επιφάνεια με νέα φύλλα λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε με δεύτερη στρώση κιμά και λαζάνια από πάνω.
Πάνω στην τελευταία στρώση ρίχνουμε και στρώνουμε τη μπεσαμέλ. Την καλύπτουμε με άφθονη παρμεζάνα και τότε βάζουμε το σκεύος στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 175 βαθμούς C. Αφήνουμε το φαγητό μέχρι να ροδίσει καλά όλη η επιφάνειά του. Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;